Найкращий телефон для літніх людей 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мобільні телефони – це невід’ємна частина життя XXI століття, добре це чи погано, а зростання популярності смартфонів за останні двадцять років призвело до того, що більшість людей тепер ходять з екраном у кишені.

Зрозуміло, що смартфони можуть здатися складними у використанні для багатьох людей, можливо, в основному для старшого покоління. Ці люди, ймовірно, не звикли користуватися сучасними технологіями, оскільки не виросли з тими зручностями, які ми маємо сьогодні, але це не означає, що люди похилого віку не повинні користуватися мобільними телефонами.

Існують прості смартфони, які простіші у використанні і не так лякають, як інші смартфони. Існують також ще більш прості телефони, іноді звані функціональними, які мають базові функції, такі як дзвінки та обмін текстовими повідомленнями, але не більше того.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь-який з них може стати розумним вибором для літньої людини, яка або боїться смартфонів, або просто не хоче користуватися всіма “навороченими” сучасними технологіями.

З іншого боку, ви можете бути пенсіонером, який читає цю статтю і думає, що вам потрібен смартфон вищого класу – нижче ми також рекомендуємо деякі з них за різними цінами.

1. Doro 6880

Якщо ви знайшли цю статтю, тому що хочете смартфон, будь ласка, не ображайтеся на цей телефон. Він виготовлений компанією Doro, яка виробляє тільки технічні продукти, призначені для літніх людей. Ви можете захотіти iPhone або телефон на базі Android, і такі телефони перераховані нижче!

Але якщо вам потрібен простий телефон, якщо вам складно працювати з сучасними технологіями, то цей Doro 6880 чудово підходить для дзвінків і текстових повідомлень, він використовує мережі 4G, а отже, ви можете бути впевнені, що він буде продовжувати працювати, незважаючи на те, що оператори мобільного зв’язку відключають старі мережі 2G і 3G.

У нього легко читається екран і великі, контрастні за кольором кнопки, які легко читаються і натискаються. Телефон оснащений гучним і чітким навушником, сумісним зі слуховими апаратами, тому ви зможете без проблем чути співрозмовників.

У ньому також є кнопка допомоги, що є продуманим доповненням. Ви задаєте пронумерований список людей, з якими хочете зв’язатися в надзвичайній ситуації, і, якщо натиснути й утримувати кнопку протягом трьох секунд, вона подзвонить усім, починаючи з першої людини в списку, доки хто-небудь не відповість. Усім абонентам також надсилається текстове повідомлення, щоб ви могли швидко отримати допомогу.

Сподіваємося, що ці функції, призначені для літніх людей, не викличуть у вас неприйняття, але якщо цей телефон занадто простий для ваших потреб, то читайте далі.

2. Apple iPhone 13

Наш вибір з лінійки iPhone від Apple для літніх людей – iPhone 13. Якщо ви не заперечуєте проти відсутності старої домашньої кнопки і можете звикнути до жестів Apple для переходу додому і перемикання між додатками, вам підійде цей смартфон.

iPhone 13 вийшов у 2021 році, але практично нічим не відрізняється від iPhone 14, а коштує на порядок нижче. Немає причин витрачати більше.

iPhone 13 має великий 6,1-дюймовий екран незважаючи на те, що (принаймні, для сучасного смартфона) є відносно кишеньковим. Ми вибрали цю модель, оскільки вона має досить великий екран, щоб за необхідності змінити шрифт на більший, але при цьому не захаращувати екран текстом, як це може статися при збільшенні розміру на невеликих телефонах.

Ви також отримуєте чудові функції доступності від Apple, як-от програма для читання з екрана VoiceOver, AssistiveTouch, якщо у вас проблеми з сенсорними екранами або ви страждаєте на артрит, та інші переваги, яких ви не отримаєте в простіших телефонах.

Завдяки тривалій підтримці програмного забезпечення і безлічі варіантів чохлів, iPhone 13 – це простий у використанні смартфон, який прослужить вам кілька років.

Якщо вам потрібен найбільший iPhone з можливих, обирайте iPhone 14 Plus або iPhone 14 Pro Max, якщо вже вам потрібні найкращі камери, а гроші – не головне.

3. Apple iPhone SE (2022)

Плюси:

  • Маленький
  • Має кнопку “додому”
  • Найдешевший iPhone

Мінуси:

  • Екран замалий для роботи з текстом
  • Час автономної роботи один день

4. Nokia 2660 Flip

Якщо смартфон не для вас, і вам потрібен лише телефон для дзвінків і смс, ми рекомендуємо цей телефон-розкладачку від Nokia. Він справді лише здійснює та приймає дзвінки, надсилає та приймає SMS-повідомлення, тому тут немає додатків, як на iPhone або Android.

Однак цей телефон трохи розумніший, ніж розкладні телефони 2000-х років. Він оснащений 4G і кнопкою екстреного зв’язку для швидкого контакту з друзями та родичами.

У коробці ви отримаєте настінний зарядний пристрій microUSB, знімний акумулятор і дротові навушники, які можна підключити до роз’єму для навушників, щоб слухати вбудоване FM-радіо. Також є 128 Мб вбудованої пам’яті, якщо ви хочете завантажити кілька музичних файлів MP3 (і карта microSD для розширення пам’яті, якщо ви захочете).

Це максимально наближене до простоти старих мобільних телефонів до революції смартфонів, але з технологією, яка працює і сьогодні (на відміну від старого розкладного телефону у вашій шухляді, який більше не працюватиме, оскільки мережі 2G закриваються).

5. Nokia G60 5G

Ще один надійний вибір від знайомого бренду Nokia – Nokia G60. Як випливає з його повної назви, у ньому є 5G, і, незважаючи на низьку ціну, це дуже сучасний і вражаючий смартфон.

Телефон виготовлений на 60% з переробленого пластику і має приємний строкатий корпус, який не вислизає з рук. Його плавний дисплей із частотою 120 Гц має чудовий вигляд для своєї ціни, а батареї вистачає на два дні, якщо не використовувати його занадто часто.

При ціні менше 15 000 гривень

це вигідна пропозиція.

6. Google Pixel 7a

 

Якщо вам потрібен смартфон, є багато причин, через які ви можете віддати перевагу телефону Android, а не iPhone. Вам подобається дизайн, ви знаходите його простішим у використанні, ви просто не хочете телефон Apple. Вибирайте будь-яку!

Відмінним телефоном Android для літніх людей є Google Pixel 7a, в основному завдяки простоті програмного забезпечення Android. Ми не говоримо, що ви не можете користуватися телефонами інших марок, але Google робить Android простим від початку, легким у використанні та розумінні. У ньому також є спрощений режим, який збільшує значки домашнього екрана.

Pixel 7a коштує приблизно стільки ж, скільки iPhone SE, але має кращу камеру – тож якщо для вас важливе надсилання фотографій друзям і близьким, то це чудовий вибір. Google також пропонує підтримку програмного забезпечення протягом кількох років, щоб цей телефон завжди залишався актуальним.

На великому екрані легко читати, і за необхідності ви можете легко збільшити розмір тексту. Додайте до цього чудову функцію Google Live Caption, яка автоматично відтворює субтитри до відео, що переглядаються, щоб було легше стежити за тим, що відбувається, і ви отримаєте гнучкий смартфон, який за бажання можна зробити максимально простим.

7. Emporia Simplicity

Розроблений спеціально для старшого покоління, цей телефон вартістю менше ніж 5000 грн від європейського виробника Emporia максимально наближений до стаціонарного телефону, який тільки може бути в мобільному телефоні.

Він постачається з підставкою для заряджання від мережі, тому ви можете постійно тримати його на зарядці в одному й тому самому місці, як і бездротовий стаціонарний телефон, а потім узяти його із собою, коли він вам знадобиться.

Телефон має приємний на дотик прогумований корпус і три контактні кнопки, що призначаються, для швидкого набору найбільш часто викликаних друзів і родичів. Звичайно, в пам’яті телефону можна зберегти набагато більше номерів.

Хоча він може надсилати та приймати тексти, екран дуже маленький, тож це не найкращий вибір для надсилання текстових повідомлень, але це чудовий розмовний телефон із кнопками, які легко натискати, та можливістю підключення до мережі 4G.

8. Samsung Galaxy A54 5G

Ще один чудовий Android-телефон для літніх людей, доступний в Україні, Великій Британії та Європі, – Samsung Galaxy A54. Це дуже хороший смартфон середнього класу з чудовим екраном, чудовими камерами, витонченим дизайном і п’ятирічною підтримкою програмного забезпечення, що забезпечує його безпеку як мінімум до 2028 року.

Він має солідний час автономної роботи, водонепроникний і може завантажувати будь-які додатки, які тільки можна придумати, як і iPhone, і інші телефони Android у цьому списку.

При ціні менше 20 000 грн це чудове співвідношення ціни та якості, особливо якщо врахувати, що він має 128 ГБ пам’яті зі слотом для карт microSD, що дозволить отримати більше пам’яті, якщо ви захочете. Порівняно з Pixel 6a та iPhone з цього списку, A54 має екран з частотою 120 Гц, що означає, що він виглядає більш плавним під час прокручування додатків, ніж ці смартфони.

Його стереодинаміки досить гучні для перегляду відео або розмови по гучному зв’язку, а за необхідності ви можете легко збільшити текст.

9. Motorola Moto G62

Якщо вам потрібен надійний доступний смартфон з роз’ємом для навушників, то це наш вибір для читачів з Великої Британії. (Motorola виробляє чудові смартфони, але, на жаль, не продає однакові моделі по всьому світу – потерпіть трохи з нашими пропозиціями на міжнародному ринку).

G62 – це хороша пропозиція за 199 фунтів стерлінгів (~10 000 грн). У нього привабливий пластиковий корпус, великий екран із частотою 120 Гц, можливість підключення до мережі 5G і дуже хороший час автономної роботи – дешевші, менш потужні телефони, ніж, скажімо, iPhone 13, матимуть кращий час автономної роботи.

Камери не найкращі, але вони цілком підходять для швидких фотографій або використання для відеодзвінків із друзями та родиною. Однак він не є повністю водонепроникним, тому вам доведеться витратити більшу суму, якщо ви хочете почуватися впевнено зі смартфоном у басейні чи ванній.

10. Doro 8100

Doro 8100 робить те, що нині вдається не багатьом смартфонам: він працює під управлінням версії Android “Go” з магазином Google Play Store, що являє собою спрощену версію Android, яка допомагає легше орієнтуватися в основних функціях телефону.

На головному екрані можна встановити більші значки, щоб легше і швидше знаходити такі речі, як камера або застосунок для текстових повідомлень, а також кнопку допомоги, що під’єднується до застосунку Doro Response, спеціально розробленому як безвідмовний застосунок для літніх користувачів, щоб зв’язатися з друзями та сім’єю в разі виникнення нагальної потреби. Він також сумісний зі слуховими апаратами.

Телефон добре зроблений і поставляється в комплекті із зарядною підставкою, так що ви можете тримати його повністю зарядженим, як і бездротовий стаціонарний телефон. За розумні гроші ви також отримуєте потрійну камеру для фото- і відеозйомки, а також фронтальну камеру для використання в додатках для відеодзвінків.

Що таке смартфон?

По суті, смартфон – це мобільний телефон, підключений до Інтернету. Він здатний надсилати та отримувати електронну пошту, переглядати веб-сторінки, завантажувати та запускати додатки: додатки, оптимізовані для невеликого сенсорного екрана смартфона або планшета.

Вони забезпечують легкий доступ до новин, інформації про погоду та спорт, а також до кумедних ігор, за допомогою яких можна скоротати вільний час. Усі смартфони також працюють як медіаплеєри, даючи вам змогу насолоджуватися музикою, фільмами та електронними книжками, які у вас уже є, а також завантажувати новий контент зі спеціальних магазинів, доступ до яких можна отримати прямо зі смартфона. Усі смартфони також працюють як компактні камери.

Смартфони мають спеціальні операційні системи, причому переважна більшість пристроїв працює під управлінням iOS від Apple або Android від Google. Вони мають набагато більші екрани, ніж звичайні мобільні телефони (також відомі як базові або функціональні телефони), зазвичай більше шести дюймів.

Вони підключаються до Інтернету за допомогою стільникового зв’язку (3G/4G/5G тощо) або технології WiFi. Стільникова технологія вимагає наявності SIM-карти з дозволеним об’ємом даних, за який потрібно платити так само, як за дзвінки і текстові повідомлення. Але коли ви перебуваєте в зоні дії бездротової мережі (WiFi), для якої ви знаєте пароль (або він не потрібен), ви можете перемкнутися на неї і використовувати додатки та функції, засновані на передачі даних, безкоштовно.

У принципі, ви можете робити на смартфоні все те ж саме, що і на підключеному до Інтернету настільному комп’ютері/ноутбуці. Деякі речі (наприклад, електронну пошту) може бути простіше виконувати на мобільному пристрої, хоча в більшості випадків менший екран може перешкоджати тривалому використанню.

На що звернути увагу

Тепер, коли ви (сподіваюся) переконалися в перевагах смартфонів, ось кілька порад про те, на що слід звернути увагу. Завжди варто випробувати телефон у магазині, щоб відчути апаратну частину та користувацький інтерфейс (те, який вигляд має і як відчувається програмне забезпечення телефону під час використання). Широкий вибір може відлякати, але не поспішайте і спробуйте якомога більше телефонів, перш ніж зробити вибір: це купівля, яку ви захочете зробити лише раз на два-три роки, тому важливо, щоб вона була правильною.

Простий інтерфейс

Через величезну кількість функціональних можливостей, якими смартфони перевершують функціональні телефони, вони можуть здатися складними у використанні. Шукайте смартфон із простою, легкою у використанні, інтуїтивно зрозумілою навігацією. Подумайте про кілька ключових функцій, які ви захочете зробити – зателефонувати, надіслати електронного листа, знайти номер телефону – і попросіть випробувати їх у магазині. Не бійтеся питати поради, але, якщо продавцю-консультанту потрібно багато часу, щоб пояснити, як виконувати такі ключові завдання, можливо, цей телефон не для вас.

Переконайтеся, що ви витратили деякий час на використання екранної клавіатури. Більшість із них реагують на натискання клавіш, збільшуючи розмір літери або цифри і навіть злегка вібруючи. Це може бути дуже корисно, коли йдеться про зручність використання, але не всі інтерфейси влаштовані однаково.

Продукція Apple славиться своєю простотою у використанні, а iPhone взагалі є дуже простим та інтуїтивно зрозумілим пристроєм. Однак, обираючи iPhone, ви платите за його вартість, яка, як правило, вища, ніж у більшості альтернатив.

Однак більшість смартфонів, представлених на ринку, використовують ОС Android від Google. Телефони на базі Android пропонують більшу різноманітність і представлені в широкому асортименті форм, розмірів і цін. Важливо зазначити, що різні виробники можуть накладати на основну операційну систему Android свій власний “скін” або “пускову установку”. Спробувавши пристрій перед покупкою, ви зможете зрозуміти, наскільки проста у використанні програма запуску кожного виробника і чи підходить вона вам.

Якщо вам здається, що сенсорний екран занадто складний для ефективного використання (а дослідження засвідчили, що проблеми із зорово-моторною координацією супроводжують старіння), можливо, вам підійде пристрій з апаратною клавіатурою або сумісним аксесуаром.

Великий екран

Практично всі смартфони в наші дні мають дисплей розміром не менше 5,5 дюйма. Пристрої високого класу, такі як Samsung Galaxy S21 на базі Android, мають дисплеї понад 6 дюймів.

Що більший екран, то дорожчий телефон (хоча й не завжди), а великий екран швидше розряджає батарею. Варто також пам’ятати, що не всі екрани однакові: дисплей відносно невеликого пристрою може бути чіткішим, ніж у деяких великих телефонів. Тож ще раз нагадаємо, що важливо спочатку спробувати, перш ніж купувати.

Те, що легко носити з собою

Просто тому, що смартфони містять так багато функцій, вони повинні мати великий акумулятор і потужний процесор. Додайте до цього великий екран, і смартфон може швидко стати громіздким в очах деяких користувачів. Знову ж таки, саме в цьому випадку варто спробувати телефон, перш ніж брати на себе зобов’язання. Смартфон з великим екраном може бути зручним на вигляд, але якщо він надто важкий, щоб носити його з собою, то толку від нього буде мало.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.