Чотири причини чому Apple Music на Android краще, ніж на iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Прикупив Android-смартфон у стилі айфона, Nothing Phone (1), планую ним користуватися “на постійній основі” і написати огляд, якщо раніше не набридне. Кілька днів пішло на звикання, встановлення необхідного софту і налаштування різних дрібниць.

Але замітку пишу не про це. Вкотре помічаю, що Apple вклала незвично багато зусиль у додаток сервісу Apple Music для ОС Android від Google.

Дійшло до того, що версія сервісу Apple з “ворожого” табору сьогодні не тільки зручніша, але ще й функціональніша, ніж вона ж, вбудована в усі “яблучні” операційні системи.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звучить дико, я б сам не повірив, але факти говорять за себе.

1. Тільки на Android в AM є загасання треків

Функція повністю відсутня в iOS, зате доступна окремим пунктом у додатку Apple Music для Android.

Загасання треків створює плавний перехід між піснею, що завершується, і наступною піснею замість стандартних кількох секунд тиші. Мені це дуже подобається. Та й не мені одному, бо в інтернеті повно запитань “світчерів” з Android на iOS, які запитують – а де, власне, функція, до якої вони вже встигли звикнути.

Абсолютно незрозуміло, чому в Купертіно вважають, що це потрібно тільки користувачам Android, але в жодному разі не iOS. Якщо знайдете в такому рішенні логіку, напишіть плз у коментарях. Я не бачу в упор.

2. Є повноцінний еквалайзер, якого в iOS немає

Із додатка Apple Music на Android можна відкрити повноцінний п’ятисмуговий еквалайзер з ручним регулюванням. Його налаштування залежать від версії оболонки і Android на пристрої, але суть від цього не змінюється.

Те, що Apple передбачила в Apple Music швидкий доступ до цієї вбудованої системної фічі на Android, але досі не додала нічого подібного в iOS – ситуація дивна. Так, у цьому немає провини конкретно Apple Music як сервісу. Але, знову ж таки, чому б не додати таку можливість користувачам?

Про альтернативу на iOS з тонким налаштуванням звучання певних частот через Універсальний доступ не згадуватимемо. Це не зовсім те саме. Тим паче, що функція там так захована, наче Apple хоче спеціально покарати юзера за її пошук.

3. Віджет робочого столу на Android повноцінний, з керуванням

Праворуч на картинці віджет Apple Music в iOS. У ньому можна тільки побачити, що відтворюється зараз. Є його альтернативна версія, що дає змогу швидко вмикати рекомендовані треки із запропонованих системою. Але керувати конкретно відтворенням, тобто ставити на паузу або вмикати наступний трек, з домашнього екрана iOS не можна.

Зліва на картинці – те ж саме, але в Android. Нормальне управління відтворенням. Така ж інформативність. Хто винен? Правильно, дивні обмеження iOS щодо функціональності віджетів.

І так, в Android теж є управління музикою в AM з екрана блокування. У цьому плані він ніяк не програє iOS.

4. На Android доступна Lossless-якість треків у бездротових навушниках

Apple Music сьогодні – король серед стримінгових сервісів за кількістю треків у високій якості. Переважна більшість альбомів доступні щонайменше у 24-біт/48кГц (Lossless-режим).

Але AirPods будь-якої моделі відтворити таку якість не здатні. Немає відповідного кодека ні в них, ні в самій iOS. Тому власники “подсів” слухають Lossless у “стиснутому” вигляді, пристосованому під старенький кодек AAC.

Але світ не зійшовся клином на AirPods і iOS. Бездротові навушники за останні три роки подолали бар’єр якості старих кодеків. Сьогодні купити “затички” з підтримкою LDAC від Sony – питання трьох тисяч гривень. Qualcomm, Huawei, Xiaomi також розвивають свої кодеки, що дають змогу в хороших умовах почути той самий “лосслесс” із значно меншими втратами, ніж у AirPods з AAC. І все це доступно тільки на Android.

Якщо у вас є хороші, сучасні бездротові навушники, то тільки на Android ви зможете почути колосальну різницю звучання одного і того самого треку Apple Music в якості Lossless. Власники iPhone можуть купити хоч “затички” за 50 тисяч гривень із квантовим комп’ютером усередині, але нічого вищого за AAC і рівень якості стандартного стримінгу вони все одно не отримають.

А різниця між AirPods з AAC і якимись Sony WF-1000XM4 в режимі LDAC ну просто величезна, її треба один раз почути. Або краще не чути, а то прикро стане.

Як завжди чекаємо поліпшень в iOS 17

Думаю, що ви вже помітили: більшість слабких сторін використання Apple Music на iOS – вина виключно iOS. Сервіс притиснутий з усіх боків обмеженнями і “особливостями” операційки Apple. Ваша музика на iPhone була б рада звучати краще і управлятися легше, але… на жаль.

Ходять чутки, що в iOS 17 планується “поліпшити Apple Music”. Особисто я сподіваюся, що покращувати там збираються не сам додаток, а саме iOS. Бо Apple, яка зробила революцію в цифровій музиці, тепер не встигає за темпами розвитку не просто самої індустрії, а й навіть свого власного сервісу.

А поки чекаємо, я слухаю свою медіатеку в Apple Music виключно на Android і всім задоволений.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.