ТОП-8 найкращих смартфонів до 10 тисяч гривень у 2023 році: огляд бюджетних моделей

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2023 році їх можна назвати навіть народними, я вважаю. Це вже не самі нульові апарати, які підійдуть хіба що для зв’язку замість кнопкового телефону. Але і не передфлагманські моделі з лютими процесорами і професійними камерами. Це скоріше ланка ближче до середнього рівня.

Оскільки рейтинг немаленький – на 8 місць, вийшло вмістити такі моделі, які підійдуть як наворочена дзвонилка, на якій можна цілком із задоволенням дивитися фільми, робити фотки, знімати відео і навіть грати. Є й більш функціональні смартфони, які мають пристойні камери, залізо і більш впевнене позиціонування на ринку в цілому.

Загалом, підібрав тільки найкращі смартфони, щоб вам не довелося шерстити сайти, витрачати купу часу і вникати. Не буду зволікати, давайте детально розповім про кожного учасника.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ТОП 8 – Tecno Spark 10

Восьму сходинку ТОПу посідає Tecno Spark 10. Одна з найдоступніших моделей. Але як я вже сказав, це зовсім не означає, що її можна використовувати тільки для зв’язку. При бажанні є можливість подивитися фільм на великому екрані діагоналлю 6,6 дюймів на IPS матриці. Роздільна здатність, звісно, не 2к, а всього 1612 на 720, але цього достатньо, щоб хоч з якимось задоволенням споглядати картинку, а не купку різнокольорових пікселів. Загалом смартфон показує досить насичене кольорами зображення. Воно не блякле, не гучне, в міру яскраве. На палючому сонці точно буде не дуже добре видно те, що відбувається на екрані, тому що яскравості не вистачає. Але трохи прикрити рукою і набрати номер або відповісти на дзвінок можна буде без проблем.

Для такого екрана вирішили не економити на батареї. Усередині стоїть аккум на 5000 мАг. А в комплекті йде зарядний блок на 18 Вт, а не дохлі 10. Тому смарт заряджається до 100% менше, ніж за 2 години. Але ось із вибором процесора особливо напружуватися не стали. Вкорячили МТК Helio G37 і в вус не дунули. Ну а що про нього сказати можна? Смартфон дуже навіть непогано працює. Але з важливою поправкою – не в іграх. Підвантажити браузер, месенджер, додаток – без проблем. Особливо, якщо взяти версію з ОЗП на 8 Гб (є і дешевша конфігурація – на 4 Гб). ПЗП в обох випадках – 128 Гб.

Ну і під кінець можна було б що-небудь про камери сказати, але тут ви самі розумієте, стоять найбюджетніші сенсори, найслабші алгоритми, тому фоткати можна хіба що якісь робочі моменти.

ТОП 7 – realme C35

Давайте поговоримо про щось більш веселе і приємне. Хоча “С” серію realme і ці епітети досить складно пов’язати, але я спробую. Відразу відразу у realme C35 крутіший екран. На ті ж 6,6 дюймів припадає роздільна здатність Full HD (2408 на 1080 пікселів). Ну і матриця, відповідно, IPS. Ось таке приємне поліпшення є в цій моделі помітне очима. Особливо в перші дні, коли навіть інтерфейс звичних соцмереж наче змінився. Ну а фільми та інші відео вже точно тепер принесуть побільше задоволення.

Із сумного – процесор, роль якого на себе взяв Unisoc Tiger T616. Не скажу, що він чимось відрізняється від минулого МТК G37, тому що бенчмарки показують різницю хіба що в 10%. Тому трагічною трагедією цей параметр я не назву. Але і в сучасні, вимогливі ігри пограти теж буде не дуже круто, тому що потужностей цього тигра вистачить хіба що для атаки антилопи гну. Тим більше з таким-то екраном. Загалом, цей реалмі теж не про ігри.

Щодо пам’яті, варіанти кардинально не змінилися – є на 4/64 гб і 4/128. Не вистачає, звісно, версії хоча б на 6 Гб ОЗП. Але смарт і так вивозить без усіляких лагів і постійних гальм через забиту пам’ять. Звичайно, якщо навантажувати в міру. Ну і щодо батареї питань немає – 5 тисяч, 18 Вт. Більш ніж.

Камери – знову ж таки: 2 затички як ширік і макро, і одна нормальна основна на цілих 50 Мп. На ділі знімає не краще за минулий Tecno. Фронтальної теж стосується. Це, як і раніше, Full HD і 30 кадрів за секунду з шумом у темряві і непропрацьованими деталями при світлі.

ТОП 6 – One Plus Nord N20 SE

Шостий рядок рейтингу посідає One Plus Nord N20 SE. Ось кого-кого, а OnePlus ви явно не очікували побачити в цій добірці. Ну, я принаймні вже точно. Звичайно, ця модель – їхня найбазовіша версія. Давайте подивимося, чим нас порадують.

Екран з HD+ роздільною здатністю, як вам? Ті ж 1612 на 720 пікселів, що й у Tecno Spark 10 з 8 місця. Проте, це як на мене єдиний момент, який засмучує в цьому смартфоні. Матриця стоїть нормальна, не Amoled, але гордий IPS. Якість картинки прийнятна. Пікселів не видно, та й коефіцієнт контрастності вище буде.

Хотілося, щоб ще й від теплоти процесора було приємніше, але поки у нас тут чергова затичка Helio G35, яка видає мало потужності. Але спасибі, що не даунгрейд, як у випадку з екраном. Проте, з дійсно приємного додали ще більш потужну зарядку на 33 Вт. 5000 мАг заряджаються ще швидше – близько години з копійками. І вже навіть із такою зарядкою сприйняття рівня батарея змінюється. Потроху зникає необхідність у постійному контролі батарейки, тому що в будь-який момент можна хвилин за 10 зарядити стільки енергії, що вистачить на цілий день в економному режимі. Загалом, плюс комфорт. Але мінус комфорт знову ж таки в камерах, які видають мильні кадри. Справедливості заради, при точному порівнянні вони будуть кращими в деяких моментах, ніж камери минулих смартів. Найімовірніше, це пов’язано з кращою оптимізацією і обробкою. Але все ще попереду, тому, якщо для вас важлива камера, то подивіться в бік хоча б наступного місця.

ТОП 5 – Tecno Camon 19

ТОП 5 відкриває Tecno Camon 19. Почну відразу з камер, тут ззаду встановлено 3 модулі. Але за фактом, уваги заслуговує тільки головний на 64 Мп. Додаткові вважай просто для галочки, ніяких якісних кадрів вони не видають. А ось основний вже краще справляється з фотографією. Для відео, щоправда, стабілізації не завезли. Але саме фотки виходять, безсумнівно, якіснішими за чіткістю і передачею кольору, ніж у минулого One Plus. Туди ж і фронталка на 16 Мп. Загалом, тут камери вже середнього рівня роблять деталізовані фотографії при хорошому освітленні.

У цього смарта й екран кращий – 6,8 дюймів, роздільна здатність 2480 на 1080 пікселів. Тобто вже Full HD+. І різниця реальна помітна. Але водночас це приїлися IPS і 60 Гц. Але ось за продуктивність і ефективність відповідає процесор Helio G85. У нього 8 ядер, хороший графічний прискорювач. Тому сам телефон працює швидше. Плюс до того, ще й у легкі ігри можна зайти. Але якщо хочеться щось важке, то низькі-середні налаштування графіки, і недовго можна пограти.

А якщо до цього додати ще нормальну конфігурацію пам’яті, вийде реально помітний приріст продуктивності. Наприклад, на Я. Маркеті можна взяти версію на 6 Гб оперативки і 128 постійної. І вже цього точно вистачить на кілька років вперед. Звичайно, якщо йдеться про базове використання, не ігрове.

З батареєю серйозних змін немає. Вона і так хороша – на 5000 мАг. Ось тільки зарядний блок у комплекті йде на 18 Вт. Тому і заряджається Camon 19 не так швидко, як минулий One Plus.

ТОП 4 – Vivo Y35

Четверте місце рейтингу посідає Vivo Y35. Він вийшов уперед не за рахунок апгрейду основних характеристик, а за рахунок менш помітних деталей. Звичайно, процесор тут стоїть цікавіший – Snapdragon 680. Це вже не якийсь галимий МТК, а справжній породистий дракон. Але на ділі, звісно, не такий він уже й продуктивний. Хоча знову ж таки, дивлячись у якому контексті порівнювати. Якщо брати до уваги Снап 8 ген1, то висновок очевидний. Але якщо дивитися тільки на бюджетну категорію смартфонів вартістю до 10000 гривень, то цей снап 680 ще ого-го. Власне, як і минулий МТК G85. Вони трохи відрізняються частотою ядра і графічним прискорювачем. Але в підсумковій продуктивності практично нічим один від одного не відрізняються. Та й конфігурацією пам’яті на це вплинути не вийде, тому що в нашому доступі максимум 4 Гб ОЗП. Постійну тільки можна вибрати на 64 і 128 Гб.

Дисплей у Vivo Y35 теж не якийсь видатний, а вже цілком стандартний для свого класу – лопата на 6,6 дюймів у Full HD+ роздільній здатності. А, ну і 90 Гц на додачу. Нічого надприродного, загалом. А ось потужність зарядного блоку в комплекті вражає – 44 Вт цілих. Тому батарея на 5000 мАг заповниться менш, ніж за годину.

Також похвалю камери. Є основна на 50 Мп, пара овочів і фронталка на 16. Під склом у них, звісно, стоять бюджетні сенсори, але можна пофотографувати природу, пейзажі, себе коханого, і отримати реально непогані кадри. Але з однією лише умовою – не в темряві.

ТОП 3 – Infinix Note 30i

Трійку найкращих відкриває Infinix Note 30i. На призову тумбу потрапляє Infinix Note 30i. У 30-ій лінійці це наймолодша і найдоступніша модель. І насамперед вона виривається за рахунок екрану. Тут нарешті встановлено дисплей з амолед матрицею. Тому соковиті тони, натуральні кольори, відмінні кути огляду – ласкаво просимо, проходьте, сідайте. Шкода тільки, що 60 Гц, але молодша модель у лінійці, не дано їй виблискувати плавністю. Досить просто якісного дисплея з Full HD+ для комфортного використання навіть під сонцем.

Хотілося б ще й в ігри пограти з таким екраном, але процесор всередині вже знайомий вам – G85. Тому від нього багато чого очікувати не доводиться. Хіба що низько-середні налаштування графіки і можна покатати в пабг який-небудь. Геншин ну дуже слабенько йде, ніякого задоволення від геймінгу з просіданням до 5 фпс. Але і для ігор сьогодні ще буде відповідний апарат, тому не перемикайтеся.

Також апгрейд припав на конфігурації пам’яті. Тут можна вибрати з двох варіантів: 8/128 Гб і 8/256. Як для бюджетника – дуже добре. 12 Гб ОЗП точно очікувати не варто було, а тверді 8 – цілком те, що потрібно на наступні роки. Ну і з батареєю жодних приколів. 5000 мАг, 33 Вт. Заряджається від 0 до 100% за 1 годину і 5 хвилин.

4 колодязі на задній кришці нічим особливим не виділилися. На ділі там і зовсім 2 діючих на 64 і 2 Мп, інші 2 – чисто AI елементи. Якість знімків видають гідну, але ось деталізація кульгає. Тут справа скоріше в недосконалості алгоритмів і в нездатності процесора переварити такі операції, слабенький буде.

ТОП 2 – Poco M5s

Друге місце рейтингу посідає Poco M5s. Рання третя серія “М” у Poco видалася відверто невдалою. Смартфони ловили глюк, відключалися і більше не вмикалися, чому доводилося носитися з ними в сервісах. Але вже в п’ятій всі помилки були враховані і виправлені. Тому M5s точно можна поставити на 2 місце. У нього чудовий Амолед екран з Full HD+ роздільною здатністю. Не вистачило ще хоча б 90 Гц, але не будемо забувати, що це бюджетка. Спасибі хоча б на тому, що є яскравий, насичений і справді вартий амолед.

Процесор встановили теж цікавіший – Helio G95. У всіх синтетичних тестах він обходить і G85, і навіть Snapdragon 680. Звичайно, це не якийсь шалений приріст потужності в 50%. Швидше скромні 20-25%. Але вони є, і на цьому можемо сказати спасибі, що є можливість грати в сучасні ігри хоча б десь на середніх, десь на низьких налаштуваннях графіки.

З батареєю вкотре не стали нічого вигадувати, і просто поставили акумулятори на 5000 мАг із зарядним блоком на 33 Вт. Але ось уже з пам’яттю все набагато веселіше. Тут доступно 4 конфігурації: 4/64, 4/128, 6/128, 8/256 Гб. Від самого мінімуму, до дійсно пристойного рівня. І це в бюджетному-то смартфоні! Дійсно гідно.

Ну і закінчимо з цим Росо на камерах. Сенсори стоять звичайнісінькі, мало чим відрізняються від усіх раніше перерахованих. Але ж процесор потужніший. Тому ШІ може краще обробляти і допрацьовувати фотки. Ну і найголовніший плюс, як на мене, можливість знімати відео в 4к. Не 60 фпс, але і 30 для базових потреб буде достатньо.

ТОП 1 – Tecno Camon 19 Pro

А ось 1 місце посів старший брат уже знайомого нам учасника – Tecno Camon 19 Pro. І в ньому мені сподобався екран – IPS, 2460 на 1080, 6,8 дюймів. Очевидно, що IPS у чомусь поступається Амоледу за якістю, передачею кольору, кутом огляду. Але, переступивши через усе, прямо в серце мене вразила частота розгортки в 120 Гц. І якщо враховувати, що це телефон середньобюджетного класу, 120 Гц реально порадують око. Хоч і IPS, але після звичних шістдесяти фпс на 120 дивитися дуже приємно. Навіть звикаєш з часом, і потім стає важкувато сприймати 60 кадрів.

Для забезпечення такої герцовки потрібен і процесор потужніший. Тому тут стоїть Helio G96. G96 трохи обходить G95, і буквально переступає G85 у тестах продуктивності в мультикорі, синглкорі, і в іграх. З таким каменем можна сміливо відкривати той же PUBG або Колду, і ставити середньо-низькі налаштування графіки, домігшись 100-120 кадрів на холодний проц.

Щодо камер теж є деякі поліпшення. Основний об’єктив все той же – на 64 Мп, але вже є стабілізація відео. Та й фотографувати Camon 19 Pro може в 2к, а не Full HD. Плюс до того, ззаду є ще не такий вже й даремний другий об’єктив – телевік на 50 Мп. Ну і один для галочки – на 2 Мп. Фронталка, до речі, тут теж краще фоткає – вона вже на 32 Мп. Усі фотографії виходять набагато чіткішими, насиченішими. Ну і в темряві камери відпрацьовують краще, витягуючи деталі з тіней. Власне, таким смартфоном взагалі не соромно завершити добірку бюджетних моделей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.