Google Pixel 7a проти Pixel 6a: чи варто переплачувати за новий смартфон

Якщо ви шукаєте недорогий смартфон із флагманськими функціями, то смартфон із серії Google Pixel A може стати чудовим рішенням. Тим більше нещодавно сімейство поповнилося новим представником в особі Pixel 7a. Чи такий хороший цей смартфон або варто вибрати торішній Pixel 6a? Ми в Gadgetpage.ru вирішили знайти відповідь на це питання, порівнявши характеристики і ключові особливості цих двох моделей.

Перш ніж перейти до докладного порівняння, ми пропонуємо поглянути на короткий перелік основних відмінностей між Google Pixel 7a і Pixel 6a:

  • у Pixel 7a швидший процесор, ніж у Pixel 6a;
  • у Pixel 7a є підтримка бездротової зарядки, а у Pixel 6a – ні;
  • у Pixel 7a потужніша камера, ніж у Pixel 6a;
  • Pixel 6a дешевше, ніж Pixel 7a.

Дизайн і корпус

Pixel 7a і Pixel 6a виконані в схожому стилі з алюмінієвим каркасом і пластиковою задньою кришкою. Але при цьому новий смартфон має більш стильний вигляд за рахунок металевої вставки на тильній стороні під основні камери.

Pixel 7a виявився трохи більшим і важчим, ніж Pixel 6a, але на ділі ця різниця ледь помітна. Обидва смартфони пропонуються в трьох пастельних відтінках.

Незважаючи на схожість дизайну, Pixel 7a має більш стильний і вишуканий вигляд, що робить його найпривабливішим смартфоном у серії Pixel A на сьогоднішній день.

Дисплей

І Pixel 7a, і Pixel 6a обладнані 6,1-дюймовими OLED-дисплеями, але і між ними є деякі відмінності. Так, екран Pixel 7a підтримує частоту оновлення зображення 90 Гц для більш плавної картинки, тоді як торішній Pixel 6a задовольняється екраном зі стандартною частотою 60 Гц. При цьому обидва екрани мають роздільну здатність Full HD+ (2400 на 1080 пікселів) і мають підтримку HDR. Загалом з точки зору екрану Pixel 7a виграє завдяки більш високій частоті оновлення.

Апаратне забезпечення

Pixel 7a базується на швидшому чипі Google Tensor G2, як і Pixel 7 та Pixel 7 Pro, тоді як Pixel 6a оснащується чипом Tensor першого покоління. Також у нового смартфона більший обсяг ОЗП – 8 Гбайт проти 6 Гбайт у попередника.

Для зберігання даних обидва смартфони пропонують 128 Гбайт вбудованої пам’яті типу UFS 3.1. Для більшості користувачів цього достатньо, але майте на увазі, що ні Pixel 7a, ні Pixel 6a не підтримують розширення сховища за допомогою карти пам’яті microSD.

Покращений процесор і збільшений об’єм ОЗП забезпечують Pixel 7a швидшу та плавнішу роботу, що робить його привабливішим варіантом для тих, хто насамперед цінує високу продуктивність.

Батарея

Новий Pixel 7a живиться від акумуляторної батареї ємністю 4385 мАг, а його попередник оснащується акумулятором на 4410 мАг. При цьому більш енергоефективний процесор Tensor G2 всередині Pixel 7a компенсує невелику різницю і в цілому смартфони мають приблизно однаковий час автономної роботи.
Крім іншого Pixel 7a може похвалитися підтримкою бездротової зарядки, що рідко зустрінеш серед бюджетних смартфонів. Незважаючи на те, що її потужність обмежена всього 7,5 Вт, поява цієї функції стала довгоочікуваною фішкою для шанувальників бюджетної лінійки Google. При цьому і Pixel 7a, і Pixel 6a також підтримують швидку дротову зарядку потужністю 18 Вт.

Камери

Це одна зі сфер, в якій Pixel 7a перевершує свого попередника. Новий представник серії Pixel A хизується 64-мегапіксельною основною камерою, яка доповнена 13-мегапіксельним датчиком з надширококутним об’єктивом. Водночас Pixel 6a задовольняється 12,2-мегапіксельною основною камерою з 12-мегапіксельним додатковим модулем з надширококутним об’єктивом. Основна камера Pixel 7a вирізняється точною передачею кольору і високою якістю зйомки навіть в умовах поганої освітленості, що робить її однією з найкращих у сегменті бюджетних смартфонів.

Що ж до селфі-камер, то Pixel 7a обладнаний 13-мегапіксельною фронтальною камерою, а Pixel 6a – 8-мегапіксельною. В обох випадках камери здатні знімати якісні селфі, але і тут перевага у нової моделі.

Програмне забезпечення

Pixel 7a працює під управлінням Android 13, а Pixel 6a спочатку поставлявся з Android 12 на борту, але тепер теж може бути оновлений до Android 13. З точки зору програмного забезпечення різниці між двома цими смартфонами немає. Основна відмінність полягає в термінах програмної підтримки. Так, Pixel 7a гарантовано може розраховувати на три роки оновлень Android і п’ять років виправлень безпеки, а ось торішній Pixel 6a отримає ще два великих оновлення ОС і чотири роки регулярних оновлень безпеки.

Ціна питання

Pixel 7a оцінений виробником у 499 доларів, тоді як Pixel 6a зараз можна придбати лише за 300 доларів. І хоча новий смартфон пропонує цілий перелік покращень, вам потрібно прийняти рішення, чи варто переплачувати за всі ці нововведення.

Підсумок

У Pixel 7a є низка переваг перед Pixel 6a, включно зі швидшим процесором, камерами з високою роздільною здатністю, дисплеєм із частотою оновлення 90 Гц і підтримкою бездротової зарядки. Але за всі ці поліпшення доведеться заплатити на 200 доларів більше. Якщо ви шукаєте смартфон з найкращим співвідношенням ціни та якості, то найкращим варіантом стане Pixel 6a, а ось якщо вам потрібен продуктивніший апарат з тривалим терміном програмної підтримки, то варто вкласти гроші в купівлю Pixel 7a.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.