Смартфони

Samsung Galaxy Z Fold 5 vs Galaxy S23 Ultra: який вибрати

Share

Samsung Unpacked щойно завершився, і ми нарешті вперше побачили абсолютно новий Galaxy Z Fold 5! Найпреміальніший – і найдорожчий – телефон Samsung для своїх шанувальників.

Але серія Z Fold – не єдине, що Samsung може продавати на найвищому рівні. Є Galaxy S23 Ultra – орієнтований на камеру смартфон із S Pen, який має свої плюси і не так багато мінусів.

Отже, буде справедливо поставити запитання: якщо ви хочете преміальний смартфон Samsung, що краще вибрати – більш знайомий Galaxy S23 Ultra або незвичайний Galaxy Fold?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Galaxy Z Fold 5 проти Galaxy S23 Ultra

Очевидно, що Galaxy Z Fold 5 матиме сміливіший дизайн із великим 7,6-дюймовим екраном усередині, що дасть вам змогу використовувати 3 додатки одночасно… доволі комфортно. З іншого боку, у складеному вигляді він буде кремезним, а зовнішній екран матиме надвисоке співвідношення сторін 23:9. Тож ергономіка при спробі використовувати його як “звичайний телефон” не буде ідеальною – ні при укладанні в кишеню, ні при наборі тексту двома великими пальцями.

Якщо ви хочете використовувати S Pen для телефона Z Fold, ви можете це зробити! Із застереженням, що це окрема покупка, і в телефоні немає відсіку для стилуса, тому доведеться використовувати спеціальний чохол, що збільшить і так громіздкий розмір.

Тим не менш, немає нічого кращого, ніж відкрити Z Fold, щоб прочитати довгу статтю, переглянути відео на YouTube, прокручуючи щось ще, або навіть пограти в деякі ігри.

Таким чином, із Z Fold 5 ви, вочевидь, пожертвуєте деякою ергономічною зручністю, щоб отримати крихітний квадратний планшет, який може поміститися у вашій кишені та з комфортом запускати три додатки в режимі розділеного екрана.

Galaxy S23 Ultra також має багато місця на екрані – 6,8-дюймовий дисплей зі співвідношенням сторін 19:9. Він високий і широкий, і ви можете мати два додатки на розділеному екрані. Звичайно, ви також можете відкрити деякі в режимі плаваючого вікна, але це не так зручно.

Однак ось у чому перевага – для перегляду найпопулярніших медіафайлів, як-от фільми або відео на YouTube, поворот Galaxy S23 Ultra в альбомній орієнтації дає вам відео майже такого самого розміру, як Z Fold 5, – просто тому, що квадратне співвідношення сторін останнього означає, що ви отримуєте величезні чорні смуги зверху та знизу.

Екрани

Можна з упевненістю сказати, що обидва пристрої мають чудові екрани. Панелі Samsung AMOLED абсолютно феноменальні за своїми кольорами і щільністю пікселів. І обидва пристрої матимуть частоту оновлення 120 Гц та підтримуватимуть HDR-відео. Отже, плавні анімації, максимальна яскравість – усе це є.

Навіть зовнішній дисплей Z Fold, який вважається “вторинним”, був оновлений до частоти оновлення 120 Гц, починаючи з Z Fold 3. Тож ми не турбуємося з цього приводу, ні крапельки.

Цікаво, що всі ці екрани мають змінну частоту оновлення. Galaxy S23 Ultra може працювати з частотою від 1 Гц до 120 Гц. Таким чином, коли ви дивитеся на статичне зображення або Always On Display, батарея не витрачає занадто багато енергії. На Z Fold 5 внутрішній екран має діапазон від 1 Гц до 120 Гц, а зовнішній екран має діапазон від 48 Гц до 120 Гц – це доволі кумедно, з огляду на те, що саме цей зовнішній екран відображатиме годинник Always On більшу частину часу. Можливо, у гру вступають технічні та просторові обмеження.

Що стосується біометрії, у S23 Ultra є ультразвуковий сканер відбитків пальців під екраном, тоді як у Z Fold 5 сканер вбудований у кнопку живлення. Обидва типи швидкі, точні та безпечні. Але розташування на бічній кнопці живлення трохи незручніше – коли телефон лежить на столі, бічний сканер відбитка може трохи дратувати. В іншому обидва швидкі й точні.

Продуктивність і програмне забезпечення

Galaxy S23 Ultra був випущений раніше цього року зі спеціальним процесором – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Made for Galaxy. Так, Samsung і Qualcomm об’єднали свої зусилля і встановили в ці телефони трохи розігнаний Snapdragon 8 Gen 2. Він працює на частоті 3,36 ГГц, а не 3,2 ГГц порівняно зі “звичайними” чипами, тож це не велика різниця, коли йдеться про чисту потужність. Проте, посил, який дає ця назва, полягає в тому, що Samsung бере активну участь у створенні апаратного забезпечення телефону, що вселяє більше довіри до нових Galaxy.

Але це навіть не найбільше оновлення лінійки Galaxy S23. Вони також отримали пам’ять UFS 4.0, яка вдвічі швидша, ніж UFS 3.1, що використовувалася раніше, і більш ніж на 40% більш енергоефективна. І вони поставляються з ОЗП типу LPDDR5X, яка трохи швидше, ніж звичайна LPDDR5.

І на завершення хороших новин – так, Galaxy Z Fold 5 відповідатиме цим апаратним характеристикам. Snapdragon 8 Gen 2 Made for Galaxy, сховище UFS 4.0, оперативна пам’ять LPDDR5X. Що стосується фактичної ємності, він має 12 ГБ ОЗП на всіх рівнях з широко доступними варіантами зберігання 256 ГБ і 512 ГБ. В якості ексклюзиву для Samsung.com буде доступний варіант об’ємом 1 ТБ!

Можуть бути або не бути трохи різні точки троттлінга через різний форм-фактор і різні способи, якими Samsung буде обробляти тепло в цих телефонах. Але, в цілому, ми очікуємо, що вони зрівняються за результатами бенчмарків.

Що стосується програмного забезпечення, у нас є два телефони, які йдуть з Android 13 і One UI 5 з коробки, і обидва отримують 4-річне оновлення програмного забезпечення (5 років виправлень безпеки) від Samsung. Так що з цим усе добре.

Основні функції, такі як збереження пар застосунків для миттєвого поділу екрана, режим DeX, жести S Pen і зручний для нотаток додаток Notes – все це буде на обох телефонах.

Z Fold 5 отримує невелике оновлення своєї док панелі, яка тепер може зберігати до 4 нещодавно використаних застосунків поверх будь-яких улюблених, які ви там закріпили. І він, як і раніше, підтримує панелі Edge, які є у S23 Ultra, тож так, по суті, користувацький інтерфейс Z Fold 5 додає деякі функції зверху.

Камера

Samsung дуже чітко розділяє серію Galaxy S Ultra як “телефони, орієнтовані на камеру”. На задній панелі S23 Ultra встановлено чотири камери: надширока 12 МП, широка 100 МП, 10 МП з 3-кратним зумом і 10 МП з 10-кратним зумом. Потім, завдяки чарам цифрового поліпшення, він пропонує 100-кратний зум. Справедливості заради, це не виглядає приголомшливо, але неймовірно мати таке велике збільшення, і у нього є своя ніша.

Серія Galaxy Z Fold зазвичай має трохи слабший модуль камери – ми припускаємо, через брак місця, а також через проблеми з ціною. У Galaxy Z Fold 5 у нас є основна камера на 50 МП, надширококутна на 12 МП і камера з 3-кратним зумом на 10 МП. Так, Z Fold не балується Space Zoom, Moon Shot і всіма цими наворотами. І ми припускаємо, що любителі піксельних аналізом зможуть сказати, що фотографії S23 Ultra трохи кращі. Але ми почекаємо, щоб отримати знімки з камер Fold 5 для більш детального порівняння.

Термін служби батареї та зарядка

Galaxy Z Fold 5 поставляється з акумулятором ємністю 4400 мАг. Це не так вже й багато, але вражаюча ємність, враховуючи, скільки місця має поміститися осередок. Це той самий розмір, що й у Z Fold 4, і він був здатний підтримувати світло протягом комфортного часу.

Galaxy S23 Ultra оснащений батареєю ємністю 5000 мАг, що дало нам змогу забезпечити доволі пристойний час використання – наприклад, 8 годин безперервного програвання відео.

Для зарядки обидва телефони підтримують дротову зарядку потужністю 25 Вт і бездротову зарядку потужністю до 15 Вт за допомогою відповідної шайби (марки Samsung). В іншому разі вони можуть заряджатися від будь-якого зарядного пристрою Qi потужністю 7,5 Вт.

Порівняння характеристик

Отже, дивлячись на специфікації, ми бачимо, що Galaxy Z Fold 5 дуже схожий на S23 Ultra всередині… хіба що той, що складається, має інший (гірший?) модуль камери.

Без сумніву, ці два є абсолютними монстрами, і їх може використовувати будь-хто, хто хоче продуктивно працювати на смартфоні. Хоча ми вважаємо, що редагування відео або зображень може бути кращим на Z Fold 5. Однак, якщо його розміри для вас неприйнятні або вам не подобається ідея завжди відкривати пристрій, щоб мати змогу використовувати його повною мірою – Galaxy S23 Ultra чекає на вас!

Підсумки

На перший погляд, якщо Galaxy S23 Ultra чудовий, то Z Fold 5 “крутіший”. Є кілька речей, які слід враховувати – очевидно, що ціну важко просто ігнорувати. Крім того, є ергономічні незручності, які він буде представляти, коли ви просто намагаєтеся використовувати його як “мобільний телефон”.

Коли справа доходить до “справи” (крім фотографії) – Z Fold 5 повинен вміти робити все, що може S23 Ultra, в той час як цього не можна сказати навпаки. У вас просто більше місця на екрані для гри, і це не можна просто додати за допомогою оновлення програмного забезпечення.

Якщо врахувати камеру… що ж, вибір знову стає збалансованим, оскільки Galaxy S23 Ultra, як і раніше, має більше іграшок у своєму арсеналі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Samsung
  • Останні записи

    7 способів обійти захист від скидання налаштувань до заводських налаштувань на пристроях Samsung

    Перевірка облікового запису Google, також відома як захист від скидання до заводських налаштувань, є інтегрованою…

    14.05.2024

    У нових iPad Pro виявлено дивний недолік. Він пов’язаний із OLED-дисплеєм

    Редактори порталу iMore повідомляють, що деякі нові планшети iPad Pro з OLED-дисплеями мають проблеми при…

    14.05.2024

    Компанія Huawei зіткнулася з новими обмеженнями США

    Міністерство торгівлі США оголосило про подальше посилення експортних обмежень для китайського технологічного гіганта Huawei. Цей…

    14.05.2024

    Навіщо виробники клеять захисні плівки на скло смартфонів

    Виробники зазвичай не обмежуються захисним склом, що прикриває екран смартфона, і клеять на них ще…

    14.05.2024

    Названо головну причину терміново оновити iPhone до iOS 17.5

    Вчора відбувся реліз iOS 17.5 для користувачів сумісних моделей iPhone. Це одне з останніх оновлень…

    14.05.2024

    Apple розкрила таємницю, чому компанія не випускає MacBook із сенсорним екраном

    Нещодавно вийшли перші огляди iPad Pro і в них приділяється багато уваги новим дисплеям OLED,…

    14.05.2024