Що краще – Samsung чи Redmi: порівнюємо смартфони за продуктивністю, автономністю та ОС

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У попередній статті ми порівняли смартфони цих брендів за ціною, дизайном і дисплеєм. Давайте порівняємо інші характеристики.

ПРОДУКТИВНІСТЬ

Малоймовірно, що хтось обиратиме смартфон, який вміє тільки добре фотографувати і має гарний вигляд, але при цьому працює із затримкою і гальмує під час ігор або перегляду контенту в Інтернеті.

SAMSUNG

Виробник Samsung довгий час робив ставку на свої фірмові процеси Exynos для своїх смартфонів. Незважаючи на те, що ця тенденція останнім часом знизилася, Samsung все ще продовжує роботу над своїми процесорами. У смартфонах лінійок “M” і “A”, порівнянних з пристроями Redmi, продуктивність забезпечують такі компоненти:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Процесори Qualcomm Snapdragon 700-Series (іноді 400-Series) – це чудові процесори, які перебувають між середнім і флагманським рівнем. Вони представлені здебільшого ігровими версіями (з літерою “G” у назві, наприклад, Snapdragon 778G), але також є і “звичайні” чіпсети.

Лінійка ігрових однокристальних систем MediaTek Helio G від MTK. Назвати їх такими можна не у всіх випадках, починаючи, мабуть, тільки з Helio G95, але для бюджетних пристроїв вони є чудовим варіантом. Саме такі процесори використовуються в бюджетних пристроях.

Лінійка процесорів MediaTek Helio P – досить стара лінійка процесорів MTK, і в ній мало справді хороших і вартих уваги чипсетів.

Фірмові чіпсети Samsung Exynos – це процесори південнокорейського бренду. Цікаві тільки флагманські версії Exynos, оскільки в бюджетному сегменті вони можуть бути легко замінені на процесори Qualcomm або MTK.

REDMI

Компанія Xiaomi, обираючи однокристальні системи для своїх пристроїв Redmi, здебільшого віддає перевагу чіпсетам від Qualcomm, але в деяких моделях також використовуються процесори MediaTek. Ось список чипсетів, якими оснащені смартфони Xiaomi на даний момент:

  • Qualcomm Snapdragon 700-Series (іноді 600-Series).
  • MediaTek Helio G.

MediaTek Dimensity – відносно нова серія чипсетів компанії, яка зарекомендувала себе добре і може конкурувати навіть із флагманськими рішеннями від Qualcomm. Хоч і рідко, але використовуються в смартфонах Redmi.

Тепер, коли у нас є уявлення про те, які процесори використовуються в смартфонах Samsung і Redmi, давайте спробуємо дізнатися, які з них є більш потужними. Якщо ми зберемо всі чіпсети в один список і відсортуємо їх за продуктивністю, то отримаємо таку картину:

  1. MediaTek Dimensity.
  2. Qualcomm Snapdragon 700-Series.
  3. MTK Helio G.
  4. MediaTek Helio P.
  5. Samsung Exynos.

Важливо відзначити, що цей рейтинг був складений тільки з процесорів, які використовуються в конкретних смартфонах Redmi і Samsung. Якби ми враховували всі чіпсети, то сортування могло б бути іншим. Китайський виробник використовує тільки перші 3 лінійки процесорів, які вважаються найбільш продуктивними. Отже, в цьому аспекті плюс у скарбничку Redmi.

Система та оболонка

Кожен виробник прагне знайти свій шлях розвитку і виділитися на тлі конкурентів. Один із способів досягнення цієї мети – оснащення своїх смартфонів новою оболонкою, яка дає змогу реалізувати унікальні функції.

Якщо говорити про візуальну складову інтерфейсу, то оцінювати його – справа невдячна, оскільки у всіх користувачів свої смаки. Однак, якщо розглядати інші критерії, то на боці оболонки Samsung (One UI) перебуває чудова оптимізація, відсутність реклами і своєчасні оновлення. Крім того, Samsung швидше, ніж Redmi, оновлює свої пристрої до нових версій Android.

З іншого боку, Redmi використовує оболонку MIUI, яка схильна до багів, збоїв і гальмування в системі, містить рекламу, а також оновлення виходять повільніше. До того ж, Redmi є дочірньою компанією Xiaomi, тому пристрої цієї марки оновлюються до нових версій Android не в першу чергу, а також не всі моделі отримують нову версію операційної системи.

Виходячи з вищесказаного, можна зробити висновок, що One UI краща за MIUI, тому в цьому аспекті бал йде в скарбничку Samsung.

АВТОНОМНІСТЬ

Смартфони Xiaomi завжди були відомі своєю високою автономністю, але останнім часом компанія Samsung зробила значний крок уперед, щоб не відставати від лідерів за цим критерієм і забезпечувати довгий час роботи на одному заряді. Однак, назвати одразу фаворита в цій категорії непросто, тому звернемося до “Рейтингу автономної роботи смартфонів 2021” від nanoreview.

Помітно, що з невеликим відривом на другому місці розташувався Galaxy M51, на четвертому місці – Galaxy A42. Далі у Samsung великий розрив, і наступний пристрій розташувався тільки на 23-ій сходинці (Galaxy M30s). У Redmi ситуація схожа, але все ж трохи гірша, і перші три пристрої посідають 9-те, 21-ше і 25-те місця відповідно.

Варто зазначити, що в цьому рейтингу не враховуються Galaxy M52 і M62, які також можуть похвалитися ємним акумулятором і енергоефективним процесором, що позитивно позначається на автономності. Загалом смартфони Redmi також досить добре тримають заряд, але тут Samsung заслуговує на визнання. Бал у цьому аспекті віддається корейському бренду.

Однак, по частині швидкої зарядки Redmi перевершують Samsung. На даний момент флагманські пристрої Samsung підтримують швидку зарядку потужністю 45 Вт, яку потрібно додатково купувати. Водночас у смартфонах Redmi можуть бути встановлені зарядні пристрої потужністю до 120 Вт, які вже поставляються в комплекті. Таким чином, у цьому аспекті бал йде в скарбничку Redmi.

Висновок

Немає однозначного лідера у виборі між смартфонами Samsung і Redmi. Тому варто обміркувати, які саме функції та характеристики важливі для вас, перш ніж вибрати пристрій того чи іншого бренду.

Якщо ваш бюджет обмежений, то краще обрати Redmi, який пропонує вигіднішу апаратну частину, стильний дизайн і швидку зарядку. Водночас Samsung вирізняється більш стабільною оболонкою, якісними камерами та екранами, а також кращою автономністю. Однак, у старших пристроїв Samsung потрібно буде додатково купувати зарядний пристрій і кабель, а офіційні аксесуари коштують дорого.

Вибирайте те, що відповідає вашим потребам і бажанням. Ця стаття допоможе вам зробити правильний вибір і уникнути помилок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.