Топ-17 корисних фішок iOS 17

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

18 вересня стане доступна публічна стабільна версія iOS 17. Нова версія підтримується iPhone XS і пізнішими моделями.

Розповідаємо про 17 найцікавіших нововведень.

Доопрацьований редактор екрана блокування

Тепер система дає змогу поміщати портретні фото на екрані блокування вдаліше завдяки більш точковій обрізці. Вона дає змогу красивіше відокремлювати об’єкт на передньому плані та поміщати годинник між ним і заднім фоном.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наприклад, можна зміщувати фото в будь-які боки, зокрема й донизу: нестача зображення буде згенерована системою, а тло стане злегка затемненим і розмитим. Іноді виходить непогано, і це краще, ніж було в iOS 16, де з кадруванням портретних фото були проблеми і система нічого не домальовувала.

У iPadOS, до речі, тепер теж є перероблений екран блокування – раніше в цій ОС не було можливості змінювати цей екран, як в iOS. Там же з’явилися Live Activities і відображаються інтерактивні віджети.

Режим очікування

Нова функція є однією з ключових в iOS 17. З її допомогою можливе відображення на iPhone різної корисної інформації в горизонтальному положенні. Якщо смартфон під’єднаний до зарядки і розташований горизонтально, можна задіяти на екрані віджети на кшталт годинника, погоди, календаря, фото, нагадувань.

Інтерактивні віджети

Маленький віджет виклику обраного контакту тепер може мати дві кнопки – “Зателефонувати” і “Написати”. Щоб вони з’явилися, потрібно довгим тапом натиснути на віджет, вибрати “Змінити віджет” і в меню, що відкрилося, увімкнути функцію “Показ кнопок”.

Нових інтерактивних віджетів в iOS 17 чимало: наприклад, у “Музики” їх аж 8 штук. Інші системні додатки теж не відстають. Наприклад, віджет “Нагадувань” тепер дає змогу відзначати виконані завдання, а віджет розумного будинку дає можливість керувати світлом.

До речі, якщо ви перетягнули якийсь віджет або іконку, то після завершення процесу тепер можна просто струсити iPhone. Після цього він запропонує скасувати останнє переміщення і поверне все назад.

Персоналізовані профілі контактів

Відтепер у “Контактах” можна ділитися ім’ям і фото з друзями – такими, як захочете ви. Встановлені вами фото контакту, постер та ім’я відображатимуться в тих, хто телефонує вам через iPhone зі свіжою iOS, або тільки в тих, у кого ви є в телефонній книжці.

Для встановлення фото свого контакту, постера та імені потрібно зробити таке: “Контакт” → “Моя картка” → “Правити” → “Змінити” → “Створити” (або “Налаштувати”, якщо вже є налаштування).

Далі потрібно вибрати постер (наприклад, фото, Memoji або монограму), встановити фотографію, прописати ім’я, дозволити або відмовитися відображати ім’я і фото, а також вказати доступ до відображення такої картки: “Питати завжди” або “Тільки контактам”.

Уже наявні контакти у вашій телефонній книжці теж можна оформляти, обираючи їм нові постери, фото, Memoji або монограму.

Дрібні, але корисні доопрацювання клавіатури

Відтепер у клавіатурі автоматично заповнюються пробіли, якщо вони десь були упущені. Також Apple впровадила в iOS 17 концепцію під назвою Explicit language handling. Оновлена технологія машинного навчання чіткіше проводить аналіз набору тексту.

Вона також запам’ятовує індивідуальні особливості словникового запасу і використання слів. Усе це необхідно для поліпшення автоматичної корекції слів, роботи свайп-клавіатури, інтелектуального набору, пропозицій щодо виправлення граматики та диктування. Для досягнення результатів, імовірно, потрібно кілька тижнів.

Посилання та форматування в “Нотатках”

Тепер можна пов’язувати замітки за допомогою посилань, щоб з’єднувати між ними контент. Також в оновленому застосунку з’явилася можливість створювати блоки з цитатами і використовувати формат “В єдиному стилі”, в якому представлена перероблена версія моноширинного тексту.

Що важливо, “Нотатки” відтепер інтегровані з Pages – додатком Apple для створення документів будь-яких типів. Користувачам надано можливість редагувати там нотатки, що дає змогу використовувати більше варіантів компонування і можливостей форматування.

Скинути пароль iPhone тепер простіше

Тепер можна протягом 72 годин після зміни пароля на новий скинути його, ввівши свій попередній код. Функція працює після кількох неправильних спроб введення і тільки в разі, якщо до встановлення нового пароля раніше в означений період існував старий код.

Більше можливостей Safari

У мобільній версії браузера значно переробили підхід до “Приватного доступу”. Тепер він блокується, коли користувач не заходить туди, наприклад, за допомогою Face ID. Це дуже важлива функція, якої дійсно раніше не вистачало.

Ба більше, поліпшили захист від відстеження дій і цифрових відбитків, що реалізуються за допомогою найпрогресивніших технік. При цьому в режимі “Приватного доступу” тепер є можливість дивитися пошукові пропозиції.

За запевненнями Apple, ці рекомендації формуються на iPhone на основі популярних запитів. А ще в режимі “Приватного доступу” тепер за замовчуванням відключені розширення з доступом до сайтів, але їх можна окремо активувати в налаштуваннях.

Сам по собі мобільний Safari трохи змінився, отримавши більш зручне перемикання між групами вкладок. Наприклад, з режиму звичайних вкладок можна свайпом переключитися в режим “Приватного доступу”.

Також можна створювати різні профілі браузера (через “Налаштування” → Safari), за якими можна розподіляти вкладки, виходячи з тематики – припустимо, особисте, робоче, освітнє. У такому разі навіть історія відвідуваних сайтів буде в кожного профілю своя.

До речі, розділ “Історія” помітно змінився. Вибірково видаляти конкретні сайти з пошуку трохи простіше завдяки можливості виділяти потрібні зі списку через кнопку “Змінити” (раніше можна було тільки змахуванням сайтів зі списку).

Кнопка “Очистити” тепер відкриває окреме меню, де так само можна вибрати, за який період видалити історію. Додалися тут пункти очищення історій у конкретних або всіх профілів Safari з можливістю одночасно закрити всі вкладки.

Турбота про ментальне здоров’я

Нова функція в застосунку “Здоров’я” дає можливість записувати емоції та настрій, щоб навчитися краще розуміти своє самопочуття і підтримувати ментальне здоров’я. Робити це можна в будь-який момент або за графіком. Apple рекомендує створювати записи щонайменше двічі на день.

При цьому з дозволу користувача застосунок може надсилати нагадування в середині або наприкінці дня про необхідність запису загального настрою за день. У процесі застосунок дає змогу вказати свої відчуття і вибрати, якими словами можна описати це почуття.

Турбота про зір

Нова функція, доступна в налаштуваннях “Екранного часу”, дає змогу визначати дистанцію iPhone від ваших очей. Якщо протягом кількох хвилин вона менше 30 см, то смартфон попередить про це. Повідомлення зникне, коли дистанція знову стане безпечною.

AirDrop ще зручніший

AirDrop отримав нову функцію NameDrop, яка дає змогу ділитися номером телефону, адресою електронної пошти або фото за допомогою піднесення одного iPhone до іншого. Все це супроводжується приємною анімацією. При цьому така ж функція працює між iPhone і Apple Watch.

Менше дискомфорту з CarPlay

Тепер кілька користувачів можуть вмикати потрібну музику через систему з CarPlay зі своїх iPhone. Йдеться про можливість керування музикою всіма пасажирами авто за допомогою SharePlay у додатку “Музика”. Управління можливе навіть якщо у користувачів немає підписки Apple Music завдяки тому, що водій (основний користувач) запускає сесію SharePlay через CarPlay.

Розпізнавання об’єктів

Усі iPhone з модулем LiDAR тепер можуть скористатися функцією “Озвучування обраного” в додатку “Лупа”. Для цього потрібно вказати пальцем на певну ділянку тексту або рухати пальцем по тексту у видошукачі.

Вказуючи на текст, потрібно тримати руку на відстані 10-30 см від iPhone – паралельно до пристрою, щоб палець цілком потрапляв у зону огляду застосунку. У налаштуваннях при цьому можна вибрати, де саме буде виявлятися текст – під пальцем або над ним.

Нове звучання

В iOS 17 з’явилися понад 20 нових рингтонів і звуків, призначених для повідомлень або будильника. Вибрати їх можна в меню “Звуки і тактильні сигнали”. Старі мелодії тепер знаходяться в розділі “Класичні”. Що важливо, якщо у вас дві SIM, то відтепер для кожної “сімки” можна встановити окремий рингтон.

Камера та фото

У додатку “Камера” стало простіше робити фото, не завалюючи горизонт. Спеціальна позначка сповістить про неправильний кут. До речі, створені фото, як і будь-які інші зображення, тепер можна обрізати в пару кліків. Для цього просто потрібно збільшити відкриту картинку і з’явиться кнопка кадрування, під час натискання на яку зображення можна відразу кадрувати в поточній позиції.

Імітація особистого голосу

В “Універсальному доступі” з пунктом “Особистий голос” з’явилася можливість скористатися механізмом, що дасть змогу iPhone згенерувати і вимовляти вашим голосом набраний текст через динаміки, під час дзвінка (“Телефон або FaceTime”) або в додатках для асистивної комунікації.

Для цього потрібно прочитати вголос 150 фраз у тихій обстановці. Під час запису гучність вимови має бути однаковою, а смартфон – перебувати на відстані 15-30 см від обличчя. Після чого iPhone створить особистий голос і зберігатиме його в пам’яті пристрою. Поки що підтримується тільки англійська.

Пошук став розумнішим

Через Spotlight тепер можна регулювати будь-які налаштування стандартних додатків. Наприклад, під час пошуку “будильник” з’явиться список наявних будильників з можливістю ввімкнути потрібні прямо з пошуку.

Або, припустимо, прописавши “запис”, можна буде відразу ввімкнути останню замітку з “Диктофона”. Параметрів з тумблерами прямо в пошуку не так багато, як хотілося б, проте в перспективі їх може з’явитися набагато більше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.