Смартфони

Що ми чекали, але не отримали від нових смартфонів Apple

Share

Презентація, що відбулася 12 вересня, принесла суцільні розчарування: годинник, який отримав лише нове залізо, а також “нову” фішку – управління пальцями. Ставлю в лапках, оскільки ця штука, насправді, була доступна вже кілька років. Аналогічна історія і про айфони: Apple настільки нічого було сказати про них, що вона витратила дуже багато часу на спічі про екологію, підтримку MagSafe, в якому не змінилося нічого з iPhone 12, а також частково повторила літню презентацію, майже процитувавши анонс iOS 17. Загалом, ми розчаровані останнім івентом.

Але ось минуло два дні, і стало зрозуміло, що розчаровані ми не тільки ним, а й показаними продуктами. Очікувань від iPhone 15 і 15 Plus особливо не було, і майже всі інсайди справдилися, крім насиченості забарвлень корпусів, а також неясностей із камерою (Мін-Чі Куо раніше повідомив, що ці айфони отримають шаруватий сенсор, але чи так це, поки невідомо).

Але ось пристроями, що найбільше розчаровують, стали iPhone 15 Pro і 15 Pro Max.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Корпус

Головне розчарування – кольори. Про це я писав ще в серпні. І якщо відсутністю золотого ми встигли розчаруватися ще в серпні, то ось інші кольори виявилися… непоказними. Комусь сподобався синій, але на фотографіях (не на рендерах) він схожий на синій iPhone 12 Pro, який, особисто на мій погляд, був дуже поганим синім з додаванням неприємного зеленуватого відтінку. Тут треба самим брати в руки і дивитися, який він має вигляд: після презентації iPhone 13 Pro я сказав, що Sierra Blue був нудним, а в підсумку цей колір виявився моїм улюбленим за всі покоління айфонів.

На офіційних рендерах синій у 15 Pro Max (зліва) і 12 Pro Max сильно відрізняються. Джерело: Apple

Ще, за ранніми чутками, Apple працювала над червоним iPhone 15 Pro і 15 Pro Max. Чому не показали цього разу? Або чекати весни, коли лінійка поповниться новими кольорами?

Загалом, інших очікувань не було. Рамки стали тоншими? Стали:

Дизайн практично не змінився.

Роз’єм

Так, ми нарешті отримали USB Type-C. І Apple заявляє, що це USB 3 зі швидкостями до 10 Гбіт/с. Але ми орієнтувалися на чутки, які пророкували запуск Type-C з підтримкою Thunderbolt 4, де швидкості становлять 40 Гбіт/с. До речі, швидкості у айфонів все одно вищі, ніж у всіх Android-смартфонів, які також заявляють підтримку USB 3, але тут штука в неймінгу USB, на що я лаюся вже кілька років. Так, наприклад, Samsung Galaxy S23 Ultra отримав USB 3.2 Gen 1, який спочатку був просто USB 3. Його швидкості становлять 5 Гбіт/с.

Друге розчарування: у комплекті з айфоном йде зарядний кабель:

“Зарядний кабель” – дуже обтічне визначення. Швидше за все, воно означає, що швидких швидкостей USB 3 нам чекати не варто. Хочете швидше – платіть. З іншого боку, ні з якими зі смартфонів, що підтримують USB 3 в будь-якій його версії, не йде DATA-кабель в комплекті, так що Apple і тут революції не зробила. Та й варто пам’ятати, що DATA-кабелі з підтримкою USB 3 дуже товсті і через це досить громіздкі.

Ще передбачалося, що будуть кольорові комплектні кабелі, але, судячи з усього, як я і припустив, це просто фотографії дротів, що йдуть в комплекті з iMac.

Батарея та зарядка

На жаль, про цей пункт поки що сказати нічого не можна. Очікування наступні:

  • більша в порівнянні з лінійкою iPhone 14 ємність акумуляторів,
  • новий тип батареї,
  • швидша зарядка .

Поки смартфони не розберуть, ми не зможемо сказати, що ємність акумуляторів збільшилася та й самі батареї тепер нового типу. З іншого боку, заявлений час роботи всіх нових айфонів не відрізняється від аналогічних показників попередників у лінійці iPhone 14.

Також поки що невідомо, що зі швидкістю зарядки. Apple стверджує, що всі моделі зарядяться з 0 до 50% за 30-35 хвилин, залежно від розміру. І тут додається умова: від 20-ватного блоку живлення.

Хоча це опосередковано говорить про те, що ємність акумуляторів або не змінилася, або зменшилася за рахунок більш енергоефективних чіпів у «Прошках», ми не знаємо максимальної потужності заряджання нових айфонів. Суть у тому, що, наприклад, 14 Pro та 14 Pro Max у максимумі споживають 27 та 29 Вт відповідно. І, звичайно, від 20-ватного блоку живлення таких потужностей чекати не доводиться, потрібно тестувати з більш потужними блоками живлення.

Камери

Ми поки не знаємо, як саме знімають нові айфони, але особисто для себе я б відзначив три чинники, що розчаровують:

  • відсутність будь-яких нововведень у iPhone 15 Pro. Зважаючи на все, камера в ньому ніяк не відрізняється від iPhone 14 Pro;
  • виходячи з цього, я б відзначив фактор, що розчаровує для користувачів iPhone 14 Pro: вони навряд чи отримають нові портрети, навряд чи отримають новий дозвіл у 24 Мп, який просто є програмним даунсайзом щодо великої фотографії на 48 Мп, хоча це вміють робити навіть iPhone 15 і 15 Plus, у яких така сама система-на-чіпі;
  • Зменшена з 26 до 24 мм еквівалентна фокусна відстань. Але це було ще в минулому поколінні айфонів, тому мої страждання про зайво широке вугілля основної камери цього року навряд чи доречні.

Нововведення

Відсутність будь-яких значущих нововведень – проблема всієї сучасної високотехнологічної індустрії. По суті, придумувати що-небудь нове практично неможливо: все вже є. І дивувати новим теж мало вийде.

Я читав запити користувачів про дюймову матрицю ширококутного модуля. Мені не дуже зрозуміло, навіщо це потрібно: нинішні розміри в 1/1,28 відіконівських дюйма не так далекі від цього самого цілого відіконівського дюйма. До того ж збільшення розмірів матриці призводить до двох не найбажаніших наслідків:

  • збільшення часу обробки фотографії,
  • збільшення товщини смартфона, тому що великій матриці потрібен великий об’єктив.

І тут вже і камери будуть сильніше виступати, і товщина з вагою самих смартфонів будуть сильно збільшені.
Тому не дуже зрозуміло, що саме потрібно зробити Apple з айфонами, щоб не розчарувати потенційних покупців. Сенсорні кнопки? Та кому вони потрібні!

Через це виникає питання: а кого нові айфони взагалі порадують? І відповідь буде точно такою ж, як і останні років шість: не покупців попередніх моделей. Реально з новими айфонами кайфануть нинішні користувачі iPhone 12 і старіших моделей, а їх, судячи з того, що я бачу на вулицях різних країн, дуже і дуже багато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Apple
  • Останні записи

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024