Чим небезпечна установка програм через .apk-файл на Android-смартфон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
На Android-смартфон можна встановити програму двома способами:
— через офіційний магазин;
— За допомогою файлу .apk, отриманого зі стороннього джерела.
З першим варіантом все зрозуміло – додатки в магазині проходять модерацію, ризик встановлення шкідливої ​​програми практично зводиться до нуля. А ось всередині .apk-файлу може бути абсолютно все, що завгодно – частина захисту смартфона при установці не працює, якщо ви запускаєте .apk-файл. Вся відповідальність за інсталяцію програм таким чином несе сам користувач.
Але нинішні реалії такі, що багатьох додатків може бути в PlayMarket. Наприклад, банківських. В цьому випадку банк вам може запропонувати завантажити .apk-файл із офіційного сайту. Це робити можна – головне переконатися в тому, що ви завантажуєте заповітний файл дійсно з сайту кредитної організації.
Також є альтернативні Google Play магазини програм – AppGallery, Samsung Galaxy Store, F-Droid, ApkPure. У них, можливо, є та програма, яка відсутня в Google Play.
Якщо вам необхідно встановити програму на смартфон саме через файл, то уважно вивчіть першоджерело і відгуки. Також можна спробувати пошукати альтернативу потрібним вам програмам — якщо це не великий сервіс, то завжди можна знайти аналог, який буде присутній у магазині програм.
PS З великою обережністю ставтеся до тих ситуацій, коли вам хтось пропонує завантажити та встановити .apk-файл. Таким чином часто розповсюджують віруси через месенджер, SMS та електронну пошту.
Чи ставили ви колись програми через .apk?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.