В майбутньому всі смартфони отримають чотири камери

Аналітики TrendForce відзначили цікаву закономірність. Як показують короткострокові прогнози, глобальне виробництво смартфонів у кількісному вираженні зросте за підсумками поточного року на 0,9% від рівня 2022 р. Водночас обсяг випуску цифрових камер для цих смартфонів зросте приблизно на 3,6% рік до року. Тобто пропорції зростання різняться рівно в 4 рази.

Тим часом ця кругла пропорція має досить просте обґрунтування. Дані, зібрані аналітиками, свідчать, що споживачі з року в рік дедалі наполегливіше віддають перевагу гаджетам із трьома основними камерами. Мова, підкреслимо, йде саме про основні (відповідальні за якість фото-відеозйомки) камери, що розміщуються на тильній стороні пристрою. Фронтальні в даному випадку в розрахунок не бралися.

Як видно з діаграми, частка таких моделей неухильно наростала і до кінця нинішнього року може наблизитися до половини модельної пропозиції. Частка більш просунутих смартфонів з чотирма тільки тильними камерами і більше, різко злетівши в 2020 р., залишається відтоді приблизно на одному рівні. А відсоток мобільних телефонів з числом камер два і менше відтоді неухильно скорочується.

Динаміка розподілу смартфонів за кількістю камер на тильній стороні корпусу, %

Примітка: чорні фрагменти стовпців – моделі з 1 або без тильних камер; темно-зелені – 2 камери, світло-зелені – 3, сірі – 4 камери і більше Джерело: TrendForce

Найпоширеніший “трикамерний” дизайн має на увазі комбінацію на тильній стороні апарату однієї універсальної камери з високою роздільною здатністю (наприклад, 49, 52, 64 Мпікс) і пари спеціалізованих: надширококутної (зазвичай 8 Мпікс) і призначеної для макрозйомки (тут досить 2 Мпікс). Багато вендорів, з огляду на значущість цього функціоналу смартфона, залучають до створення оптики для своїх камер такі культові в галузі фотографії бренди, як Leica і ZEISS.

Оскільки якість фото- і відеозйомки (зокрема за слабкої освітленості, для фіксації об’єктів, що особливо стрімко рухаються, з інтелектуальним постобробленням знімка тощо) дедалі очевидніше стає одним із визначальних чинників у процесі вибору нового смартфона, а частота поновлення цих пристроїв на руках у споживачів знижується, вендори мобільних апаратів, вважають аналітики, і надалі продовжуватимуть удосконалювати “камерні” можливості своїх ґаджетів, інвестуючи в НДДКР у цьому напрямі дедалі більше коштів.

Тобто ринку гарантований стійкий попит. За оцінкою TrendForce у 2023 р. він досягне 4,62 млрд шт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.