Дешево й сердито. П’ять кращих смартфонів до 5000 грн

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

5 тис грн – психологічний бар’єр. Більшість українців просто не готові віддати більше за смартфон. Подивимося, що цікавого можна купити за такі гроші.

Як показало недавнє дослідження Gfk Україна і MOYO.ua, середня вартість продаваного в Україні смартфона становить 5100 грн (тобто трохи менше $ 200 за поточним курсом).

За ці гроші вже можна придбати цілком пристойне пристрій з мінімумом компромісів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компроміси торкнуться камери, матеріалів корпусу і швидше за все наявності модуля NFC (який в основному потрібен для безконтактної оплати).

НВ зібрало кілька найцікавіших моделей в ціновій категорії до 5000 грн.

На що звернути увагу при виборі

Почнемо з того, що в Україні нарешті з’явилося 4G. Хоч поки не масово, а точково, але курс на нову технологію узятий. Навіть якщо ви читаєте цей матеріал з самого віддаленого куточка країни, враховуйте, що до наступного етапу оновлення пристрою швидше за все зв’язок четвертого покоління дійде і до вас.

Тому 4G – обов’язкова умова для вибору. І не просто 4G, а підтримка не самого популярного діапазону 2600 МГц, з якого регулятор дозволив операторам починати освоювати нове покоління зв’язку. Підтримка наступного діапазону (1800 МГц) є в кожному 4G-пристрої.

Другий момент, на який варто звернути увагу – це вік пристрої. Чим свіжа модель, тим, звичайно, дорожче вона коштує. Але і тим довше збереже актуальність. Що важливо, так як виробники не люблять оновлювати і підтримувати недорогі пристрої. Тому краще вибирати пристрої, які на ринку не більше року. Там буде і більш свіже «залізо» (а це важливо для автономії смартфона), і більш свіжий софт.

Третій нюанс – асортимент і розстрочки. Найбільш зацікавленими в тому, щоб максимум людей набуло новий смартфон, сьогодні в Україні стали самі оператори, яким потрібно нарощувати базу користувачів нової послуги і рухати цифрову життя в маси.

Так що, вибравши зацікавлену модель, не забудьте зазирнути в роздріб свого оператора – можливо, у нього є для вас цікава пропозиція або вигідна розстрочка.

Топ-5 моделей вартістю до 5000 грн

Meizu M6

Ціна: 4000 грн за старшу версію

Нейтральний дизайн (але веселі кольори є), корпус зі стилізацією під метал, не самий продуктивний і молодий, але актуальний і нормальний для своєї ціни процесор MediaTek MT6750 (найсерйозніший його недолік – це не передова енергоефективність), Android 7.0 під прикриттям власної оболонки Flyme 6.2 (дуже дружня до новачків в світі смартфонів) – це, звичайно, не викликає бажання відразу ж сказати «вау» і побігти за покупкою.

Але в цілому Meizu M6 являє собою хороший баланс характеристик і ціни.

Єдине, чого круто не вистачає пристрою – це NFC. Але це гріх всіх недорогих китайських смартфонів. Справа в тому, що в Піднебесній не розвинена система безконтактної оплати, як в Європі чи тепер вже і в Україні, наприклад. У Китаї править бал Alipay і оплата по QR-кодами. А відносно невеликий і гордий виробник Meizu насамперед орієнтується на великий китайський ринок. І зайві витрати у вигляді установки NFC йому ні до чого.

Зірок в питаннях автономності модель не вистачає (день потягне, а далі треба заряджати), зате хизується гучним динаміком, екраном в 5,2 дюйма (компромісний розмір для тих, кому хочеться більше п’яти, але грошей на 5,5-дюймовий пристрій з FullHD немає) і датчиком відбитків пальців. Модель доступна в двох варіантах – з 2 і 3 ГБ оперативної пам’яті. Різниця становить приблизно 500 грн, але краще доплатити і вибрати більш просунутий варіант. Там і вбудованої пам’яті буде цілих 32 ГБ.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus

Ціна: 5000 грн

Xiaomi Redmi 5 Plus – сама просунута модель в нашій добірці, тому ціна максимальна. Оснащується великим 6-дюймовим екраном, який упакований в компактний для її екрану корпус. Співвідношення сторін у дисплея 18: 9, але від спірних вирізів під камери компанія відмовилася. Чай, занадто доступний пристрій, щоб бути «як айфон».

Всередині – батарея на 4000 мА-г (для такого дисплея не розкіш, а нормальний прожитковий мінімум), 3 ГБ ОЗУ і сучасний енергоефективний і досить швидкий Qualcomm Snapdragon 625. Смартфон з коробки працює під управлінням Android 7.1.2, але Xiaomi завжди щедра на оновлення. Датчик відбитків пальців є. Дизайн тильної сторони можна охарактеризувати як нейтральний. Xiaomi теж не заморочується з його актуалізацією, як і Meizu. Зате на забарвлення не поскупилися.

До речі, для тих, хто не готовий платити більше, є версія з 2 ГБ оперативної пам’яті.

 

Xiaomi Redmi 5

Ціна: 4200 грн

Підозрюємо, що не в кожну кишеню влізе шестидюймового «лопата» (або так вже не говорять про смартфони з такою діагоналлю?) І не кожному по кишені Redmi 5 Plus.

Так що для тих, хто вважає за краще помірність, у є інша пропозиція. Свіженький Xiaomi Redmi 5 оснащується 5,7-дюймовим IPS-екраном з роздільною здатністю 1440х720 точок (НЕ FullHD +, але при своєму “залізі” і ціною хороший варіант), процесором простіше, ніж у попередньої моделі, але все ж сучасним і енергоефективним (Qualcomm Snapdragon 450), 3 ГБ оперативної і 32 ГБ вбудованої пам’яті (для заощаджують є варіант 2/16 ГБ).

Дизайн «повноекранний», співвідношення сторін 18: 9 і рамки навколо мінімальні. Акумулятор 3300 мА-г. Якщо вам здається, що цього мало (у інших-то більше буває), зверніть увагу на процесор. Цьому вистачить і такий батарейки.

PS У цьому сегменті присутня величезна кількість смартфонів Xiaomi, в тому числі дуже гідних моделей на кшталт Note 4X і т.д., але ми все ж відштовхуємося від того, що краще придбати більш свіже пристрій, хоча не заперечуємо, що попередники також хороші.

 

Samsung Galaxy J3 (2017)

Ціна: 5000 грн

А-бренди не дуже охоче випускають моделі в нижньому сегменті, але Samsung там все ще присутній. І якщо ви зараховуєте себе до тих, хто ні за що на світі не купить «китайця», то вибір у вас невеликий – це пара моделей Samsung (лінійка J різних років і рівнів) і Sony.

Ми схиляємося до першого варіанту. У смартфоні Galaxy J3 (2017) тільки 2 ГБ ОЗУ (і 16 ГБ вбудованої), але для А-бренда цього достатньо, щоб демонструвати порівнянну продуктивність з Б-брендами. Те ж стосується акумулятора.

При 5-дюймовому дисплеї (до речі, дозвіл типове – 720х1280 точок), модель оснащується батареєю ємністю 2400 мА-г – але це можна порівняти з 3000 мА-г в пристроях більшості китайських брендів. День роботи забезпечений, а далі залежить від апетитів користувача. Модель оснащується 13-мегапіксельною основною і 5-мегапіксельною фронтальною камерами. Але треба розуміти, що в лінійці J і старших це камери різної якості.

 

Blackview BV6000s

Ціна: 3500 грн

Ми дуже хотіли, щоб в добірці смартфонів до 5000 гривень була хоча б одна модель з NFC (чому їх так мало, вже пояснювали вище), і читачі змогли спробувати таку зручну річ, як безконтактна оплата зі смартфона.

Але, на жаль, поточний асортимент таких пристроїв швидше відлякує, ніж привертає до себе. Більшість пристроїв або не підтримують 4G, тому їх немає сенсу рекомендувати, або доступні лише в «сірому» вигляді, або представляють собою суцільний набір компромісів.

Найменш компромісним варіантом, на наш погляд, є модель Blackview BV6000s. Цей китайський виробник вже якийсь час присутній на українському ринку, що вселяє надію на його надійність в довгостроковій експлуатації.

З мінусів у моделі розмір екрану (4,7 дюймів, HD-дозвіл, але матриця IPS, тобто картинка непогана за свої гроші), похилий вік (вийшов у другій половині 2016) і Android 6.0 (сьогодні непогано було б 7.0 або 7.1 за такі гроші, але чимось доводиться жертвувати).

Зате є один дуже великий плюс – модель позиціонується як екстремальна, тобто у неї великий акумулятор (4500 мА-г) і корпус захищений. Від пилу і вологи – за стандартом IP68 (можна бігати під дощем і купатися в Дніпрі, правда після останнього ризикує не вижити власник), також є масивні пластикові торці, так що розбити його буде складніше. Всередині – старина Media Tek MT6735 і 2 ГБ оперативної пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.