Названо найкращі процесори для смартфонів середнього класу у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Минула стаття, присвячена бюджетним процесорам, стала дуже популярною, тому я вирішив написати аналогічний матеріал, але вже присвячений середньому класу. Як і минулого разу, добірка матиме два обмеження. Перше – це наявність платформи як мінімум в одному смартфоні на ринку. Друге – ціновий діапазон приблизно від 200 до 500 доларів.

Для початку пропоную відкинути ті процесори, які зустрічаються і в бюджетному класі. Це і численні Mediatek G-серії, і парочка схожих один на одного Dimensity 700/810, і класні Snapdragon 680/695, і навіть аутсайдер Samsung Exynos 850, що стоїть у Galaxy A13 за 7 тисяч гривень. Відразу перейдемо до тих чипсетів, про які я ще не розповідав.

Справжній середній клас починається з трійці схожих один на одного Snapdragon 480, 720G і 732G. Перший має потужнішу графіку і підтримку 5G, ну а другі краще розігнані за основними ядрами Cortex-A76 і можуть записувати 4К-ролики. Крім цього, ви отримуєте підтримку 120-герцових екранів і швидкої зарядки аж до 33 Ватт. Незважаючи на свій вік у 2-3 роки, тріо почувається бадьоро і все ще годиться до покупки за умови демократичної ціни.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дещо осібно від них стоїть чипсет Snapdragon 750G, яким на ринку володіють тільки два смартфони (Samsung Galaxy M23 і TCL 20 Pro). Його я б описав як “Snapdragon 480 нормальної людини”: в ролі старших ядер тут виступають більш свіжі Cortex-A77, та й підтримка 4К-роликів є.

Далі у нас йде містечковий процесор Exynos 1280, з помпою поданий компанією Samsung. Аналог Snapdragon 695 і Mediatek Dimensity 900 на техпроцесі 5 нм мав стати одним із найкращих у своєму класі, але на ділі знову щось пішло не так. Свого часу я протестував Galaxy A53 і виявився розчарований невисокою продуктивністю в іграх. Втім, це безперечно крок вперед порівняно з тим, що було в Exynos 9610.

До речі, тепер ми якраз підібралися до чипів Dimensity 900 і його братів по еволюції 920 і 1080. Парочка ядер Cortex-A78 з частотою від 2.4 до 2.6 ГГц, графіка Mali-G68 з такою ж прогресуючою тактовою частотою, підтримка камер на 108 і на 200 МП (у випадку з 1080). Загалом у нас міг би вийти безальтернативний вибір у сегменті нижче 15000 гривень, якби не…

.. Snapdragon 778G! Цей процесор, який пару років тому стояв за два кроки від флагмана 888, зараз легко можна знайти в смартфонах за 10-15 тисяч. Ядер Cortex-A78 у нього вдвічі більше, а графіка Adreno 642L здатна тягнути ігри на високих налаштуваннях графіки. Версія з індексом + злегка розігнана за частотою графічного прискорювача і старшого ядра. В Україні вона зустрічається набагато рідше: з усіх пропозицій на ринку її пропонують тільки Honor 70 і Nothing Phone (1).

Зовсім недавно у продажу з’явився смартфон Xiaomi 13 Lite на молодій платформі Snapdragon 7 Gen 1. Незважаючи на те, що в роздробі апарат коштує трохи дорожче 20 тисяч гривень, я теж вирішив включити цей процесор у статтю. Загалом ми маємо оновлення за всіма параметрами: нові ядра A710 і A510, графіка Adreno 662 і новий техпроцес 4 нм. Рішення сучасне, але до флагманського рівня поки не дотягує.

Тепер переходимо до ще однієї трійці від MTK. Наразі мова піде про чипи Dimensity 1100, 1200 і 1300. Другий відрізняється від першого окремо виділеним продуктивним ядром Cortex-A78 з частотою 3 ГГц, ну а третій, як порівняти з другим, лише отримав незначний апгрейд у частині зв’язку. Усі троє вибивають в AnTutu понад 600 тисяч балів і показують хорошу продуктивність в іграх завдяки графіці Mali-G77 з дев’ятьма ядрами.

Далі у нас іде три флагманські чипсети, але кожен – зі своєю особливістю. Перший, що носить ім’я Google Tensor, мають лише смартфони однойменної компанії. Він має аж два топових ядра Cortex-X2 і серйозно заточений під фото- та відеообробку. На ділі ж платформа має застарілі “молодші” ядра (Cortex-A76 і A55) і перший час страждала від проблем з оптимізацією. Втім, після численних оновлень Tensor став працювати набагато краще, тож якщо вас не бентежать смартфони Pixel – беріть і не пошкодуєте.

Другий, Snapdragon 870, є перейменованою версією трирічного флагмана Snapdragon 865 Plus. За швидкістю роботи і можливостями (наприклад, відеозйомка з роздільною здатністю 8К) у нього все супер, але ось вік уже дається взнаки: нових моделей на його базі з’являється все менше й менше. А ось третій, Mediatek Dimensity 8100, за характеристиками набагато свіжіший, тому і починає потихеньку набирати популярність. Він – єдиний у цій добірці, хто підтримує Wi-Fi 6e і оперативну пам’ять із частотою аж до 6.4 ГГц. Прекрасне рішення у своєму класі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.