Смартфони

Чекаєте USB-С в iPhone. Ось чотири причини, чому він буде жахливий

Share
Час читання: 4 хв.

Можливо, ви звертали увагу на одну-єдину тему, яка з’являється у більшості інсайдів про майбутніх iPhone протягом останнього року. Поява USB-С — те, на що чекають усі фанати, а його відсутність — те, за що висміюють iPhone усі критики.
Але чи такий гарний цей «великий і могутній» порт? Ніхто не заперечуватиме, що він замислювався як універсальний стандарт для зарядки всього на світі, який позбавив би людей з різними пристроями від головного болю. Однак насправді все пішло не туди і USB-С ускладнив наше життя ще більше. Ось чотири причини, чому можна сказати.

(Не)поширеність

Основна мета USB-С стала його основним прокляттям. Інтерфейс Type-С був представлений далекого 2014 року, але досі не використовується повсюдно. Для вендорів ознакою гарного тону стало встановлювати в нові смартфони цей порт, проте на ринку з’являться пристрої з microUSB. А якщо згадати про AliExpress, то на його сторінках знайдеться просто лавина аксесуарів і девайсів, які все ще не використовують USB-С.
Що ми хотіли б отримати? Можливість заряджати будь-який пристрій у будь-якому місці будь-яким кабелем.
Що ми отримали майже через 10 років? Ще один порт на додаток до microUSB, Lightning та пропрієтарних роз’ємів виробників техніки (ноутбуків, наприклад).
Особняком тут стоїть Apple: її пристрої всі ці роки тонко балансують між повною відмовою та повним переходом на Type-С . Компанія цілеспрямовано не дає своїм фанатам розслабитися та заряджати всі девайси в будинку одним кабелем.
Звичайно, якщо цілеспрямовано постаратися, то ви точно зможете наповнити ваш будинок пристроями виключно на USB-С. Але наступного дня в гості прийде ваш друг з iPhone або ноутом ASUS і попросить їх зарядити.

(Не) екологічність

Негласно вважається, що побічним дітищем універсальності є екологічність — що більше пристроїв можна зарядити одним кабелем, то менше кабелів людина купуватиме. Це в ідеалі. А на практиці є AliExpress — мабуть наймасштабніший забруднювач природи в історії людства.
Такої кількості копійчаного, непотрібного та одноразового барахла із пластику та поліетилену, як на AliExpress, немає більше ніде. Те саме стосується і кабелів: їх там незліченна кількість, коштують недорого і живуть недовго. А що ви робите, коли кабель перестає працювати? Купуєте новий, але обов’язково недорогий — адже на шнурок, що «здохнув», ви раніше теж уже витратилися.
І десь плаче один кит.

Протоколи

Це справжня безодня, «Авдієві стайні» 21 століття. Мало хто знає, що в тому самому 2014 був представлений не USB-С як такий, а лише інтерфейс Type-С. Грубо кажучи, команда розробників показала світу двосторонній порт з конекторами на планці, що стирчить посередині, — і не більше. І прикро в тому, що всередині цього порту може ховатися буквально все, що завгодно.

Ось неповний список протоколів, які зараз сумісні з Type-С:

  • USB 2.0
  • USB 3.0
  • USB 3.1/3.2 (та його ітерації)
  • Ethernet
  • HDMI
  • VGA
  • DisplayPort
  • Thunderbolt
  • Audiojack.

І найбільше дратує навіть не те, що у вашому девайсі може бути будь-який з цих протоколів, а те, що вони в ньому можуть не бути . Заздалегідь ви цього не дізнаєтеся: порт Type-С виглядає однаково і з гальмівним USB 2.0, і з реактивним Thunderbolt. Єдине, у чому ви точно можете бути впевнені, то це у фізичній сумісності; тобто, що ось цей штекер Type-С абсолютно точно увійде в цей порт Type-С.
А ще існує швидка зарядка. І її ви теж ніяк не відрізніть по порту. У вашому смартфоні з USB-С може бути, так і не бути Power Delivery різних поколінь, Quick Charge, SuperCharge, VOOC – і всі вони несумісні один з одним. Більше того, чимала їхня частина дуже вимоглива до кабелю: з одним шнурком працює, а з іншим заряджатиме смартфон до старості.
Так, різноманітність це добре. Але Type-З цим одночасно і хороший, і поганий: ніколи заздалегідь не знаєш, чи виконає даний конкретний порт чи кабель своє завдання на максимум.

(Не)сумісність

Вже кілька разів останнім часом я стикався з несумісністю кабелю USB-С та порту USB-С. Це звучить дуже дивно, але так і є.
Наприклад, кілька років тому я придбав бездротову колонку Tronsmart. Вона заряджалася через порт Type-C, проте жоден кабель у моєму будинку не прийняла лише комплектний шнурок. Методом наукового тику я зрозумів, що в ній встановлений так би мовити «дурний» порт, який працює тільки з кабелями USB-С → USB-A . Якщо кабель має штекер USB-С на обох кінцях — кіна не буде.
Наведу ще один приклад, який розриває шаблони “старої гвардії”, що виросла в епоху microUSB. Ви, напевно, звикли, що майже будь-який провід microUSB (крім найдешевших), підключить ваш телефон чи фотоапарат до ПК та дозволить передати дані, хай і на низькій швидкості? Ласкаво просимо до епохи USB-С! Коли я придбав кейс для SSD з портом USB-С і спробував підключити його до Mac, то не виявив у себе вдома жодного кабелю USB-C, який би допоміг мені в цьому найпростішому процесі.
Було перебрано не менше 15 дротів від різних брендів, і жоден не підійшов – диск не відображався на комп’ютері. Надіслати файли на зовнішній диск мені вдалося лише комплектним проводом від кейсу. А якби його не було у комплекті? Так я дізнався, що мої брендові 100W- і 240W-проводи з крутими обплетеннями і товщиною з мізинець не варті виїденого яйця, коли потрібно перекинути фотографію зі смартфона на ПК.

Замість підсумку

З великою часткою ймовірності можна передбачити, що одного разу настане момент тотального поширення USB-C, і ми нарешті зможемо насолодитися універсальністю цього винаходу. Однак маркетинг породив інші хвороби для даного порту, і згодом вони тільки мутують, оскільки це узгоджується з законами ринку.
А ще не за горами момент, коли деякі вендори (на зразок тієї ж Apple) зовсім відмовляться від проводів. І ваша велика колекція кабелів Lightning і USB-С вирушить на смітник, за що кити в океані точно не скажуть вам спасибі.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: iPhone
  • Останні записи

    OnePlus 13 отримає підтримку зарядки на 100 Вт

    Згідно з нещодавніми витоками, OnePlus 13 матиме дротову зарядку SuperVOOC потужністю 100 Вт, що виділить…

    29.09.2024

    В жовтні гравців Warframe очікують два масштабних оновлення

    У жовтні для популярної екшен-RPG Warframe заплановано два великі оновлення. Компанія Digital Extremes представила на…

    29.09.2024

    Новий Cubot KingKong Star 2 оснащено передовими характеристиками

    Компанія Cubot радо представила свій новий захищений смартфон KingKong Star 2, який вже наступного місяця…

    29.09.2024

    Як продовжити термін служби батареї смартфона: поради експертів

    Термін служби батареї смартфона можна значно продовжити, якщо дотримуватися кількох простих рекомендацій, які допомагають знизити…

    29.09.2024

    Opera випустила нові функції та оновлення з ШІ для браузерів Opera One і GX

    На заході Opera Browser Days компанія Opera представила оновлення для своїх браузерів Opera One та…

    29.09.2024

    Xiaomi 14T Pro виходить на європейський ринок без зарядного блоку

    Xiaomi вирішила виключити комплектний зарядний пристрій із європейської версії смартфона 14T Pro. Замість нього у…

    29.09.2024