Чекаєте USB-С в iPhone. Ось чотири причини, чому він буде жахливий

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Можливо, ви звертали увагу на одну-єдину тему, яка з’являється у більшості інсайдів про майбутніх iPhone протягом останнього року. Поява USB-С — те, на що чекають усі фанати, а його відсутність — те, за що висміюють iPhone усі критики.
Але чи такий гарний цей «великий і могутній» порт? Ніхто не заперечуватиме, що він замислювався як універсальний стандарт для зарядки всього на світі, який позбавив би людей з різними пристроями від головного болю. Однак насправді все пішло не туди і USB-С ускладнив наше життя ще більше. Ось чотири причини, чому можна сказати.

Реклама

(Не)поширеність

Основна мета USB-С стала його основним прокляттям. Інтерфейс Type-С був представлений далекого 2014 року, але досі не використовується повсюдно. Для вендорів ознакою гарного тону стало встановлювати в нові смартфони цей порт, проте на ринку з’являться пристрої з microUSB. А якщо згадати про AliExpress, то на його сторінках знайдеться просто лавина аксесуарів і девайсів, які все ще не використовують USB-С.
Що ми хотіли б отримати? Можливість заряджати будь-який пристрій у будь-якому місці будь-яким кабелем.
Що ми отримали майже через 10 років? Ще один порт на додаток до microUSB, Lightning та пропрієтарних роз’ємів виробників техніки (ноутбуків, наприклад).
Особняком тут стоїть Apple: її пристрої всі ці роки тонко балансують між повною відмовою та повним переходом на Type-С . Компанія цілеспрямовано не дає своїм фанатам розслабитися та заряджати всі девайси в будинку одним кабелем.
Звичайно, якщо цілеспрямовано постаратися, то ви точно зможете наповнити ваш будинок пристроями виключно на USB-С. Але наступного дня в гості прийде ваш друг з iPhone або ноутом ASUS і попросить їх зарядити.

(Не) екологічність

Негласно вважається, що побічним дітищем універсальності є екологічність — що більше пристроїв можна зарядити одним кабелем, то менше кабелів людина купуватиме. Це в ідеалі. А на практиці є AliExpress — мабуть наймасштабніший забруднювач природи в історії людства.
Такої кількості копійчаного, непотрібного та одноразового барахла із пластику та поліетилену, як на AliExpress, немає більше ніде. Те саме стосується і кабелів: їх там незліченна кількість, коштують недорого і живуть недовго. А що ви робите, коли кабель перестає працювати? Купуєте новий, але обов’язково недорогий — адже на шнурок, що «здохнув», ви раніше теж уже витратилися.
І десь плаче один кит.

Протоколи

Це справжня безодня, «Авдієві стайні» 21 століття. Мало хто знає, що в тому самому 2014 був представлений не USB-С як такий, а лише інтерфейс Type-С. Грубо кажучи, команда розробників показала світу двосторонній порт з конекторами на планці, що стирчить посередині, — і не більше. І прикро в тому, що всередині цього порту може ховатися буквально все, що завгодно.

Ось неповний список протоколів, які зараз сумісні з Type-С:

  • USB 2.0
  • USB 3.0
  • USB 3.1/3.2 (та його ітерації)
  • Ethernet
  • HDMI
  • VGA
  • DisplayPort
  • Thunderbolt
  • Audiojack.

І найбільше дратує навіть не те, що у вашому девайсі може бути будь-який з цих протоколів, а те, що вони в ньому можуть не бути . Заздалегідь ви цього не дізнаєтеся: порт Type-С виглядає однаково і з гальмівним USB 2.0, і з реактивним Thunderbolt. Єдине, у чому ви точно можете бути впевнені, то це у фізичній сумісності; тобто, що ось цей штекер Type-С абсолютно точно увійде в цей порт Type-С.
А ще існує швидка зарядка. І її ви теж ніяк не відрізніть по порту. У вашому смартфоні з USB-С може бути, так і не бути Power Delivery різних поколінь, Quick Charge, SuperCharge, VOOC – і всі вони несумісні один з одним. Більше того, чимала їхня частина дуже вимоглива до кабелю: з одним шнурком працює, а з іншим заряджатиме смартфон до старості.
Так, різноманітність це добре. Але Type-З цим одночасно і хороший, і поганий: ніколи заздалегідь не знаєш, чи виконає даний конкретний порт чи кабель своє завдання на максимум.

(Не)сумісність

Вже кілька разів останнім часом я стикався з несумісністю кабелю USB-С та порту USB-С. Це звучить дуже дивно, але так і є.
Наприклад, кілька років тому я придбав бездротову колонку Tronsmart. Вона заряджалася через порт Type-C, проте жоден кабель у моєму будинку не прийняла лише комплектний шнурок. Методом наукового тику я зрозумів, що в ній встановлений так би мовити «дурний» порт, який працює тільки з кабелями USB-С → USB-A . Якщо кабель має штекер USB-С на обох кінцях — кіна не буде.
Наведу ще один приклад, який розриває шаблони “старої гвардії”, що виросла в епоху microUSB. Ви, напевно, звикли, що майже будь-який провід microUSB (крім найдешевших), підключить ваш телефон чи фотоапарат до ПК та дозволить передати дані, хай і на низькій швидкості? Ласкаво просимо до епохи USB-С! Коли я придбав кейс для SSD з портом USB-С і спробував підключити його до Mac, то не виявив у себе вдома жодного кабелю USB-C, який би допоміг мені в цьому найпростішому процесі.
Було перебрано не менше 15 дротів від різних брендів, і жоден не підійшов – диск не відображався на комп’ютері. Надіслати файли на зовнішній диск мені вдалося лише комплектним проводом від кейсу. А якби його не було у комплекті? Так я дізнався, що мої брендові 100W- і 240W-проводи з крутими обплетеннями і товщиною з мізинець не варті виїденого яйця, коли потрібно перекинути фотографію зі смартфона на ПК.

Замість підсумку

З великою часткою ймовірності можна передбачити, що одного разу настане момент тотального поширення USB-C, і ми нарешті зможемо насолодитися універсальністю цього винаходу. Однак маркетинг породив інші хвороби для даного порту, і згодом вони тільки мутують, оскільки це узгоджується з законами ринку.
А ще не за горами момент, коли деякі вендори (на зразок тієї ж Apple) зовсім відмовляться від проводів. І ваша велика колекція кабелів Lightning і USB-С вирушить на смітник, за що кити в океані точно не скажуть вам спасибі.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ