Названо найкращі процесори для бюджетних смартфонів у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Півтора роки тому я писав на каналі лікнеп по бюджетних процесорах, де визначав найкращі та найгірші рішення у класі. На сьогоднішній день ця стаття втратила свою актуальність: на світ з’явилося кілька вдалих платформ, а частина з актуальних на той час зовсім перестала використовуватися. Настав час писати оновлений рейтинг із новими лідерами та антигероями.

Під словом “бюджетний” мається на увазі використання в смартфонах ціною до 200 доларів. Щоб не вносити плутанину, я розглядатиму лише пристрої, що продаються на російському ринку. Тобто такі дивовижні для нас чіпи, як Unisoc T7510, Snapdragon 4 Gen 1 і навіть звичайний 480 розглядатися не будуть.

Спочатку коротко розглянемо категорію «Повний мотлох». Сюди входять численні застарілі чіпи, які через відсутність альтернатив продовжують ставитися в смартфони початкового рівня. Це і всякі Spreadtrum SC7731E/SC9832E , і Mediatek MT6739 , і Snapdragon 210/215 . Якщо побачили у продажу телефон із таким процесором — біжіть від нього подалі. Якщо, звичайно, він не коштує менше ніж 3 тисяч гривень: все одно інших варіантів за ці гроші не буде.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У категорію «зійде» увійшли п’ятирічний восьмиядерник SC9863A , а також величезна група чіпів від Mediatek, що веде свій початок приблизно з тих самих часів. Дітище від Unisoc побудовано на восьми хороших ядрах Cortex-A55, але має невибачливо стародавній техпроцес 28 нм. Краще ситуація у його аналога Samsung Exynos 850 , у якого і ядра потужніші (2.0 ГГц), і техпроцес пристойніше – 8 нм. А ось із графікою все спірно: що PowerVR GE8322, що Mali-G52 на одне ядро ​​вже нікуди не годяться.

Неподобство від Mediatek я поділив би умовно на дві групи: 4-ядерну і 8-ядерну. У першу входить лише процесор Helio A22 та його майже забутий ослаблений брат A20 . Між ними є різниця щодо частоти ядер Cortex-A53, за встановленою графікою PoverVR, за комунікаційними можливостями. Загалом обох чіпів ледве вистачає для більшості завдань, от і труться вони цілу вічність у сегменті до 100 доларів.

А ось далі можна легко заплутатися, тому щоб спростити нам завдання буде вважати групу Helio P22/P35/G25/G35/G36/G37 за один чіпсет. Десь він трохи потужніший, десь трохи краще оптимізований під ігри, десь може працювати з частотою розгортки 90 Гц. У будь-якому випадку цей «камінь» на восьми ядрах Cortex-A53 вже давно настав час вважати повільним застарілим: навіть найнавороченіший його варіант під ім’ям G37 важко працює в сучасних перевантажених системах.

2021-го мені здавалося, що незабаром я забуду ім’я Kirin 710 , але навіть зараз Huawei продовжує випускати смартфони на його базі. Виживання цього чіпсету забезпечується багато в чому за рахунок гарної оптимізації, хоча зв’язки Cortex A73-A53 і графіки Mali-G51 навряд чи вистачає для більшості завдань – навіть прошивка EMUI 12 працює з небажанням.

Що поєднує більшість вищезгаданих процесорів? Крім очевидно суб’єктивних параметрів («гальмує», «погано тягне ігри») це об’єктивно застарілі ядра Cortex-A53 — саме вони не дають чипу нормально працювати в наші дні. Тут ми бачимо ту саму тонку грань, нижче за яку краще не опускатися — намучаєтеся якщо не відразу, то через якийсь час. Втім, серед існуючих рішень є один виняток, який працює на цих ядрах, але про нього ми поговоримо нижче.

На цьому страхи бюджетного класу закінчуються, і починається низка відносно хороших процесорів. Для початку – низка відносно нових Unisoc Tiger T606/612/616 . Насправді, перед нами та сама платформа, просто з різним «розгоном»: від 1.6 до 2 ГГц у головних ядер Cortex-A75. Але найбільше мене радує графіка Mali-G57, можливостей якої вистачає навіть на те, щоб потягти PUBG Mobile на високих налаштуваннях.

Дещо окремо стоять чіпи Unisoc T610 і T310. Перший побудований на тих же ядрах, але має слабшу графіку Mali-G52 і загалом скромніше за можливостями. Другий працює на зовсім інший графік PowerVR GT7200 і має вдвічі менше ядер: одне Cortex-A75 і три A55. Треба сказати, що це єдиний гідний «чотирьохядерник». Та й зовсім окремо від усієї п’ятірки розташована платформа Unisoc T618 – практично розігнана версія T610. У смартфонах вона популярності не здобула, а ось серед бюджетних планшетів її можна зустріти часто: наприклад, чотири таких минулого року представила Digma.

Через брак гідних альтернатив від Mediatek ці чіпи стали основою багатьох сучасних пристроїв ціною до 5 тисяч гривень. Втім, і MTK має свою відповідь у вигляді Helio G70/G80/G85 — як ви могли здогадатися, теж майже однакових чіпів, що відрізняються лише частотою графіки та молодших ядер. Крім того, 2021-го компанія освіжила своє дітище, додавши підтримку 64-мегапіксельних камер і частоти розгортки 90 Гц. Нова платформа отримала назву Helio G88.

Ці «камені» за весь час свого існування встигли помітно подешевшати, тому зараз ми бачимо їх навіть у зовсім недорогих моделях — наприклад, Redmi C12 або Tecno Pova Neo 2. Але є у неї свій серйозний недолік у вигляді відсутності підтримки швидких накопичувачів UFS відмінність аналогічного за спеками Unisoc T610, що працює з UFS2.1. Ось тобі і “ігрові смартфони” на повільній пам’яті eMMC 5.1.

Якщо щось і розглядати на процесорах Mediatek, лише починаючи з дуету Helio G96/G99 . Тут ви побачите і придатні ядра Cortex-A76, і ті самі прискорювачі Mali-G57, а в останньому випадку ще й підтримку 120 Гц, техпроцес 6 нм і роботу з камерами на 108 МП. Між ними щільно втиснувся родоначальник серії Mediatek Dimensity 700. За параметрами він аналогічний Helio G99, тільки підтримує 5G, не працює з розгорткою 120 Гц і побудований за техпроцесом 7 нм.

Але найкращим недорогим процесором від тайванської фірми я завжди вважатиму Helio G95 . По ядрах він абсолютно ідентичний Helio G96, але володіє потужним, куди краще графічним прискорювачем Mali-G76 MP4, що підходить для ігор. На вибір є три варіанти: або Redmi Note 10S (він же Poco M5s, або Realme 8). Всі вони не мають підвищеної герцовки, зате пропонують AMOLED-матриці.

До 2022 року ми як про страшний сон забули про відверто невдалий чіпсет Snapdragon 662 – на зміну йому прийшов потужний і освіжений Snapdragon 680 . Ядра у нього, звичайно, старі (по чотири Cortex-A73 та Cortex-A53), але розігнані аж до 2.4 та 1.9 ГГц. Графіка Adreno 610 все ще здатна тягнути вимогливі ігри, а техпроцес 6 нм витрачає менше енергії. Заявлено підтримку 90-герцових екранів і навіть Wi-Fi 6 — чим не радість для бюджетного класу?

Втім, я хотів би трохи доплатити і взяти що-небудь на Snapdragon 695 . Тоді ми отримаємо і актуальну архітектуру Cortex-A78 + Cortex A55, потужну графіку Andreno 619 та підтримку всяких 120 Гц та 5G.

На сьогоднішній день це найкраща платформа, яку можна знайти в сегменті до 10 тисяч гривень, правда настільки дешевих моделей на його базі поки що одиниці – крім Realme 9 5G і згадати нічого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.