Смартфони

Новий Snapdragon 7+ Gen 2 сильно перетворить Android-смартфони середнього класу

Share

Зосередившись на поліпшенні роботи флагманських пристроїв на прикладі Snapdragon 8 Gen 2, Qualcomm працює над розширенням того ж рівня продуктивності на пристрої середнього класу. Новий чипсет Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 тепер офіційно представлений і готовий привнести флагманські функції та продуктивність в Android-пристрої середнього класу. Чипсет зазнав значних змін від вузла виробничого процесу до його базової архітектури, а тому готовий істотно перетворити смартфони середнього сегмента вже в поточному 2023 році.

Перш, ніж заглиблюватися в деталі, варто уточнити, що Snapdragon 7+ Gen 2 є наступником Snapdragon 7 Gen 1. Компанія Qualcomm офіційно повідомила, що символ “+” у назві чипсета тепер означає платформи, які “перебувають на вершині свого рівня/серії, а не просто являють собою незначне поліпшення порівняно з попереднім набором мікросхем”. Qualcomm не виключає можливості появи базової версії 7 Gen 2 без символу “+”.

Величезний стрибок у продуктивності та ефективності

Snapdragon 7+ Gen 2 має ту саму конфігурацію ядер центрального процесора (ЦП) 1+3+4, аналогічну минулим моделям, але це перший набір мікросхем Qualcomm сьомої серії з ядром Cortex-X у ЦП. Snapdragon 7+ Gen 2 включає одне ядро Cortex-X2 з тактовою частотою 2,91 ГГц, три високопродуктивних ядра Cortex-A710 з тактовою частотою 2,49 ГГц і чотири енергоефективних ядра Cortex-A510 з тактовою частотою до 1,8 ГГц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Використовувана конфігурація призводить до колосального 50-відсоткового підвищення продуктивності ЦП порівняно зі Snapdragon 7 Gen 1, що має аналогічну конфігурацію ЦП 1+3+4, але використовує Cortex-A710 замість Cortex-X2. На додаток до оновлень ядер ЦП, Snapdragon 7+ Gen 2 став більш енергоефективним, завдяки передовому 4-нм техпроцесу. Qualcomm заявляє, що перехід на 4-нанометровий техпроцес TSMC дозволив знизити енергоспоживання на 13% порівняно з 7 Gen 1.

Високопродуктивний графічний процесор для тривалих ігрових сесій

Виробники мобільних пристроїв часто використовують Snapdragon 7-ї серії для “орієнтованих на ігри” смартфонів, а тому Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 їм буде дуже доречним. У своєму новому чипсеті Qualcomm може похвалитися вдвічі вищою графічною продуктивністю порівняно з Gen 1. Разом з тим, тут реалізовано підтримку Auto Variable Rate Shading (AVRS), а також Volumetric Rendering, що додають “реалізму” в ігровий процес, сценарій якого використовує туман або дим. Графічний процесор нового чипсета підтримує панелі QHD+ з частотою 120 Гц (або 4K60fps).

Підтримка оперативної пам’яті новою платформою не зазнала жодних змін – це як і раніше подвійний 16-бітний контролер пам’яті LPDDR5. Проте, новий механізм штучного інтелекту, як і новий графічний процесор, гідний похвали. Snapdragon 7+ Gen 2 оснащений процесором Qualcomm Hexagon, який, за твердженням компанії, забезпечує вдвічі вищу продуктивність AI і ML порівняно з 7 Gen 1.

Однією з особливостей, яку Snapdragon 7+ Gen 2 запозичив у чіпів 8-ї серії, став 18-бітний інтернет-провайдер Spectra. Це інженерне рішення забезпечує підтримку “обчислювального відеозахоплення HDR з потрійною експозицією”, а також створення поліпшених фотографій за умови слабкого освітлення – тієї сфери, в якій Android-смартфони середнього класу зазвичай зазнають труднощів. Інші оновлення включають в себе те, що смартфони на Snapdragon 7+ Gen 2 (теоретично) зможуть знімати відео в режимі 4K 60 кадрів в секунду.

Чим Snapdragon 7+ Gen 2 відрізняється від аналогів?

Snapdragon 7+ Gen 2 – це не тільки серйозне оновлення порівняно з попередником, а й серйозний конкурент іншим чипсетам середнього класу, присутнім сьогодні на ринку. Наприкінці 2022 року MediaTek представила свій чипсет Dimensity 8200 для Android-смартфонів середнього рівня, і давайте коротко розглянемо, наскільки можна порівняти з ним Snapdragon 7+ Gen 2.

Починаючи з виробничого процесу, обидва набори мікросхем засновані на 4-нанометровій архітектурі вузлів. У той час як обидва набори мікросхем мають конфігурацію ЦП 1 + 3 + 4, Snapdragon 7+ Gen 2 оснащений високопродуктивним ядром Cortex-X2, а Dimensity 8200 використовує в тій же якості ядро Cortex-A78. Варто зазначити, що тактова частота основного ядра Dimensity 8200 (3,1 ГГц) вища, ніж тактова частота основного ядра 7+ Gen 2 (2,91 ГГц), проте, в реальних умовах це може не мати великого значення.

Обидва чіпсети оснащені потужними графічними процесорами, але по-справжньому тут переважає MediaTek Dimensity 8200, тому що його графічний процесор підтримує трасування променів, тоді як графічний процесор Adreno 7+ Gen 2 не підтримує цю функцію. Однією з ключових областей, в якій Snapdragon 7+ Gen 2 перевершує Dimensity 8200, є підтримка 5G. Чипсет Qualcomm підтримує як mmWave, так і 5G з частотою менше 6 ГГц, тоді як чипсет MediaTek підтримує тільки останній.

Загалом, Snapdragon 7+ Gen 2 здається найкращою SoC середнього класу. Чипсет Snapdragon 7+ Gen 2, можливо, не зможе скласти конкуренцію висококласним процесорам Snapdragon 8 Gen 2 і MediaTek Dimensity 9200, але дозволить виробникам включати в бюджетні смартфони висококласні обчислювальні можливості без шкоди для основних функцій. Виробники можуть не заощаджувати на критично важливих функціях, як-от час автономної роботи, роздільна здатність екрана та функціональні можливості камери, і водночас встановлювати плавний і чуйний користувацький інтерфейс.

Одними з перших виробників смартфонів, які візьмуть новий чип, стануть Redmi і Realme і очікується, що їхні пристрої зі Snapdragon 7+ Gen 2 будуть випущені вже наприкінці цього місяця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Які смартфони Motorola мають отримати Android 15

    15 версія Android ще не вийшла, але автори порталу Gizmochina вже підрахували, які пристрої Motorola…

    08.05.2024

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024

    Google випустила Pixel Tablet без док-станції

    Google не стала змінювати дизайн або «начинку» Pixel Tablet: користувачів все також зустрічає металевий корпус…

    08.05.2024

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024