Чи варто купувати iPhone 11 у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли у 2019 році Apple представила iPhone 11, який став логічним продовженням iPhone XR, цей смартфон практично одразу став хітом. Дві основні камери, великий екран з Face ID, продуктивний процесор, хороший час роботи, а найголовніше – це ціна. Коштував він тоді значно дешевше за прошки, що зумовило його популярність. Але найцікавіше, що навіть зараз iPhone 11 все ще можна легко знайти в продажу за ціною в районі 22 000 грн.

І якщо майже чотири роки тому характеристики у iPhone 11 були практично топовими, то що можна сказати про них зараз? Давайте порівняємо Айфон 11 з актуальними моделями і з’ясуємо, чи варто купувати його в 2023 році.

IPS або OLED що краще

Перше, на що звертаєш увагу під час купівлі будь-якого смартфона – це екран. iPhone 11 оснащений IPS-дисплеєм діагоналлю 6,1 дюйма з роздільною здатністю 1792 на 828 пікселів. З точки зору розміру претензій до нього ніяких немає. В iPhone 12, iPhone 13 і iPhone 14 встановлені такі ж екрани. А ось з приводу інших характеристик є великі питання. Якщо говорити про вибір IPS або OLED, то у кожної технології є свої плюси і мінуси. IPS екрани повністю позбавлені мерехтіння і проблем з вигорянням, а той час як OLED може похвалитися високою яскравістю, контрастністю і великими кутами огляду.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому на OLED екранах картинка виглядає ніби намальованою на склі. Про IPS такого сказати не можна. При цьому і сам екран в iPhone 11 назвати поганим язик не повернеться. Це просто нормальний дисплей без будь-яких претензій на супер-пупер характеристики. А ось що дійсно засмучує, так це роздільна здатність. Я користуюся в якості другого пристрою iPhone XR і можу точно сказати, що невелика зернистість на екрані все ж таки присутня. Хочеш не хочеш, але на тонких шрифтах iOS її видно. А хто говорить протилежне просто себе вмовляє.

Навіть у момент виходу у багатьох користувачів були претензії до низької роздільної здатності екрана. Через чотири роки смартфони з подібною роздільною здатністю є характерними представниками бюджетного сегмента. У районі 20 тисяч гривень ви не знайдете жодного телефону із зернистим екраном. Майте це на увазі при покупці, а краще перед цим увімкніть апарат і подивіться на екран. Ну і не можна не відзначити рамки. Порівняно з будь-яким OLED Айфоном, тут вони просто гігантські. Однак зазначу таку річ, що якщо ви не порівнюєте смартфон в лоб, то в очі вони кидатися не будуть.

Який процесор в iPhone 11

Але одного екрана в смартфоні все ж замало. Необхідний і хороший процесор. В iPhone 11 встановлено чип Apple A13 Bionic. Щоб не вантажити вас голими характеристиками, просто поясню невелику річ. Коли Apple показала iOS 16, більшість основних функцій вимагали наявності щонайменше Apple A12, який був представлений разом з iPhone XR, iPhone XS і iPhone XS Max. Зокрема, вирізання об’єктів з фотографій і подальше надсилання їх у вигляді стікерів. Тому можна очікувати, що iOS 17 буде останньою для iPhone 11, коли він отримає якісь помітні нововведення.

Найімовірніше, всі наступні оновлення для цього смартфона належатимуть здебільшого до допилювання стабільності та безпеки. Хоча не можна сказати, що смартфон гальмує. Навіть у 2023 році працює він добре. На тлі iPhone 14 Pro Max, звісно, буде видно уповільнення, але й різниця між цими пристроями кілька поколінь, що цілком логічно. Проте середню графіку в умовному Genshin Impact, не боячись перегріву і зниження яскравості екрана, ви зможете отримати, а це вже показник. Не кожен сучасний Андроїд-смартфон із сегмента до 20 тисяч гривень може цим похвалитися.

Батарея в iPhone 11

Через ємну батарею, скло та алюміній iPhone 11 вийшов реально важким.
Багатьох цікавить і час роботи iPhone 11. Якщо врахувати IPS екран з низькою роздільною здатністю, стандартною частотою оновлення 60 ГЦ і не дуже ненажерливий процесор, то можна сміливо розраховувати приблизно на 6 годин світіння екрана. Звичайно, все сильно залежить від прошивки і того, що Apple в ній понаробила. Подивіться, які показники часу автономної роботи на iPhone 11 з iOS 16.3 і iOS 16.3.1. Різниця лише 13 хвилин на користь iOS 16.3, але психологічний бар’єр у 6 годин на останній актуальній версії смартфон подолати не зміг.

З іншого боку, навіть це можна вважати хорошим показником, якого вистачить більшості покупців для комфортного використання. На тлі 3,5 годин iPhone SE iPhone 11 взагалі можна назвати довгожителем. Будемо сподіватися, що на iOS 16.4 Apple виправить поведінку батареї. Я вже оновив свій XR на бета-версію і можу сказати, що на моєму апараті точно стало краще.

Чи варто купувати iPhone 11

Полная палитра цветов iPhone 11

Якщо говорити про інші фішки iPhone 11, то тут вам і захист від води IP68, і великий вибір різних кольорів корпусу, і величезна кількість аксесуарів, доступних для купівлі, і швидка зарядка до 50% за 30 хвилин. Захистом від води у 2023 році не кожен телефон, що тільки-но вийшов, може похвалитися, тому за це Apple отримує заслужений плюс у карму. Якщо говорити про те, чи варто купувати iPhone 11, то просто подивіться на найближчих конкурентів з лінійки смартфонів Apple: iPhone SE 2022 і iPhone 12.

SE я пропоную взагалі не розглядати до покупки. Це смартфон з минулого століття з величезними рамками, маленьким екраном і кволим часом роботи. А ось до iPhone 12 можна придивитися. За 29 тисяч гривень  ви отримуєте OLED-екран 6,1 дюйма, 64 ГБ пам’яті, більш сучасний процесор Apple A14 і такий самий набір пам’яті. Наразі купити iPhone 11 на 64 ГБ можна трохи більше ніж за 22 000 грн. Якщо вас не бентежить якість екрану і відсутність нових функцій у прошивці приблизно через рік, то можна сміливо купувати Айфон 11. Апарат у Apple вийшов добротним і досі добре працює. А ті, хто життя не мислить без OLED-дисплея, то вам потрібно ще підскладати і замовити iPhone 12.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.