Що ми чекали, але не отримали від нових смартфонів Apple

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Презентація, що відбулася 12 вересня, принесла суцільні розчарування: годинник, який отримав лише нове залізо, а також “нову” фішку – управління пальцями. Ставлю в лапках, оскільки ця штука, насправді, була доступна вже кілька років. Аналогічна історія і про айфони: Apple настільки нічого було сказати про них, що вона витратила дуже багато часу на спічі про екологію, підтримку MagSafe, в якому не змінилося нічого з iPhone 12, а також частково повторила літню презентацію, майже процитувавши анонс iOS 17. Загалом, ми розчаровані останнім івентом.

Але ось минуло два дні, і стало зрозуміло, що розчаровані ми не тільки ним, а й показаними продуктами. Очікувань від iPhone 15 і 15 Plus особливо не було, і майже всі інсайди справдилися, крім насиченості забарвлень корпусів, а також неясностей із камерою (Мін-Чі Куо раніше повідомив, що ці айфони отримають шаруватий сенсор, але чи так це, поки невідомо).

Але ось пристроями, що найбільше розчаровують, стали iPhone 15 Pro і 15 Pro Max.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Корпус

Головне розчарування – кольори. Про це я писав ще в серпні. І якщо відсутністю золотого ми встигли розчаруватися ще в серпні, то ось інші кольори виявилися… непоказними. Комусь сподобався синій, але на фотографіях (не на рендерах) він схожий на синій iPhone 12 Pro, який, особисто на мій погляд, був дуже поганим синім з додаванням неприємного зеленуватого відтінку. Тут треба самим брати в руки і дивитися, який він має вигляд: після презентації iPhone 13 Pro я сказав, що Sierra Blue був нудним, а в підсумку цей колір виявився моїм улюбленим за всі покоління айфонів.

На офіційних рендерах синій у 15 Pro Max (зліва) і 12 Pro Max сильно відрізняються. Джерело: Apple

Ще, за ранніми чутками, Apple працювала над червоним iPhone 15 Pro і 15 Pro Max. Чому не показали цього разу? Або чекати весни, коли лінійка поповниться новими кольорами?

Загалом, інших очікувань не було. Рамки стали тоншими? Стали:

Дизайн практично не змінився.

Роз’єм

Так, ми нарешті отримали USB Type-C. І Apple заявляє, що це USB 3 зі швидкостями до 10 Гбіт/с. Але ми орієнтувалися на чутки, які пророкували запуск Type-C з підтримкою Thunderbolt 4, де швидкості становлять 40 Гбіт/с. До речі, швидкості у айфонів все одно вищі, ніж у всіх Android-смартфонів, які також заявляють підтримку USB 3, але тут штука в неймінгу USB, на що я лаюся вже кілька років. Так, наприклад, Samsung Galaxy S23 Ultra отримав USB 3.2 Gen 1, який спочатку був просто USB 3. Його швидкості становлять 5 Гбіт/с.

Друге розчарування: у комплекті з айфоном йде зарядний кабель:

“Зарядний кабель” – дуже обтічне визначення. Швидше за все, воно означає, що швидких швидкостей USB 3 нам чекати не варто. Хочете швидше – платіть. З іншого боку, ні з якими зі смартфонів, що підтримують USB 3 в будь-якій його версії, не йде DATA-кабель в комплекті, так що Apple і тут революції не зробила. Та й варто пам’ятати, що DATA-кабелі з підтримкою USB 3 дуже товсті і через це досить громіздкі.

Ще передбачалося, що будуть кольорові комплектні кабелі, але, судячи з усього, як я і припустив, це просто фотографії дротів, що йдуть в комплекті з iMac.

Батарея та зарядка

На жаль, про цей пункт поки що сказати нічого не можна. Очікування наступні:

  • більша в порівнянні з лінійкою iPhone 14 ємність акумуляторів,
  • новий тип батареї,
  • швидша зарядка .

Поки смартфони не розберуть, ми не зможемо сказати, що ємність акумуляторів збільшилася та й самі батареї тепер нового типу. З іншого боку, заявлений час роботи всіх нових айфонів не відрізняється від аналогічних показників попередників у лінійці iPhone 14.

Також поки що невідомо, що зі швидкістю зарядки. Apple стверджує, що всі моделі зарядяться з 0 до 50% за 30-35 хвилин, залежно від розміру. І тут додається умова: від 20-ватного блоку живлення.

Хоча це опосередковано говорить про те, що ємність акумуляторів або не змінилася, або зменшилася за рахунок більш енергоефективних чіпів у «Прошках», ми не знаємо максимальної потужності заряджання нових айфонів. Суть у тому, що, наприклад, 14 Pro та 14 Pro Max у максимумі споживають 27 та 29 Вт відповідно. І, звичайно, від 20-ватного блоку живлення таких потужностей чекати не доводиться, потрібно тестувати з більш потужними блоками живлення.

Камери

Ми поки не знаємо, як саме знімають нові айфони, але особисто для себе я б відзначив три чинники, що розчаровують:

  • відсутність будь-яких нововведень у iPhone 15 Pro. Зважаючи на все, камера в ньому ніяк не відрізняється від iPhone 14 Pro;
  • виходячи з цього, я б відзначив фактор, що розчаровує для користувачів iPhone 14 Pro: вони навряд чи отримають нові портрети, навряд чи отримають новий дозвіл у 24 Мп, який просто є програмним даунсайзом щодо великої фотографії на 48 Мп, хоча це вміють робити навіть iPhone 15 і 15 Plus, у яких така сама система-на-чіпі;
  • Зменшена з 26 до 24 мм еквівалентна фокусна відстань. Але це було ще в минулому поколінні айфонів, тому мої страждання про зайво широке вугілля основної камери цього року навряд чи доречні.

Нововведення

Відсутність будь-яких значущих нововведень – проблема всієї сучасної високотехнологічної індустрії. По суті, придумувати що-небудь нове практично неможливо: все вже є. І дивувати новим теж мало вийде.

Я читав запити користувачів про дюймову матрицю ширококутного модуля. Мені не дуже зрозуміло, навіщо це потрібно: нинішні розміри в 1/1,28 відіконівських дюйма не так далекі від цього самого цілого відіконівського дюйма. До того ж збільшення розмірів матриці призводить до двох не найбажаніших наслідків:

  • збільшення часу обробки фотографії,
  • збільшення товщини смартфона, тому що великій матриці потрібен великий об’єктив.

І тут вже і камери будуть сильніше виступати, і товщина з вагою самих смартфонів будуть сильно збільшені.
Тому не дуже зрозуміло, що саме потрібно зробити Apple з айфонами, щоб не розчарувати потенційних покупців. Сенсорні кнопки? Та кому вони потрібні!

Через це виникає питання: а кого нові айфони взагалі порадують? І відповідь буде точно такою ж, як і останні років шість: не покупців попередніх моделей. Реально з новими айфонами кайфануть нинішні користувачі iPhone 12 і старіших моделей, а їх, судячи з того, що я бачу на вулицях різних країн, дуже і дуже багато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.