Realme 11 проти Realme 10: чим новий смартфон гірший за попередника

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно компанія Realme представила лінійку смартфонів Realme 11. Як завжди, до неї увійшли три пристрої, і якщо “про” версії мають цікавий вигляд, то з базовою моделлю не все так просто. Новинку обділили серйозними поліпшеннями і навіть навпаки, погіршили за деякими параметрами.

Давайте розберемося, чим “одинадцятка” відрізняється від попередника, і чи є взагалі сенс переплачувати за нову модель. Поїхали: порівняння Realme 11 vs Realme 10.

Дизайн

Мабуть, найочевидніша зміна Рілмі 11 проти старої моделі – це дизайн. Смартфон зберіг пластиковий корпус з плоскими гранями в стилі останніх iPhone, але отримав великий круглий блок під основну камеру (до речі, в ній тільки два модулі, один об’єктив – це муляж, в який не спромоглися поставити навіть чисто формальний датчик глибини на 0.2 МП).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Гарний вигляд має спинка пристрою. На вибір доступні два варіанти: помаранчевий з обробкою з еко-шкіри, і чорний зі шліфованим пластиком.

При цьому Realme 10 все ще має доволі непоганий вигляд. Габарити смартфонів практично ідентичні, а товщина “підборіддя” в новій моделі залишилася колишньою. Співвідношення екрану до площі фронтальної панелі поліпшили всього на 1.3% (85.7% проти 84.4%), що навряд чи буде помітно на практиці. Загалом дизайн – справа смаку, а матеріали скрізь далекі від преміуму.

Дисплей

Новий Realme 11 і торішній Realme 10 використовують повністю однакові екрани. Це AMOLED-матриця з Full HD+ роздільною здатністю (2400х1080 px), частотою оновлення 90 Гц, піковою яскравістю 1000 ніт, і підекранним сканером відбитків пальців, прикрита загартованим склом Corning Gorilla Glass 5. Єдина формальна відмінність – діагональ, яка стала на 0.03″ більшою.

За всіма параметрами це дуже непогані дисплеї. Вони досить яскраві для комфортного використання на вулиці, мають точне калібрування кольоропередачі, і хороший рівень контрастності. У головного конкурента – Redmi Note 12, використовується 120-герцова матриця, але різниця між 90 і 120 Гц менш помітна, ніж між 60 і 90, тож цей мінус важко назвати критичним.

Процесор і ОС

З точки зору продуктивності Realme 11 і Realme 10 дуже схожі смартфони. У новинці стоїть чип Dimensity 6020, який представили в травні цього року, але за фактом це просто перейменований Dimensity 700, що вийшов у далекому 2020-му. Порівняно з Helio G99 у “десятого” покоління, процесори мають однакову архітектуру (2 продуктивних ядра, 6 енергоефективних), максимальну тактову частоту – 2200 МГц, і відеоприскорювач Malio G57-M2. В AnTuTu смартфони демонструють однакові результати (~370 тисяч). Причому чип Realme 10 виконаний за більш сучасним техпроцесом – 6 проти 7 нанометрів. Обидва девайси не можна назвати ігровими, але на середніх налаштуваннях графіки вони нормально тягнуть будь-які сучасні ігри.

Перевага нової моделі полягає в конфігураціях пам’яті, які стартують з 8/128 ГБ. У базовій версії Realme 10 має 4/128 ГБ, і брати такий варіант ми не рекомендуємо. Краще доплатити за 8 ГБ ОЗП, які дадуть запас швидкодії на пару років вперед.

Що стосується операційки, Realme 10 поставляється під управлінням Android 12 і вже може оновитися до актуальної Android 13. Новий смартфон виходить з Android 13 з коробки, так що в запасі у нього на одне оновлення ОС більше.

Камери

Якщо порівняти Realme 11 і Realme 10 в плані камер, то ніякого прогресу тут ми теж не побачимо. Торішня модель йде з подвійним модулем на 50+2 МП, новинка – з комбінацією на 64+2 МП. Другий модуль скрізь суто формальний (датчик глибини), об’єктиви мають світлосилу f/1.8 і позбавлені оптичної стабілізації. Вони нормально відпрацьовують вдень, але якість фотографій при недостатньому освітленні відчутно падає.

Роздільну здатність фронтальної камери в новому поколінні знизили з 16 до 8 МП, що позначається на деталізації селфі.

Автономність

Акумулятор Realme 11 теж успадкував від свого попередника. Обидва смартфони оснащені батареями ємністю 5000 мАг, і підтримують однакову швидкість зарядки – 33 Вт через роз’єм Type-C. З нуля до повного пристрої заряджаються приблизно за 30 хвилин.

Також зазначимо, що в новинці використовується старіша версія Bluetooth – 5.1 проти 5.2, тобто смартфон позбавили підтримки LE Audio, що знизить час автономної роботи пов’язаних пристроїв.

Що краще Realme 11 або Realme 10

Як ви зрозуміли, відмінності між смартфонами двох поколінь мінімальні, і єдине, що може підштовхнути до покупки Рілме 11, – це більш яскравий дизайн. Рекомендована ціна новинки стартує з ~230 доларів, але за такі гроші смартфон важко знайти навіть на AliExpress. Поки що ми не бачили прайсу менше 280$. Водночас Realme 10 з оптимальними 8/128 ГБ пам’яті можна замовити за 200-210$ що з Китаю, що з місцевих магазинів. Варіант куди більш вигідний.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.