Чи варто переплачувати за камери у смартфонах

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи могли ми ще на початку нульових подумати, що наші телефони перетворяться на смартфони, та ще й з трьома або чотирма камерами? А що кількість пікселів від 1,3 млн у Nokia 6230i дійде 200 млн у Xiaomi 12T Pro? Звучить як щось на межі фантастики, але це наша реальність. Давайте розберемося, які взагалі бувають камери в смартфонах, на що звертати увагу, якщо хочеться багато знімати, і як не переплатити за звичайні “заглушки”.

У цій статті я розповім про популярні модулі, які можна зустріти практично в будь-якому сучасному смартфоні. Це не означає, що, крім них, ніяких на світі більше немає. Уяву інженерів часом складно зупинити. Так, наприклад, існують чорно-білі, з висувним об’єктивом або об’єктивом, що прикручується, інфрачервоні та інші модулі. Можливо, скоро набереться матеріал на окрему статтю про рідкісні камери, а поки приступимо до популярних.

Ширококутний модуль

iPhone XS. Основна камера. Ширококутний модуль

Зараз у всіх смартфонах цей модуль вважається основним. З його допомогою можна створювати фотографії з широким кутом огляду. Він ідеально підходить для пейзажів і групових знімків. Зазвичай у нього більша роздільна здатність, ніж у додаткових модулів. Думаю, що в майбутньому ця тенденція зміниться. Так, у HONOR 70 основний модуль має роздільну здатність 54 Мп, а надширококутний модуль – 50 Мп. Додаткові модулі вже потихеньку наздоганяють основний. І це добре! Адже за такого результату під рукою у вас буде інструмент для створення різнобічного, але якісного контенту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Давайте уявимо, що у вашому смартфоні встановлений основний модуль з роздільною здатністю 48 Мп. У режимі “Фото” він зніматиме в 12 Мп, а максимальна якість вмикається в окремому режимі. Наприклад, у Xiaomi 12T ця вкладка називається HiRes. Тоді фотографії будуть більш деталізованими, але знадобиться більше вільного місця на смартфоні для їх зберігання.

Надширококутний модуль

HONOR X8. Надширококутний модуль

Я вже згадував цей тип камер у попередньому блоці. Він дуже схожий на основний модуль, але може захоплювати в кадр ще більше простору і злегка його викривляти. Така ось оптична особливість. Для чого він потрібен? Для зйомки архітектури, пейзажів. Останнім часом частенько застосовується у фешн-фотографії. Для класичних портретів не радив би його використовувати. Є багато нюансів, на які треба звертати увагу, щоб не зіпсувати пропорції людського тіла.

У більшості смартфонів роздільна здатність цих модулів не перевищує 8-12 Мп. Десь вони кращі, десь гірші. Розкрию невеликий секрет: у мобільній фотографії на якість знімка впливають внутрішні алгоритми обробки самого смартфона. Тому на різних пристроях з однаковим модулем виходять зображення різної якості.

Ось кілька порад щодо вибору смартфона, якщо важлива камера:

  • Почитайте і подивіться огляди з прикладами фотографій.
  • Не дивіться тільки на фотографії, які використовують для реклами смартфона.
  • Якщо є можливість, то знайдіть виставковий зразок у магазині і познімайте самі.

Телеоб’єктив

iPhone XS. Телеоб’єктив

Якщо два попередні модулі відповідають за широкі простори, то телеоб’єктив ідеально підходить для портретів і предметної зйомки. Він не спотворює пропорції і візуально наближає об’єкт зйомки, тобто робить масштабування, в даному випадку – 2х. І тут ви можете запитати: “А навіщо він потрібен, якщо основний модуль і так вміє зумувати, та ще й у 5х, 10х і більше?”. Відповідь є у мене.

Телеоб’єктив – це фізичне наближення, тому якість не псується. Цифрове зумування наближає об’єкт за рахунок обрізки частини зображення – якість псується. Однак сенсори з великою роздільною здатністю дають змогу користуватися цифровим зумом без сильних втрат. У нас, припустимо, 50 Мп, а для гарної фотографії вистачить і 12 Мп. Можна й обрізати трохи, якщо дуже сильно треба – якість не сильно постраждає.

Один із моїх улюблених об’єктивів. На жаль, досі рідко де зустрічається. І це насправді дуже засмучує. Особливо на тлі непотрібних модулів. Про парочку таких поговоримо далі.

Модуль глибини різкості

HONOR 70. Портретний режим

Можна сказати, що з цього модуля все і почалося. У 2014 році компанія HTC випустила смартфон із двома камерами. Одна – основна, а ось друга потрібна якраз для розмиття заднього фону. До речі, тоді ж з’явилася можливість змінювати точку фокусування вже на готовому знімку. Основне завдання цього модуля – створення портретних знімків.

Хоч це і звучить круто, насправді якість ефекту залишала бажати кращого. Зараз технології, природно, на кілька кроків попереду, але от невдача. Для створення такого ефекту цілком вистачає й однієї камери – основної. На деяких смартфонах можна навіть зайти в “Портретний режим” і закрити пальцем модуль глибини різкості – картинка не зміниться. Фон все одно буде розмитим. Тому часто можна обійтися і без цієї камери.

Макромодуль

Xiaomi 12. Макромодуль

У своїх оглядах я періодично залишаю цю камеру без уваги. Чому? Вважаю, що користуватися цим модулем ви будете кілька разів. Один із них – у день покупки, а другий… другого може і не бути. І на це є кілька причин. По-перше, ситуацій для його використання не так багато, та й об’єкт зйомки має бути нерухомим. По-друге, якість підсумкового знімка дуже низька на багатьох смартфонах. У деяких випадках цифровий зум на основній камері дає навіть кращий результат. Награтися з цим модулем можна швидко, хоча допитливим дітям, безперечно, буде цікаво мати такий модуль у своєму смартфоні. Все ж іноді на нього виходять непогані фотографії.

У цьому розділі варто згадати ще один модуль, який називається “Мікроскоп”. На відміну від звичайного макромодуля, він дає змогу знімати ще ближче. На жаль, у мене в руках не було смартфона з таким модулем. Тому раджу подивитися тестові знімки зі смартфона realme GT 2 Pro. У ньому якраз встановлено такий модуль.

Що в підсумку?

Наявність декількох камер у смартфоні – це неймовірно зручно. Ось ви знімаєте пейзаж, а через пару секунд вже створюєте прекрасний портрет друга. Але, на жаль чи на щастя, попит породжує пропозицію. Маркетологи швидко помітили, що якщо в смартфоні дві камери, а не одна, то попит на нього вищий. Так ми отримали відверто непотрібні модулі. Деякі компанії пішли далі. У їхніх смартфонах встановлені муляжі камер. Доторкнутися можна, але сенсу – нуль. Тому, щоб убезпечити себе від неприємних сюрпризів, читайте і дивіться огляди смартфонів перед покупкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.