Новий Android 14 став не гіршим за iOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Днями вийшла перша загальнодоступна бета-версія Android 14, яку може встановити кожен власник смартфона Google Pixel. Останніми роками Гугл випускає нові версії операційки, які отримують мінімальну кількість змін: через це Андроїд нагадує iOS з її ледь помітними нововведеннями. Хоч до релізу ОС ще дуже довго, вже зараз користувачі знайшли класні фішки в Android 14. Кумедно, але власники айфонів користуються ними вже не перший рік – можна сказати, що Гугл їх підгледіла в Apple. Розповідаємо, які функції Android 14 зроблять операційку ще більш схожою на iOS уже цього року.

Як поділитися файлом на Андроїд

У загальнодоступній бета-версії Android 14 користувачі виявили, що розробники переробили меню “Поділитися”: тепер ця функція стала ще більш кастомізованою. При натисканні з’являються додатки та контакти користувачів у месенджерах, якими ви користуєтеся найчастіше. Це серйозне поліпшення, адже наразі у власників Android-смартфонів відображається тільки те, що пропонує система – природно, це навіть близько не те, що потрібно.

А ось у власників iPhone із цим немає жодних проблем. iOS не тільки пропонує часто використовуваних користувачів, а й дає змогу редагувати меню “Поділитися”! Список функцій можна змінювати за своїм бажанням, а контакти прибирати із запропонованих. Навіть набір програм можна змінювати і сортувати в потрібному порядку, щоб вони завжди були під рукою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Налаштування сповіщень на Андроїд

Гугл точно пішла по стопах Apple! В Android 14 з’явилася функція, за допомогою якої можна заборонити додаткам розгортати повідомлення на весь екран. Припустимо, вам подзвонили в Телеграмі, і у вас раптово з’явився відкрився екран вхідного дзвінка або задзвонив будильник, посеред робочого дня, коли ви про нього забули. Можна відключити цю фішку, щоб повідомлення від програми з’являлося у вигляді пуша.

В iOS цю проблему розв’язали досить давно: той самий будильник, вхідні дзвінки та відеодзвінки з різних застосунків – усе це відображається у вигляді сповіщень у верхній частині екрана, якщо ви користуєтеся “Айфоном”. Але той самий вхідний виклик можна зробити повноекранним у налаштуваннях ще з часів iOS 14.

Дозволи додатків на Андроїд

На Android, як і на iOS, новому застосунку після інсталяції потрібно дати певні дозволи, зокрема, доступ до фотографій. Тобто, можна дозволити програмі використовувати будь-які зображення з Галереї, а ось тільки до певних – не можна. В Android 14 Google додала таку можливість ще в першій бета-версії для розробників, але чи з’явиться вона в релізі – велике питання.

А ось власникам айфонів переживати нічого. Така фішка в системі є вже давно, тому після встановлення фоторедактора або соцмережі доступ можна дати тільки до певних файлів із застосунку Фото, за потреби розширивши його до повного через Налаштування.

Віджет заряду батареї на Андроїд

Власники айфонів давно лають Apple за непотрібні віджети головного екрана, адже вони, по суті, є збільшеними іконками застосунків: тим самим відтворенням в Apple Music не можна керувати, не заходячи в застосунок. В iOS 17 це мають виправити, але подекуди віджети для Айфона все ж кращі за Андроїд: наприклад, є спеціальний, у якому відображається заряд батареї смартфона і підключених навушників.

В Android такий віджет з’явиться тільки цього року і подивитися в ньому можна буде якраз заряд пов’язаних зі смартфоном пристроїв. На даний момент, він доступний тільки в одному розмірі, тоді як в iOS їх цілих три!

Додаток Здоров’я на Андроїд

Гугл презентувала додаток Health Connect, розроблений разом із Samsung, у 2022 році. Це спеціальний сервіс, аналог Здоров’я в iOS, який зберігає всі ваші медичні дані. Але якщо зараз його потрібно завантажувати окремо з Google Play, то тепер це буде інтегрований у систему додаток. Однак відтепер ця утиліта є частиною налаштувань, а не окремим додатком.

Здоров’я в iOS набагато зручніше: це окрема утиліта, яка пов’язана, напевно, практично з усіма іншими додатками в айфоні. У неї довантажуються дані звідусіль, включно з гучністю навушників, кроками, пульсом і всіма іншими. Між іншим, для цього навіть не потрібні Apple Watch – Здоров’я в Айфоні відмінно працює з Xiaomi Mi Band!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.