Смартфони

Type-C в iPhone 15 – яким він буде. Зібрали всю інформацію

Share

Консенсус серед інсайдерів: смартфони Apple 2023 року оснастять портом USB-C замість Lightning. Але якщо з фізичними параметрами роз’єму все зрозуміло, що щодо швидкості інтерфейсу?

Thunderbolt, але не скрізь

На початку серпня ресурс ChargerLAB отримав фотографії роз’ємів Type-C в iPhone 15, 15 Plus і 15 Pro Max. За гніздом кожної моделі помітний невеликий чип, дуже схожий на той, що використовується в пристроях з підтримкою Thunderbolt.

Thunderbolt – апаратний інтерфейс, створений Intel у співпраці з Apple для передачі даних на високих швидкостях. Поточна версія Thunderbolt 4 працює через роз’єм USB-C і присутня в багатьох пристроях Купертіно, включно з Mac і iPad Pro.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пізніше інсайдер Majin Bu поділився знімками і технічними параметрами кабелю для iPhone 15. Аксесуар дійсно закінчується портом Type-C по обидва боки й укладений у товсте обплетення для стійкості до пошкоджень. Однак швидкість інтерфейсу обмежена стандартом USB 2.0, якому вже понад 20 років. Граничні можливості (480 Мбіт/с) не відповідають сучасним потребам. Втім, iPhone 14 і попередні моделі “яблучних” смартфонів також забезпечуються портом USB 2.0, нехай і у вигляді Lightning.

Але Apple експериментує і з Thunderbolt-проводами. За словами того ж інформатора, тестова версія призначена для iPhone 15 Pro і 15 Pro Max. Кабель підтримує USB 4 і Thunderbolt неназваної варіації. У будь-якому разі швидкість передавання даних кратно вища, ніж у USB 2.0: для USB 4 Gen 2 йдеться про 20 Гбіт/с. Інсайдер підкреслює, що аксесуар може продаватися окремо – на це вказує його невелика довжина (70 см, стандартний кабель для iPhone 14 – 1 м). За іншою версією нетипова довжина пояснюється тим, що це лише тестова модифікація.

Підсумуємо:

  • iPhone 15 і 15 Plus, найімовірніше, зможуть працювати по Thunderbolt, але відповідний кабель доведеться придбати окремо.
  • Швидкість передачі даних по USB-C в iPhone 15 Pro і 15 Pro Max перевищить показники попереднього покоління, що напевно буде доступно відразу з коробки.

Чому не вистачає USB 2.0?

Комп’ютери Купертіно оснащуються роз’ємами USB 3.0 з середини 2012 року. Але сімейство iPhone залишається вірним стандарту, введеному у 2000-му.

Але відтоді багато чого змінилося. Наприклад, iPhone 13 Pro навчилися знімати відео у форматі ProRes. Хвилина запису в 4K з фреймрейтом 30fps, закодована у форматі ProRes 422 LT, перетворюється на файл об’ємом 3 ГБ. Навіть за максимальної швидкості USB 2.0 вивантаження десятихвилинного ролика на комп’ютер для подальшої обробки займе понад 8 хвилин. У реальності – мінімум 10.

Бездротова передача теж не вихід: AirDrop не вирізняється стабільністю, а iCloud або “Google Диск” з такими обсягами заповняться дуже швидко.

А що зі швидкістю зарядки?

Медіа 9to5Mac повідомило, що серія iPhone 15 зможе заряджатися за потужності до 35 Вт. Для порівняння, iPhone 14 і 14 Plus підтримують живлення до 20 Вт, а моделі з приставкою Pro – до 27 Вт. З підвищення потужності випливає скорочення часу на повне підживлення акумулятора.

Самі кабелі витримують значно вищу потужність: для iPhone 15 і 15 Plus – 60 Вт, для iPhone 15 Pro і 15 Pro Max – 150 Вт.

До речі, заряджати і надсилати дані на iPhone 15 за максимальних характеристик можна тільки за допомогою кабелів із сертифікацією Made For iPhone (MFi). Все той же Majin Bu поділився фотографіями мікросхеми, яка відповідає за шифрування інформації. Про це ж у лютому повідомляв інсайдер ShrimpApplePro.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Фінська компанія HMD випустить смартфон у відомому дизайні лінійки Nokia Lumia

    Фінська компанія HMD відроджує легендарний дизайн Fabula, відомий за моделями Nokia N9 та ранніми смартфонами…

    20.05.2024

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024

    Названо критичні помилки під час використання бездротової зарядки

    Зараз бездротова зарядка стає все популярнішою серед користувачів різних гаджетів. Однак важливо цією функцією правильно…

    20.05.2024

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024

    Штучний інтелект може обманювати, блефувати та прикидатися людьми

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили безліч випадків, коли системи штучного інтелекту обманювали людей. Відповідне…

    20.05.2024