iPhone 15 Pro або iPhone 14 Pro – що купити у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Титановий дизайн

Зовні обидва апарати практично не відрізняються, але це якщо не вдаватися в деталі. На зміну глянцевій нержавіючій хірургічній сталі в iPhone 14 Pro прийшов титан з характерною текстурою необробленого металу в iPhone 15 Pro. І перше, і друге має класний вигляд, але глянець швидко покривається подряпинами. А ще в iPhone 15 Pro менш гострі грані, що для любителів користуватися смартфоном без чохла величезний плюс. Але ви готові носити такий дорогий айфон без чохла?

Незмінними залишилися захисні стекла на передній і задній панелях – Ceramic Shield, а ось рамки навколо дисплея в новому iPhone 15 Pro стали тоншими. Apple говорить про їх зменшення до 1,55 мм проти 2,17 мм у iPhone 14 Pro. Дрібниця, а приємно. А ще вага знизилася з 206 грамів до 187 грамів. Це особливо відчувається при тривалому використанні.

Прощавай важіль, здрастуй Action Button

Ще одним невеликим, але важливим нововведенням є Action Button. Це фізична кнопка, що прийшла на зміну стародавньому важелю перемикання режимів дзвінків і повідомлень. Вона настільки стара, що була присутня навіть у першому iPhone 2007 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Замість двох функцій, як це було раніше, нова кнопка може виконувати до 9 дій. Класичне вимкнення звуку, запуск камери, ліхтарика, диктофона, команд з програми “Команди”. Загалом, корисно. Сподіваємося, фішка буде популярна і у виробників Android-смартфонів.

Процесор і продуктивність

iPhone 15 Pro хизується найпотужнішим чипом Apple A17 Pro. Це перша у світі 3-нм система на кристалі, і на цьому її переваги не закінчуються. Apple A17 Pro енергоефективніший за торішній Apple A16 Bionic в iPhone 14 Pro Max, і в 4 (!) рази потужніший. Важливе уточнення: в 4 рази новинка перевершує Apple A16 Bionic у питанні технології трасування променів.

Що? Так, якщо торішній чип обробляв промені (ray tracing) софтверно, то новинка робить це за допомогою “заліза”. І вельми непогано, як видно. Загалом же графіка в Apple A17 Pro стала на 20% потужнішою (процесорна частина додала всього 10%), і з урахуванням RTX дозволить запускати консольні ігри.

Вам не здалося – повноцінні консольні проєкти, такі як Resident Evil 4 Remake, Resident Evil Village, Death Stranding і навіть новітній Assassin’s Creed Mirage. Здається, Apple має намір зробити революцію в ігровій індустрії. Це не може не радувати.

Камери – майже без змін

Якщо поглянути на “паперові” характеристики, то змін у частині фото- і відеоможливостей не спостерігається зовсім. Той самий набір сенсорів і лінз, аналогічна світлосила, роздільна здатність, розмір пікселів – нічого нового.

Однак світом править обчислювальна фотографія, а отже, фізично параметри не так важливі, як прокачаний фотонний движок. Завдяки йому Apple реалізувала новий режим Smart HDR 5-го покоління, який краще передає яскраві кольори та найдрібніші деталі в ширшому динамічному діапазоні.

Заявлено й оновлений режим портретної зйомки. Тепер змінювати глибину зображення можна і після зйомки, а не тільки у видошукачі, що зручно. Фотографувати в режимі “1х” можна в одній із трьох фокусних відстаней на вибір: 24 мм, 28 мм і 35 мм. На додачу до зйомки в 48 Мп додали режим 24 Мп за недостатньої освітленості. Нарешті, в Apple попрацювали і над усуненням відблисків, завдавши на лінзи нове нанопокриття.

Незмінна автономність і USB-C

Невідомо, яку ємність акумулятора отримав iPhone 15 Pro, адже Apple ніколи не розголошувала подібну інформацію, але на офіційному сайті є невелика позначка. Що iPhone 14 Pro, що iPhone 15 Pro – обидва живуть до 23 годин при відтворенні відео. Значить, ємність батареї залишилася майже незмінною.

Але нас зустрічає інше так довго обговорюване нововведення – роз’єм USB-C замість Lightning. Скільки було суперечок щодо того, що краще, надійніше і зручніше. Але факт залишається фактом: Lightning – це USB 2.0 з передачею даних до 480 Мбіт/с, а USB-C у новому айфоні – це протокол USB 3, який у 20 разів швидший. А отже, фото і відео на комп’ютер можна передавати у 20 разів швидше.

І на цьому все?

Можна сказати, так. Хоча в порівнянні iPhone 15 Pro і iPhone 14 Pro явно лідирує новинка, сказати, що вона отримала якісь суперунікальні здібності та можливості, не можна. Так, iPhone 15 Pro потужніший. Але якщо не грати у важкі ігри, особливо обіцяні консольні тайтли, то і приросту в швидкості роботи ніхто не помітить. Навіть так: майже ніхто не помітить.

Це стосується і якості фото/відео з усіх камер, відображуваної картинки на дисплеї (екрани взагалі ідентичні один одному), автономності, софтверних можливостей. Адже більшість заявлених фішок системи, наприклад, супутниковий зв’язок, не працюють в Україні, а заточені в основному під США.

Порівняння цін

Вибір за вами, але якщо поглянути на ціну і враховувати, що якихось нових плюшок ви не отримаєте, то купівля iPhone 14 Pro виглядає більш розумною. Незважаючи на всі переваги новинки.

За цінами:

  • iPhone 14 Pro на 128 ГБ можна придбати від 47 000 грн (наприклад в АЛЛО);
  • iPhone 15 Pro на 128 ГБ на замовлення пропонують від 60 000 грн;

Різниця у понад 1,5 раза за умови не найсерйозніших, скоріше мінорних оновлень. Звісно, з урахуванням, якщо ви не завзятий ігроман, адже в галузі мобільного геймінгу iPhone 15 Pro дійсно пропонує щось цікаве.

Коротко: який айфон обрати

Якщо є кошти, ви шаленієте від дизайну і хочете грати в консольні ігри на смартфоні, варто купити iPhone 15 Pro. Інакше – iPhone 14 Pro ваш ідеальний кандидат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.