Чи правда, що зараз смартфони стали гіршими, ніж раніше

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останнім часом прийнято вважати, що телефони, як і вся інша техніка, стали менш надійними і довговічними. Акумулятори виходять з ладу, аксесуари ламаються, через що звичайного зарядника не вистачає на два роки використання, а смартфони через рік-два починають працювати повільніше, через що його доводиться міняти. Ну і, мабуть, що ще один аргумент прихильників старої техніки – то це те, що нинішній гаджет легше розбити, ніж смартфон з початку 2010-х. Чи так це насправді і чи правда, що смартфони стали недовговічними? Усе не так однозначно.

Скільки років служить смартфон

Виробники не завжди вказують інформацію про термін служби телефону, але іноді її все ж можна знайти на коробці або в інструкціях. Ось, наприклад, vivo Y35 розрахований на 3 роки використання, тоді як гаджети від Apple – на 5 років. Причому перевага iPhone ще й у тому, що він точно отримуватиме оновлення iOS протягом цих років, тоді як Android-смартфон (залежно від ціни і виробника) може і зовсім отримати всього один великий апдейт за кілька років. Найближче до Apple підібралася Samsung, яка перейшла на чотирирічний цикл оновлень.

А тепер згадайте, скільки оновлювалися старі смартфони? Мій HTC 8S отримав лише один апдейт – Windows Phone 8.1, а Nokia Lumia 930 – Windows Phone 8.1 і Windows 10, після чого проект прикрили. Бували випадки, коли оновлення на телефон не приходили взагалі! Далеко ходити не потрібно – ранні версії iPhone отримували апдейти по 3-4 роки. При цьому вони серйозно впливали на продуктивність смартфона і робили його повільним, а зараз навіть перша бета-версія iOS 17 на iPhone XR працювала майже ідеально згідно з відгуками!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З чого роблять корпус телефону

На мій погляд, найкращий матеріал корпусу для смартфона – це алюміній. Завдяки йому пристрій був менш вразливим до ударів і подряпин, хоча всі пам’ятають про iPhone 6 Plus, який можна було випадково зігнути в кишені. Навіть нинішні смартфони в склі не такі погані, як здається: розбити його нелегко, не кажучи вже про подряпини, які не видно неозброєним оком. Погляньте, який вигляд мав екран мого iPhone SE після року використання без захисного скла.

До того ж пристрої в корпусі, що віддалено нагадує скло, мають дорожчий вигляд, навіть якщо це бюджетна модель. Нині недорогі смартфони в пластиковому корпусі мають охайний зовнішній вигляд після кількох років використання, не збирають подряпин і не затираються з часом. Це не йде в жодне порівняння зі старими смартфонами з корпусом із дешевої пластмаси, які через рік носіння без чохла перетворювалися на тихий жах.

Додайте до цього якість збірки і знімний акумулятор: дешевий пластик не тільки дряпався, а й скрипів на стиках. Кріплення на задній кришці були недовговічними і відвалювалися, а акумулятор доводилося виймати часто через постійні глюки. Завдяки цілісному корпусу в сучасних смартфонах він не розлітається при падінні, а перезавантажити його, якщо він завис, можна за допомогою комбінації клавіш.

Що входить до комплекту телефону

Найбільше користувачі шкодують про те, що зараз комплектація смартфона серйозно збідніла. У флагманських моделях немає нічого корисного, крім кабелю для зарядки. Здебільшого, тільки дешеві смартфони поставляються з аксесуарами: є і кабель, і адаптер, і навіть чохол. Але якщо купуєте дорогий смартфон, у коробці ви цього не знайдете. А ось раніше на це грошей не шкодували! – скажете ви, але виявитеся неправі.

  • Завдяки переходу до USB-C смартфон можна зарядити будь-яким кабелем, який є під рукою. Але навіть сучасні кабелі з комплекту стійкіші до зносу, ніж 10-15 років тому. Згадайте штекер від зарядки Sony Ericsson, який вічно ламається!
  • Те ж саме стосується адаптера: навіщо він потрібен у комплекті, якщо вже користуєшся одним для всіх пристроїв? Найімовірніше, ніколи не знадобиться.
  • Чохол у комплекті зі смартфоном найчастіше прозорий силіконовий, який жовтіє через кілька місяців.
  • У деяких комплектаціях є навіть навушники, але що зараз, що раніше якість їхнього звучання залишала бажати кращого – згадайте EarPods. Так що, найчастіше користувачі їх навіть ніколи не діставали з коробки.

Як бачите, смартфони і зараз поставляються з комплектом, ось тільки в ньому найчастіше немає необхідності – коробка просто припадає пилом на полиці. До того ж аксесуари не допоможуть перепродати телефон дорожче, тому їх просто доведеться викинути. Смартфон лише з кабелем зарядки в комплекті – не так погано як здається!

Це лише кілька причин, чому нинішні смартфони явно не поступаються пристроям минулих років. Ще одна – неможливість встановити на старі телефони ці круті додатки з Гугл Плей, які ми днями вам порекомендували!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.