Смартфони

З виходом Android 14 усі смартфони можуть почати працювати довше

Share
Час читання: 3 хв.

Якщо у вас є старий пристрій Android, яким ви не користувалися багато років, спробуйте дістати його і перевірити, чи можна ним повноцінно користуватися. Я говорю навіть не про можливість ходити з ним цілий день без підзарядки і не про те, щоб запускати на ньому ”Геншин” чи ”Колду” на максималках. Тут зовсім інше. На дуже старих моделях часто не можна відкривати звичні сторінки браузера, які раніше відкривалися легко і просто. На це є певні причини, і саме вони часто роблять ще більш-менш актуальні смартфони непридатними для використання. Скоро багато що може змінитися.

Нова функція Android 14

Повідомляється, що технічний гігант Google працює над новою функцією Android 14, яка дозволить пристроям Android залишатися підключеними до Інтернету навіть після того, як вони стануть дуже старими.

Згідно з SamMobile , це дозволить пристроям оновлювати свої кореневі сертифікати або цифровий сертифікат, що належить органу, що його видав, на льоту. Це відрізнятиметься від того, що ми бачимо зараз або з чим стикалися в попередні роки. Корневі сертифікати на пристроях Android можна оновлювати лише за допомогою системних оновлень. Тобто гарантовано актуальними вони були лише у тих, хто мав можливість інсталювати оновлення на свій відносно новий телефон.

Чому так важливе легке оновлення сертифікатів

Завдяки новій функції користувачі зможуть оновлювати кореневі сертифікати на своїх пристроях через сервіси Google Play. Це суттєво продовжить час, протягом якого телефони будуть вважатися актуальними.

Згідно з звітом, ця функція гарантує, що Android може залишатися підключеним до Інтернету, навіть якщо він застаріє і більше не отримуватиме системні оновлення від виробника пристрою. І нехай зараз спостерігається тенденція до збільшення часу підтримки, але ще не всі виробники включилися в цю ”гонку”. Особливо актуально це щодо відносно недорогих пристроїв.

Чому на телефоні не відкриваються сайти

Коли користувач відвідує веб-сайт за допомогою пристрою Android, веб-сторінка встановлює безпечне з’єднання з пристроєм за допомогою кореневих сертифікатів. Вони мають термін дії, і коли цей термін добігає кінця, веб-сайт не може встановити безпечне з’єднання зі смартфоном або планшетом Android. Зрештою це призводить до того, що сайт не відкриється на їхньому пристрої.

Як можна оновити сертифікати на Android

Користувані сертифікати можна оновити лише за допомогою системних оновлень від виробника пристрою. В результаті в міру старіння пристрою воно може не отримувати системні оновлення. У цьому випадку термін дії кореневого сертифіката на цьому пристрої може скінчитися, що не дозволить йому завантажувати веб-сайти, йдеться у звіті.

Google, ймовірно, розпочне розгортання бета-версії Android 14 для своїх пристроїв Pixel у квітні 2023 року, оскільки наступного місяця розпочнеться робота з бета-версією квартального випуску платформи (QPR1) для Android 13. Google спочатку заявляла, що бета-версії Android 13 QPR працюватимуть до червня 2023 року.

Крім змін дизайну в Android 14 будуть інші цікаві речі.

Як довго можна користуватися телефоном

Раніше смартфони розвивалися дуже швидко, і через 5-6 років пристроєм просто неможливо було користуватись. Тоді користувачі просто не доходили до старіння сертифікатів. Саме тому я і почав статтю із пропозиції дістати свій старий смартфон.

Зараз часи змінилися, і навіть флагманські моделі стали розвиватись набагато повільніше, ніж раніше. Простіше кажучи, якщо 5-7 років тому різниця між новим і дворічним телефоном була величезною, то зараз вона стала значно меншою . Це стосується буквально всього – камери, продуктивності та навіть зовнішнього вигляду. Тільки акумулятор застаріває з тією ж швидкістю, але його можна легко замінити.

Підливають олії у вогонь та виробники, які почали оновлювати телефони по 4 роки. Звичайно, так роблять одиниці серед усіх виробників, але незабаром підтягнуться інші. Все це призводить до того, що телефонами ми користуватимемося все довше, а змінюватимемо їх рідше. Ось тут важливо забезпечити можливість нормальної роботи навіть за межами підтримки виробника. Хоча мало хто про це замислюється.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Android
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024