Смартфони

Названо найкращі процесори для смартфонів середнього класу у 2023 році

Share

Минула стаття, присвячена бюджетним процесорам, стала дуже популярною, тому я вирішив написати аналогічний матеріал, але вже присвячений середньому класу. Як і минулого разу, добірка матиме два обмеження. Перше – це наявність платформи як мінімум в одному смартфоні на ринку. Друге – ціновий діапазон приблизно від 200 до 500 доларів.

Для початку пропоную відкинути ті процесори, які зустрічаються і в бюджетному класі. Це і численні Mediatek G-серії, і парочка схожих один на одного Dimensity 700/810, і класні Snapdragon 680/695, і навіть аутсайдер Samsung Exynos 850, що стоїть у Galaxy A13 за 7 тисяч гривень. Відразу перейдемо до тих чипсетів, про які я ще не розповідав.

Справжній середній клас починається з трійці схожих один на одного Snapdragon 480, 720G і 732G. Перший має потужнішу графіку і підтримку 5G, ну а другі краще розігнані за основними ядрами Cortex-A76 і можуть записувати 4К-ролики. Крім цього, ви отримуєте підтримку 120-герцових екранів і швидкої зарядки аж до 33 Ватт. Незважаючи на свій вік у 2-3 роки, тріо почувається бадьоро і все ще годиться до покупки за умови демократичної ціни.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дещо осібно від них стоїть чипсет Snapdragon 750G, яким на ринку володіють тільки два смартфони (Samsung Galaxy M23 і TCL 20 Pro). Його я б описав як “Snapdragon 480 нормальної людини”: в ролі старших ядер тут виступають більш свіжі Cortex-A77, та й підтримка 4К-роликів є.

Далі у нас йде містечковий процесор Exynos 1280, з помпою поданий компанією Samsung. Аналог Snapdragon 695 і Mediatek Dimensity 900 на техпроцесі 5 нм мав стати одним із найкращих у своєму класі, але на ділі знову щось пішло не так. Свого часу я протестував Galaxy A53 і виявився розчарований невисокою продуктивністю в іграх. Втім, це безперечно крок вперед порівняно з тим, що було в Exynos 9610.

До речі, тепер ми якраз підібралися до чипів Dimensity 900 і його братів по еволюції 920 і 1080. Парочка ядер Cortex-A78 з частотою від 2.4 до 2.6 ГГц, графіка Mali-G68 з такою ж прогресуючою тактовою частотою, підтримка камер на 108 і на 200 МП (у випадку з 1080). Загалом у нас міг би вийти безальтернативний вибір у сегменті нижче 15000 гривень, якби не…

.. Snapdragon 778G! Цей процесор, який пару років тому стояв за два кроки від флагмана 888, зараз легко можна знайти в смартфонах за 10-15 тисяч. Ядер Cortex-A78 у нього вдвічі більше, а графіка Adreno 642L здатна тягнути ігри на високих налаштуваннях графіки. Версія з індексом + злегка розігнана за частотою графічного прискорювача і старшого ядра. В Україні вона зустрічається набагато рідше: з усіх пропозицій на ринку її пропонують тільки Honor 70 і Nothing Phone (1).

Зовсім недавно у продажу з’явився смартфон Xiaomi 13 Lite на молодій платформі Snapdragon 7 Gen 1. Незважаючи на те, що в роздробі апарат коштує трохи дорожче 20 тисяч гривень, я теж вирішив включити цей процесор у статтю. Загалом ми маємо оновлення за всіма параметрами: нові ядра A710 і A510, графіка Adreno 662 і новий техпроцес 4 нм. Рішення сучасне, але до флагманського рівня поки не дотягує.

Тепер переходимо до ще однієї трійці від MTK. Наразі мова піде про чипи Dimensity 1100, 1200 і 1300. Другий відрізняється від першого окремо виділеним продуктивним ядром Cortex-A78 з частотою 3 ГГц, ну а третій, як порівняти з другим, лише отримав незначний апгрейд у частині зв’язку. Усі троє вибивають в AnTutu понад 600 тисяч балів і показують хорошу продуктивність в іграх завдяки графіці Mali-G77 з дев’ятьма ядрами.

Далі у нас іде три флагманські чипсети, але кожен – зі своєю особливістю. Перший, що носить ім’я Google Tensor, мають лише смартфони однойменної компанії. Він має аж два топових ядра Cortex-X2 і серйозно заточений під фото- та відеообробку. На ділі ж платформа має застарілі “молодші” ядра (Cortex-A76 і A55) і перший час страждала від проблем з оптимізацією. Втім, після численних оновлень Tensor став працювати набагато краще, тож якщо вас не бентежать смартфони Pixel – беріть і не пошкодуєте.

Другий, Snapdragon 870, є перейменованою версією трирічного флагмана Snapdragon 865 Plus. За швидкістю роботи і можливостями (наприклад, відеозйомка з роздільною здатністю 8К) у нього все супер, але ось вік уже дається взнаки: нових моделей на його базі з’являється все менше й менше. А ось третій, Mediatek Dimensity 8100, за характеристиками набагато свіжіший, тому і починає потихеньку набирати популярність. Він – єдиний у цій добірці, хто підтримує Wi-Fi 6e і оперативну пам’ять із частотою аж до 6.4 ГГц. Прекрасне рішення у своєму класі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024