Смартфони

Названо найкращі процесори для бюджетних смартфонів у 2023 році

Share

Півтора роки тому я писав на каналі лікнеп по бюджетних процесорах, де визначав найкращі та найгірші рішення у класі. На сьогоднішній день ця стаття втратила свою актуальність: на світ з’явилося кілька вдалих платформ, а частина з актуальних на той час зовсім перестала використовуватися. Настав час писати оновлений рейтинг із новими лідерами та антигероями.

Під словом “бюджетний” мається на увазі використання в смартфонах ціною до 200 доларів. Щоб не вносити плутанину, я розглядатиму лише пристрої, що продаються на російському ринку. Тобто такі дивовижні для нас чіпи, як Unisoc T7510, Snapdragon 4 Gen 1 і навіть звичайний 480 розглядатися не будуть.

Спочатку коротко розглянемо категорію «Повний мотлох». Сюди входять численні застарілі чіпи, які через відсутність альтернатив продовжують ставитися в смартфони початкового рівня. Це і всякі Spreadtrum SC7731E/SC9832E , і Mediatek MT6739 , і Snapdragon 210/215 . Якщо побачили у продажу телефон із таким процесором — біжіть від нього подалі. Якщо, звичайно, він не коштує менше ніж 3 тисяч гривень: все одно інших варіантів за ці гроші не буде.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У категорію «зійде» увійшли п’ятирічний восьмиядерник SC9863A , а також величезна група чіпів від Mediatek, що веде свій початок приблизно з тих самих часів. Дітище від Unisoc побудовано на восьми хороших ядрах Cortex-A55, але має невибачливо стародавній техпроцес 28 нм. Краще ситуація у його аналога Samsung Exynos 850 , у якого і ядра потужніші (2.0 ГГц), і техпроцес пристойніше – 8 нм. А ось із графікою все спірно: що PowerVR GE8322, що Mali-G52 на одне ядро ​​вже нікуди не годяться.

Неподобство від Mediatek я поділив би умовно на дві групи: 4-ядерну і 8-ядерну. У першу входить лише процесор Helio A22 та його майже забутий ослаблений брат A20 . Між ними є різниця щодо частоти ядер Cortex-A53, за встановленою графікою PoverVR, за комунікаційними можливостями. Загалом обох чіпів ледве вистачає для більшості завдань, от і труться вони цілу вічність у сегменті до 100 доларів.

А ось далі можна легко заплутатися, тому щоб спростити нам завдання буде вважати групу Helio P22/P35/G25/G35/G36/G37 за один чіпсет. Десь він трохи потужніший, десь трохи краще оптимізований під ігри, десь може працювати з частотою розгортки 90 Гц. У будь-якому випадку цей «камінь» на восьми ядрах Cortex-A53 вже давно настав час вважати повільним застарілим: навіть найнавороченіший його варіант під ім’ям G37 важко працює в сучасних перевантажених системах.

2021-го мені здавалося, що незабаром я забуду ім’я Kirin 710 , але навіть зараз Huawei продовжує випускати смартфони на його базі. Виживання цього чіпсету забезпечується багато в чому за рахунок гарної оптимізації, хоча зв’язки Cortex A73-A53 і графіки Mali-G51 навряд чи вистачає для більшості завдань – навіть прошивка EMUI 12 працює з небажанням.

Що поєднує більшість вищезгаданих процесорів? Крім очевидно суб’єктивних параметрів («гальмує», «погано тягне ігри») це об’єктивно застарілі ядра Cortex-A53 — саме вони не дають чипу нормально працювати в наші дні. Тут ми бачимо ту саму тонку грань, нижче за яку краще не опускатися — намучаєтеся якщо не відразу, то через якийсь час. Втім, серед існуючих рішень є один виняток, який працює на цих ядрах, але про нього ми поговоримо нижче.

На цьому страхи бюджетного класу закінчуються, і починається низка відносно хороших процесорів. Для початку – низка відносно нових Unisoc Tiger T606/612/616 . Насправді, перед нами та сама платформа, просто з різним «розгоном»: від 1.6 до 2 ГГц у головних ядер Cortex-A75. Але найбільше мене радує графіка Mali-G57, можливостей якої вистачає навіть на те, щоб потягти PUBG Mobile на високих налаштуваннях.

Дещо окремо стоять чіпи Unisoc T610 і T310. Перший побудований на тих же ядрах, але має слабшу графіку Mali-G52 і загалом скромніше за можливостями. Другий працює на зовсім інший графік PowerVR GT7200 і має вдвічі менше ядер: одне Cortex-A75 і три A55. Треба сказати, що це єдиний гідний «чотирьохядерник». Та й зовсім окремо від усієї п’ятірки розташована платформа Unisoc T618 – практично розігнана версія T610. У смартфонах вона популярності не здобула, а ось серед бюджетних планшетів її можна зустріти часто: наприклад, чотири таких минулого року представила Digma.

Через брак гідних альтернатив від Mediatek ці чіпи стали основою багатьох сучасних пристроїв ціною до 5 тисяч гривень. Втім, і MTK має свою відповідь у вигляді Helio G70/G80/G85 — як ви могли здогадатися, теж майже однакових чіпів, що відрізняються лише частотою графіки та молодших ядер. Крім того, 2021-го компанія освіжила своє дітище, додавши підтримку 64-мегапіксельних камер і частоти розгортки 90 Гц. Нова платформа отримала назву Helio G88.

Ці «камені» за весь час свого існування встигли помітно подешевшати, тому зараз ми бачимо їх навіть у зовсім недорогих моделях — наприклад, Redmi C12 або Tecno Pova Neo 2. Але є у неї свій серйозний недолік у вигляді відсутності підтримки швидких накопичувачів UFS відмінність аналогічного за спеками Unisoc T610, що працює з UFS2.1. Ось тобі і “ігрові смартфони” на повільній пам’яті eMMC 5.1.

Якщо щось і розглядати на процесорах Mediatek, лише починаючи з дуету Helio G96/G99 . Тут ви побачите і придатні ядра Cortex-A76, і ті самі прискорювачі Mali-G57, а в останньому випадку ще й підтримку 120 Гц, техпроцес 6 нм і роботу з камерами на 108 МП. Між ними щільно втиснувся родоначальник серії Mediatek Dimensity 700. За параметрами він аналогічний Helio G99, тільки підтримує 5G, не працює з розгорткою 120 Гц і побудований за техпроцесом 7 нм.

Але найкращим недорогим процесором від тайванської фірми я завжди вважатиму Helio G95 . По ядрах він абсолютно ідентичний Helio G96, але володіє потужним, куди краще графічним прискорювачем Mali-G76 MP4, що підходить для ігор. На вибір є три варіанти: або Redmi Note 10S (він же Poco M5s, або Realme 8). Всі вони не мають підвищеної герцовки, зате пропонують AMOLED-матриці.

До 2022 року ми як про страшний сон забули про відверто невдалий чіпсет Snapdragon 662 – на зміну йому прийшов потужний і освіжений Snapdragon 680 . Ядра у нього, звичайно, старі (по чотири Cortex-A73 та Cortex-A53), але розігнані аж до 2.4 та 1.9 ГГц. Графіка Adreno 610 все ще здатна тягнути вимогливі ігри, а техпроцес 6 нм витрачає менше енергії. Заявлено підтримку 90-герцових екранів і навіть Wi-Fi 6 — чим не радість для бюджетного класу?

Втім, я хотів би трохи доплатити і взяти що-небудь на Snapdragon 695 . Тоді ми отримаємо і актуальну архітектуру Cortex-A78 + Cortex A55, потужну графіку Andreno 619 та підтримку всяких 120 Гц та 5G.

На сьогоднішній день це найкраща платформа, яку можна знайти в сегменті до 10 тисяч гривень, правда настільки дешевих моделей на його базі поки що одиниці – крім Realme 9 5G і згадати нічого.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    В Engadget назвали 5 найкращих середньобюджетних смартфонів, які можна купити навесні 2024 року

    Йдеться про смартфони вартістю від $150 до $300 (5900 до 12000 гривень). Лідером у цій…

    16.05.2024

    Android 15 дозволить приховати програми

    Користувачі операційної системи Android 15 зможуть приховувати свої програми від сторонніх. Таку функцію, яка називається…

    16.05.2024

    Microsoft пропонує співробітникам китайських підрозділів переїхати з Китаю

    Корпорація Microsoft звернулася до своїх співробітників у китайських підрозділах, що спеціалізуються на штучному інтелекті та…

    16.05.2024

    Через зниження продажів смартфонів у США компанія Apple продовжує утримувати лідируючі позиції

    Нещодавній звіт Counterpoint Research малює картину мінливого ринку смартфонів у США. У першому кварталі 2024…

    16.05.2024

    Новий чіп M4 в iPad Pro розігнали за допомогою рідкого азоту

    У продаж надійшов новий iPad Pro (2024), оснащений процесором Apple M4, і технологічні ентузіасти вже…

    16.05.2024

    Блогер перевірив, чи можна погнути нові iPad Pro на M4 (відео)

    На початку травня Apple презентувала абсолютно нові 11- та 13-дюймові iPad Pro на чіпах M4.…

    16.05.2024