Які бувають версії Android і де завантажити найновішу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Операційна система Android веде свою історію з 2008 року. Тоді у вересні було представлено першу версію ОС, і того ж дня на світ з’явився перший смартфон на цій платформі — T-Mobile G1. З того часу вийшло більше десятка оновлень Android, і операційна система змінилася до невпізнанності. Сьогоднішнє програмне забезпечення смартфонів зовсім не схоже на те, що ми бачили перед очима ще 5-10 років тому. Так давайте ж пригадаємо, як змінювалася мобільна ОС, поглянувши на історію версій Android, а також з’ясуємо, чи варто гнатися за оновленнями.

Офіційні версії Android

Перша версія Android, що отримала назву Android 1.0, вийшла 23 вересня 2008 року, і в окремому матеріалі ми докладно розповідали, як вона створювалася. Через кілька місяців після релізу ОС отримала оновлення Android 1.1, орієнтоване на виправлення помилок, а починаючи з Android 1.5 назва кожної наступної версії системи стала отримувати приставку з найменуванням кондитерських виробів. Наприклад, Android 1.5 Cupcake (кекс).

Так виглядала перша версія Android

Друга версія Android 2.0 з’явилася 27 жовтня 2009, запропонувавши можливість використання декількох акаунтів Google, підтримку Bluetooth 2.1 і оновлений інтерфейс. Робота над третім поколінням затягувалась, тому до виходу Android 3.0 у лютому 2011 року було випущено кілька проміжних оновлень з такими важливими та незамінними сьогодні функціями, як копіювати/вставити, живі шпалери, еквалайзер, NFC та підтримка кількох камер.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сам же Android 3.0 навчився працювати з багатоядерними процесорами і задав тренд на випуск по одному великому оновленню восени або наприкінці літа. І ось, які версії Android пішли за «трійкою»:

  • Android 4.0 (2011). Планшети та смартфони почали використовувати загальну оболонку, було покращено багатозадачність, а камера навчилася робити панорамні знімки.
  • Android 4.1 (2012). Разом з оновленнями 4.2 та 4.3 ця ОС привнесла підтримку передиктивного та жестового набору тексту та Miracast.
  • Android 4.4 (2013). Саме в цій версії з’явився визначник номера, веб-програми та крокомір на телефоні.
  • Android 5.0 (2014). Головним нововведенням став Material Design – формат інтерфейсу, що використовувався аж до Android 12. Також з’явилася функція активації екрану при взятті смартфона в руки, нові перемикачі у шторці повідомлень та запуск камери з екрану блокування.
  • Android 6.0 (2015). Стала доступна платіжна система Android Pay, перейменована пізніше на Google Pay, та підтримка сканерів відбитків пальців.
  • Android 7.0 (2016). З’явився режим поділу екрана, функція економії трафіку та згруповані за програмами сповіщення.
  • Android 8.0 (2017). Тепер операційна система запам’ятовує введені логіни та паролі для автозаповнення даних, підтримує режим «картинка в картинці» та відкладені повідомлення.
  • Android 9 (2018). Починаючи з цього оновлення, Андроїд адаптує роботу акумулятора та яскравості в залежності від ваших переваг, надає доступ до «Цифрового благополуччя» та підтримку формату HEIF.
  • Android 10 (2019). Тільки в цій версії з’явилося жестове управління, швидка відповідь на повідомлення в шторці та Family Link – фірмовий додаток батьківського контролю.
  • Android 11 (2020). З’явилися спливаючі чати, функція запису екрана та розумні папки.
  • Android 12 (2021). Головне нововведення – дизайн Material You. Серед функціональних змін: персоналізація кольору віджетів та іконок залежно від фону та підтримка вібрації в іграх.
  • Android 13 (2022). З’явилося налаштування мови для окремих програм та підтримка просторового звуку.

Дивлячись на список змін, може скластися враження, що особливого сенсу оновлювати Андроїд немає, адже свіжих функцій з кожним поколінням стає дедалі менше. У цьому є частка правди, як і пояснення такого стану справ. Оскільки Android є відкритою операційною системою, виробники смартфонів активно створюють на її базі власні оболонки.

Таким чином, у плані функціональності перехід на нову версію Android дасть вам набагато менше, ніж установка свіжої прошивки від компанії, що займається виробництвом пристрою. Єдине, що істотно продовжує впливати версія ОС — підтримка додатків. Саме тому щороку ви можете зустріти новини про те, що WhatsApp перестане працювати на тому чи іншому смартфоні.

Остання офіційна версія Android

Остання версія Android, доступна масовому користувачеві на сьогоднішній день, — Android 13. Вона вийшла 15 серпня 2022, отримавши кілька змін, про які ви дізнаєтеся, прочитавши наш тематичний матеріал.

Але, як ви вже могли здогадатися, гнатися за оновленням особливого сенсу немає. Ця версія ОС не додасть у ваш телефон нічого істотно нового, на відміну від свіжої прошивки, що розповсюджується виробником пристрою.

Сьогодні ви можете абсолютно спокійно користуватися Android 9, не переживаючи про те, що незабаром телефон перестане оновлюватися.

Нова версія Android

Найновіша версія Android – Android 14. Спираючись на досвід минулих років, можна з високою впевненістю сказати, що вона з’явиться влітку/восени 2023 року. Але не варто думати, ніби ви одразу зможете встановити її на телефон. Прочитайте наш текст про те, чому не оновлюється Андроїд і все стане ясно.

Хоча до релізу чотирнадцятого покоління ОС ще багато часу, компанія Google вже встигла випустити Android 14 Developer Preview – попередню версію нової операційної системи, створену для розробників. Їй присвячений текст із розповіддю про те, як встановити Андроїд 14.

Як скачати нову версію Android

Встановлення та завантаження нової версії Android доступне лише власникам пристроїв Google Pixel. Всім іншим потрібно чекати на момент офіційного релізу Android 14, а також інтеграції свіжої ОС в оболонку виробника смартфона. Оновлення прошивки на телефоні прилетить повітрям, тобто самостійно завантажувати установковий файл не потрібно, а знадобиться лише виконати кілька простих дій:

  1. Відкрийте установки пристрою.
  2. Перейти до розділу «Про телефон».
  3. Клікнути за версією прошивки.
  4. Натисніть кнопку «Перевірити наявність оновлень».

Очікування виходу апдейта для вашого пристрою може зайняти від 1 до 24 місяців після релізу нового Андроїда. Багато людей досі не змогли встановити Android 13 на телефон, і це нехай не найприємніша, але цілком нормальна ситуація. Пам’ятайте, що нова версія ОС важлива не так сильно, як оновлення прошивки, в якому часто багато функцій з’являються швидше, ніж на чистому Android.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.