Новий Snapdragon 7+ Gen 2 сильно перетворить Android-смартфони середнього класу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зосередившись на поліпшенні роботи флагманських пристроїв на прикладі Snapdragon 8 Gen 2, Qualcomm працює над розширенням того ж рівня продуктивності на пристрої середнього класу. Новий чипсет Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 тепер офіційно представлений і готовий привнести флагманські функції та продуктивність в Android-пристрої середнього класу. Чипсет зазнав значних змін від вузла виробничого процесу до його базової архітектури, а тому готовий істотно перетворити смартфони середнього сегмента вже в поточному 2023 році.

Перш, ніж заглиблюватися в деталі, варто уточнити, що Snapdragon 7+ Gen 2 є наступником Snapdragon 7 Gen 1. Компанія Qualcomm офіційно повідомила, що символ “+” у назві чипсета тепер означає платформи, які “перебувають на вершині свого рівня/серії, а не просто являють собою незначне поліпшення порівняно з попереднім набором мікросхем”. Qualcomm не виключає можливості появи базової версії 7 Gen 2 без символу “+”.

Величезний стрибок у продуктивності та ефективності

Snapdragon 7+ Gen 2 має ту саму конфігурацію ядер центрального процесора (ЦП) 1+3+4, аналогічну минулим моделям, але це перший набір мікросхем Qualcomm сьомої серії з ядром Cortex-X у ЦП. Snapdragon 7+ Gen 2 включає одне ядро Cortex-X2 з тактовою частотою 2,91 ГГц, три високопродуктивних ядра Cortex-A710 з тактовою частотою 2,49 ГГц і чотири енергоефективних ядра Cortex-A510 з тактовою частотою до 1,8 ГГц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Використовувана конфігурація призводить до колосального 50-відсоткового підвищення продуктивності ЦП порівняно зі Snapdragon 7 Gen 1, що має аналогічну конфігурацію ЦП 1+3+4, але використовує Cortex-A710 замість Cortex-X2. На додаток до оновлень ядер ЦП, Snapdragon 7+ Gen 2 став більш енергоефективним, завдяки передовому 4-нм техпроцесу. Qualcomm заявляє, що перехід на 4-нанометровий техпроцес TSMC дозволив знизити енергоспоживання на 13% порівняно з 7 Gen 1.

Високопродуктивний графічний процесор для тривалих ігрових сесій

Виробники мобільних пристроїв часто використовують Snapdragon 7-ї серії для “орієнтованих на ігри” смартфонів, а тому Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 їм буде дуже доречним. У своєму новому чипсеті Qualcomm може похвалитися вдвічі вищою графічною продуктивністю порівняно з Gen 1. Разом з тим, тут реалізовано підтримку Auto Variable Rate Shading (AVRS), а також Volumetric Rendering, що додають “реалізму” в ігровий процес, сценарій якого використовує туман або дим. Графічний процесор нового чипсета підтримує панелі QHD+ з частотою 120 Гц (або 4K60fps).

Підтримка оперативної пам’яті новою платформою не зазнала жодних змін – це як і раніше подвійний 16-бітний контролер пам’яті LPDDR5. Проте, новий механізм штучного інтелекту, як і новий графічний процесор, гідний похвали. Snapdragon 7+ Gen 2 оснащений процесором Qualcomm Hexagon, який, за твердженням компанії, забезпечує вдвічі вищу продуктивність AI і ML порівняно з 7 Gen 1.

Однією з особливостей, яку Snapdragon 7+ Gen 2 запозичив у чіпів 8-ї серії, став 18-бітний інтернет-провайдер Spectra. Це інженерне рішення забезпечує підтримку “обчислювального відеозахоплення HDR з потрійною експозицією”, а також створення поліпшених фотографій за умови слабкого освітлення – тієї сфери, в якій Android-смартфони середнього класу зазвичай зазнають труднощів. Інші оновлення включають в себе те, що смартфони на Snapdragon 7+ Gen 2 (теоретично) зможуть знімати відео в режимі 4K 60 кадрів в секунду.

Чим Snapdragon 7+ Gen 2 відрізняється від аналогів?

Snapdragon 7+ Gen 2 – це не тільки серйозне оновлення порівняно з попередником, а й серйозний конкурент іншим чипсетам середнього класу, присутнім сьогодні на ринку. Наприкінці 2022 року MediaTek представила свій чипсет Dimensity 8200 для Android-смартфонів середнього рівня, і давайте коротко розглянемо, наскільки можна порівняти з ним Snapdragon 7+ Gen 2.

Починаючи з виробничого процесу, обидва набори мікросхем засновані на 4-нанометровій архітектурі вузлів. У той час як обидва набори мікросхем мають конфігурацію ЦП 1 + 3 + 4, Snapdragon 7+ Gen 2 оснащений високопродуктивним ядром Cortex-X2, а Dimensity 8200 використовує в тій же якості ядро Cortex-A78. Варто зазначити, що тактова частота основного ядра Dimensity 8200 (3,1 ГГц) вища, ніж тактова частота основного ядра 7+ Gen 2 (2,91 ГГц), проте, в реальних умовах це може не мати великого значення.

Обидва чіпсети оснащені потужними графічними процесорами, але по-справжньому тут переважає MediaTek Dimensity 8200, тому що його графічний процесор підтримує трасування променів, тоді як графічний процесор Adreno 7+ Gen 2 не підтримує цю функцію. Однією з ключових областей, в якій Snapdragon 7+ Gen 2 перевершує Dimensity 8200, є підтримка 5G. Чипсет Qualcomm підтримує як mmWave, так і 5G з частотою менше 6 ГГц, тоді як чипсет MediaTek підтримує тільки останній.

Загалом, Snapdragon 7+ Gen 2 здається найкращою SoC середнього класу. Чипсет Snapdragon 7+ Gen 2, можливо, не зможе скласти конкуренцію висококласним процесорам Snapdragon 8 Gen 2 і MediaTek Dimensity 9200, але дозволить виробникам включати в бюджетні смартфони висококласні обчислювальні можливості без шкоди для основних функцій. Виробники можуть не заощаджувати на критично важливих функціях, як-от час автономної роботи, роздільна здатність екрана та функціональні можливості камери, і водночас встановлювати плавний і чуйний користувацький інтерфейс.

Одними з перших виробників смартфонів, які візьмуть новий чип, стануть Redmi і Realme і очікується, що їхні пристрої зі Snapdragon 7+ Gen 2 будуть випущені вже наприкінці цього місяця.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.