Корисні нововведення iOS 16.4, які майже ніхто не помітив

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувачі давно чекали iOS 16.4 через усім відомі нововведення: хтось давно хотів випробувати пуш-сповіщення в Сафарі, щоб раз і назавжди забути про видалення додатків в App Store. Інших цікавив набір тексту свайпом українською мовою, щоб нарешті позбутися сторонньої клавіатури. Крім цих нововведень з’явилися й інші корисні функції iOS, які з незрозумілих причин багато хто просто не помітив. А даремно: завдяки їм Айфон стане не тільки зручнішим, а й безпечнішим. Знайшли відразу 4 нововведення iOS 16.4, які незаслужено залишилися без загальної уваги.

Що робити, якщо болить голова від телефону

В Apple роблять усе, щоб iPhone не доставляв користувачам незручності та дискомфорт: наприклад, відомо, що Самсунг навантажує очі помітно більше, ніж смартфон від Apple – ми про це писали. Незважаючи на це, при тривалому використанні у власників болить голова від Айфона. Як це виправити? В iOS 16.4 додали функцію затемнення мерехтливих спалахів: з її допомогою при перегляді відео будуть затемнюватися сцени з яскравим миготливим світлом. Увімкнути її дуже просто.

  • Зайдіть у Параметри та перейдіть в “Доступність”.
  • Виберіть “Рух”.
  • Активуйте повзунок біля пункту “Затемнення миготливих спалахів”.

Тепер під час перегляду відео алгоритми автоматично приглушать підсвічування, а потім – повернуть його на колишній рівень. Погодьтеся, дуже зручно, коли дивишся кіно вночі, а стробоскоп у кадрі у відео так і ріже очі!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple випустила iOS 16.5 beta 1. Чи можна її встановити, якщо ви не розробник, і як це зробити

Як увімкнути темний режим у Safari

Не всі веб-сайти однакові, тому браузер Сафарі затемнює не всі сторінки, навіть якщо у вас увімкнено темне оформлення на Айфоні. Деякі з них, як і раніше, відкриваються у світлому оформленні навіть у режимі читання і напружують очі в темряві. До виходу iOS 16.4 для цього доводилося використовувати розширення Noir, то зараз можете його відключити.

Тепер, якщо у вас увімкнена темна тема на Айфоні, сайт у режимі читання теж матиме чорний фон незалежно від того, підтримується він чи ні. Це стосується і документів формату txt, а сама функція доступна також у Гугл Хром і Firefox. Але якщо темне оформлення Сафарі вам не до душі, то можете встановити змінити системну тему в налаштуваннях Айфона – режим читання стане білим.

Apple показала AR-гарнітуру на закритій презентації босам компанії. Вона працює, але може виявитися збитковою

Браузер за замовчуванням на iPhone

Минуло достатньо часу з моменту, коли Apple дозволила змінювати браузер за замовчуванням на Айфоні, але деякі нюанси все ж залишилися. Так, якщо у вас на екрані “Додому” збережена сторінка у вигляді ярлика, відкривалася вона, як і раніше, через Сафарі, а не той браузер, який ви вибрали як стандартний.

В iOS 16.4 це непорозуміння виправили: якщо ви користуєтеся Firefox або Edge, то ярлик у ньому і відкриється. До речі, додавати веб-додатки на екран “Додому” тепер можна зі сторонніх браузерів, а не тільки через Safari. Удвічі приємно, що налаштовувати нічого не потрібно – просто оновлюєте iPhone до iOS 16.4 і насолоджуєтеся!

Як захистити iPhone від злому

Apple часто говорить про те, що оновлення містять виправлення помилок і поліпшення безпеки. Проблема в тому, що майже ніхто не знає про те, що це означає насправді. Наприклад, в iOS 16.4 виправили понад 30 небезпечних уявзимостей, що досить багато – зазвичай їхня кількість не перевищує 10. Ось як поліпшили безпеку iOS у новій версії.

  • Одна з помилок дозволяла стороннім додаткам отримати дані контактів через Універсальний доступ без дозволу користувача.
  • Виправлено помилку рушія Neural Engine, через яку застосунок міг працювати за межами “пісочниці” – безпечного режиму, в якому і працює кожен застосунок, не маючи можливості заразити Айфон вірусом.
  • Виправлено вразливість Календаря iOS, через яку імпортована подія могла призвести до крадіжки даних.
  • У Локаторі виправлено помилку, через яку додаток міг отримати конфіденційну інформацію про місцезнаходження. Схожа проблема була вирішена і в Подкастах, через що додаток мав доступ до даних користувача.
  • Safari більше не буде самостійно створювати закладку на головному екрані без відома користувача.
  • У додатку Фото нарешті виправлено помилку, через яку приховані зображення відображалися через пошук без входу через Face ID або Touch ID.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.