Categories: Смартфони

У смартфонах Xiaomi на MIUI 9 виявлено сторонній додаток, який збирає дані

Share

Прошивка MIUI 9, як і всі її попередники, дуже сильно відрізняється від звичайного Android. Це стосується не тільки інтерфейсу і зовнішнього вигляду, але і функціональних можливостей. Якщо американська корпорація Google намагається дотримуватися правила мінімального набору зайвої ПО, то у китайській Xiaomi свої погляди на цей рахунок. Вона вбудовує в фірмові телефони безліч різних програм, але всі вони, якщо говорити чесно, іноді можуть виявитися корисними.

Сьогодні один з користувачів форуму Reddit повідомив про те, що йому вдалося виявити на своєму смартфоні Xiaomi Redmi Note 5 стороннє програмне забезпечення, про існування якого ніхто навіть не підозрював. Все почалося з того, що після установки прошивки MIUI 9 він вирішив скористатися функцією «Очищення даних» для видалення зайвої інформації на телефоні. Йому було запропонувало погодитися з ліцензійною угодою, при ознайомленні з яким він виявив необхідність дати згоду на передачу особистих даних в руки компанії Cheetah Mobile.

У підсумку, користувач прийшов до висновку, що попередня версія додатка для очищення даних від самої Xiaomi була замінена програмою від Cheetah Mobile, однак користувачам про це ніхто не повідомив. Йдеться про утиліт під назвою Clean Master. Хоч це і додаткове програмне забезпечення, проте воно вбудовано в операційну систему MIUI 9 і навіть при наявності root-прав видалити його вкрай складно, тому що це може призвести до неправильної роботи деяких функцій телефону.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Досвідчені користувачі з того ж форуму підтвердили цю інформацію, заявивши про те, що Xiaomi, схоже, дійсно почала використовувати утиліту для видалення даних від компанії Cheetah Mobile у всіх своїх телефонах, які були оновлені до прошивки MIUI 9. Піти на такий крок вона, ймовірно , захотіла в зв’язку з тим, що додаток Clean Master використовується в смартфона багатьох інших брендів, в тому числі Samsung і LG.

Один з ентузіастів, після появи такої інформації, уважно вивчив вміст утиліти «Очищення даних» на своєму смартфоні, виявивши в ньому згадку пакета SDK Clean Master. Це остаточно розвіяло всі сумніви в тому, що в кожному телефоні Xiaomi, який працює на MIUI 9, є додаткове програмне забезпечення, яке для своєї роботи вимагає дати дозвіл на передачу даних користувача в руки компанії Cheetah Mobile. Швидше за все, китайська корпорація в найближчі дні якось прокоментує цю інформацію.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • Так у чому проблема? Не надавати дозвіл. Проблема "висмоктана з пальця". Подібне є і у гугл.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Фахівці назвали причину частих поломок смартфонів: ніколи так не робіть

    Коли говорять про безепеку гаджетів, часто рекомендують правильно заряджати батарею, тримати подалі від води та…

    03.05.2024

    Apple відзвітувала за 2 квартал 2024 року, а Тім Кук розповів про роботу над ШІ

    Сьогодні вночі компанія Apple оголосила фінансові результати за другий фінансовий квартал 2024 року, який відповідає першому цьогорічному…

    03.05.2024

    7 налаштувань конфіденційності Telegram, які варто увімкнути негайно

    Поки невідомо, як довго ми ще можемо користуватися месенджером Telegram, у зв’язку з останніми подіями,…

    03.05.2024

    Функції штучного інтелекту в iOS 18 повинні принести нові можливості роботи в інтернеті

    Очікування щодо майбутньої операційної системи iPhone цього року надзвичайно високі. Після того, як Google і…

    03.05.2024

    У якому приміщенні не можна заряджати смартфон

    До початку літа залишилося не так багато часу. Варто звернути увагу на деякі важливі правила…

    03.05.2024

    Названі головні недоліки сучасних смартфонів, які багато хто вважає за переваги

    Сьогодні в смартфонах з'являються нові і нові функції. Але іноді вони можуть нашкодити. Екрани з…

    03.05.2024