Смартфони

Android-смартфон у 2023 році: як вибрати оптимальний гаджет, щоб не переплатити та купити хорошу модель

Share

Нещодавно ми  говорили, на які моменти варто звернути увагу при виборі iPhone у 2023 році. Одне з основних питань звучало так: смартфон Apple вам точно потрібен? Вибір гаджета багато в чому залежить від вашого оточення, так що апаратів на Android навколо виявиться явно не меншим. Сьогодні обговоримо, що треба мати на увазі при покупці телефону на цій ОС.

  • Перша рекомендація. У власники апаратів якої платформи переважають у вашому оточенні?  Популярні крос-платформні програми (на зразок Telegram) доступні на смартфонах обох платформ, але користуватися перевагами фірмових сервісів (як iMessage) із родичами, колегами та друзями на пристроях з різними ОС буде складно.
  • Друга рекомендація.  Якою ще технікою певного виробника ви користуєтесь?  Якщо вже є смарт-годинник, планшет або TWS-навушники від Samsung (Xiaomi, Huawei чи Oppo – не важливо), то й покупка смартфона такого ж бренду – логічна. Крім того, повністю перенести дані (включаючи налаштування по Bluetooth, Wi-Fi та положення іконок на робочому столі), легше між пристроями одного бренду.

Але зазначимо: на відміну від екосистеми Apple, в якій гаджети сторонніх компаній (не беремо до уваги «розумний дім») вписуються насилу, у світі Android ситуація, при якій смарт-годинник Xiaomi в принципі не зможе працювати в парі з телефоном Honor, навряд чи можлива. Просто інтеграція між девайсами однієї компанії, як правило, сильніша.

Бюджетний сегмент – до 5000 гривень

Від смартфонів ціною до $150 за курсом чекати чогось видатного, ймовірно, не варто — такі гаджети зазвичай купують як «носій» для додаткової SIM-карти (або як девайс для дитини та/або батьків, які не мали справи з подібною технікою, як перший пристрій).

Які плюси є у смартфонів цієї категорії

  • Дизайн.  Виробники (особливо якщо мова про B-бренди а-ля Infinix, Tecno, TCL, що заходять на наш ринок) намагаються зробити пристрої зовні максимально схожими з телефонами вищого класу. Обманюватися не варто: у 99% випадків корпус виявиться повністю пластиковим, але неякісно зібраної конструкції не потрібно очікувати.
  • Наявність сканера відбитків пальців.  Нарешті, цей спосіб аутентифікації дістався і до апаратів початкового рівня. Близько півтора року тому смартфони з такою ціною, як правило, задовольнялися максимум розблокуванням по обличчю. Але йшлося про «сканування» у двовимірному просторі. По суті, фотографії у базі даних. Про безпеку в цьому випадку не йдеться.
  • Великий екран.  Як і у випадку з дизайном, діагональ дисплея початкового рівня смартфона зараз часто стартує з 6,5-6,6 дюйма. Принцип приблизно такий самий: великий екран у поданні багатьох користувачів – прерогатива дорожчих моделей.
  • Час роботи на одному заряді.  Акумулятори в 4500-5000 мАг цілком звичні за обсягом батарейки для гаджетів цього класу. Можна розраховувати на день-півтора при середньо-високому навантаженні.

Які мінуси є у смартфонів цієї категорії

  • Дуже низька продуктивність.  Напевно, один із головних елементів, що зупиняють від покупки, — розраховувати на запуск програми складніше Telegram (причому одномоментно, не тримаючи в оперативній пам’яті Instagram або тим більше гру) не варто. Операційною системою може виявитися Android Go – урізана за функціями версія ОС для смартфонів із малопотужним залізом.
  • Низька роздільна здатність екрана.  Майже напевно воно становитиме максимум HD+ (близько 1600 на 720 пікселів). Загалом, «драбинку» з пікселів можна побачити (наприклад, на шрифті) навіть з відстані витягнутої руки.
  • Застарілий порт для заряджання та синхронізації  micro – USB . Чому виробники не хочуть переходити на більш сучасний та універсальний USB-C – не зрозуміло.
  • Камера для галочки. Можливості фото- та відеозйомки сильно обмежені. Швидше за все, камера виявиться одинарною, записи в роздільній здатності 4К – ні, HDR-фото – ні. Зйомка при нестачі світла — з «артефактами» на зразок шумів та/або пересвітів.

Середній сегмент – до 12000 гривень

У категорії смартфонів ціною близько $280—300 за курсом починає розгортатись основна боротьба за увагу покупців, які шукають «народні» моделі для постійного використання. Коротко: такий смартфон, нехай і з деякими застереженнями, відповідає більшості сучасних вимог — від продуктивності до камери, здатної зробити пристойний знімок у вечірній час. Основну масу займають гаджети трохи більш іменитих китайських А-брендів (Xiaomi, Honor, Realme та Huawei).

Які плюси є у смартфонів цієї категорії

  • Матеріали корпусу та захищеність.  З великою ймовірністю гаджет залишиться пластиковим, але, крім сканера відбитків пальців, з’явиться і захист від води та пилу за стандартом IP53. Тобто девайс «офіційно» зможе пережити дощ або кухоль з напоєм, що розлився на нього.
  • Роздільна здатність екрана — не нижче  Full HD +.  Про жодні «лесенки» не йдеться — зображення чітке. Крім того, майже напевно в активі виявиться AMOLED-матриця – контрастніша і, що важливіше, енергоефективна. 
  • Продуктивності вистачить для гри в C oD Mobile на середніх налаштуваннях. У бенчмарку AnTuTu телефони з процесорами Snapdragon (шостої чи сьомої серії) або аналогічним MediaTek вибивають приблизно по 300—400 тисяч очок — до рекордів досить далеко, але цілком достатньо, щоб без запинок вистачало на всі базові завдання та 3D-ігри на середніх параметрах графіки . А ще щоб виробник підтримував смартфон оновленнями рік-два.  
  • Збільшений обсяг пам’яті та прискорена провідна зарядка.  У більшості апаратів вдасться встановити карту пам’яті microSD, але й обсяг постійного сховища зазвичай стартує з позначки 128 ГБ. Об’єм акумуляторів залишиться колишнім (до 5000 мАг), але в комплект поставки додадуть адаптер живлення (зазвичай на 33 Вт) – на зарядку буде йти трохи більше години.

Які мінуси є у смартфонів цієї категорії

  • Збільшена частота екранів (90/120 Гц) швидше за бонус, а не необхідність. Потужності для відтворення ААА-ігор при збільшеній частоті не вистачить, відчути роботу 120 Гц вийде при перегортанні списків (стрічки соцмережі), і то не завжди.
  • Додаткові модулі основної камери – для галочки. Як правило, третій (а іноді і четвертий) фотодатчики по 2 Мп або 5 Мп встановлюють у маркетингових цілях. У житті користі вони майже несуть. А ось «ширик», навпаки, виявляється потрібним. А ще в камері навряд чи виявиш систему оптичної стабілізації (OIS) та режим відеозапису в 4K. Перемикатися з одного модуля на другий (з головного на «ширик» і назад) під час одного запису також не вийде доведеться зупинити зйомку і почати заново з потрібним модулем.

Середньо-високий сегмент – до 20000 гривень

Коротко: апарати з цієї категорії відрізняються всіма плюсами попереднього сегмента, але при цьому оснащуються ще більш продуктивною начинкою та камерами, що знімають в умовах недостатнього освітлення не лише з набагато меншою кількістю шумів, але й відчутно швидше (за рахунок вдосконаленого заліза). Основна маса смартфонів представлена ​​вже не лише китайськими брендами, а й відомішими (Samsung, Google).

Які плюси є у смартфонів цієї категорії

  • У деяких моделях (наприклад, Galaxy A53/73 від Samsung або Pixel 6a від Google) стає доступним  покращений захист від води та пилу —  IP 67.  Ця сертифікація дозволяє не тільки не боятися дощу, але навіть занурювати телефони в прісну воду на глибину до метра. до півгодини. По-справжньому флагманська особливість.
  • Камери – основний козир.  Тут обмежень на зйомку в 4K-дозвіл (або на автоматичний HDR) немає. Крім того, алгоритми не тільки роблять кадри якіснішими, а й витрачають на створення такого фото менше часу — упустити потрібну сцену (наприклад, дитину, яка біжить кудись), складніше. У випадку зі згаданим Google Pixel 6a йдеться і зовсім не про один із найкращих камерофонів у світі — телефон  обійшов  у сліпому тесті фотографій, зроблених відомим блогером MKBHD, «Айфони» останніх поколінь із вищою ціною.
  • Система безконтактних платежів, що працює в Білорусі (у випадку  Samsung ). Ідеться про фірмову систему оплати Samsung Pay, яка доступна в нашому регіоні. На інших пристроях доведеться користуватися “милицями” (на зразок програми “Оплати”) навіть за наявності в телефоні NFC-модуля.
  • Збільшена швидкість провідної зарядки.  У пристроях китайських брендів (наприклад, Xiaomi, Huawei, Honor, але не корейського Samsung) у цьому ціновому сегменті з’являється підтримка адаптерів живлення потужністю 66-67 Вт, що забезпечують повну зарядку за 40-45 хвилин. А іноді взагалі на 120 Вт.

Які мінуси є у смартфонів цієї категорії

  • Найчастіше корпуси все ще пластикові.  Істотним недоліком таке не назвеш, але в пристроях майже за $500 за курсом очікуєш побачити корпус трохи більше преміальних матеріалів (скла).
  • Відсутність бездротової зарядки.  Ця особливість все ще залишається доступною лише для апаратів вищого класу.
  • Відсутність можливості підключення вбудованих  eSIM -карток.  Ситуація приблизно така сама, що і з бездротовою зарядкою (за деякими винятками в особі Pixel 6a).

Майже флагмани” – до 30000 гривень

Різниця з пристроями ціною від $1000 за курсом стає все менш істотною – вибір розширюється як іміджевими девайсами на зразок Nothing Phone (1), так і молодшими представниками флагманських серій (приклади: Samsung Galaxy S21 FE, Xiaomi 12/12T/12T Pro, Honor.

Загальні плюси смартфонів цієї категорії:  якісні AMOLED-екрани з високою частотою (її помітно вже не тільки у звичайних додатках, а й у деяких іграх), продуктивне залізо (все залежить від конкретної моделі, але нижче 500—600 тисяч балів у AnTuTu зустріти не вдасться) ), акумулятори з потужними зарядками (як правило, від 66 Вт, але є винятки – в особі апаратів Samsung), камери з покращеними алгоритмами постобробки.

Говорити про  загальні мінуси,  властиві більшості смартфонів цього цінового сегмента, складно: як правило, вони точкові. Приклад: одні моделі мають бездротову зарядку, але не мають eSIM. Другі – навпаки. Подібна ситуація – і з системами безконтактної оплати (у Білорусі на момент публікації матеріалу серед гаджетів на Android робоча є тільки Samsung). Крім того, деякі смартфони через більш високу продуктивність можуть відрізнятися процесорами, що перегріваються (а точніше, SoC). Але знову ж таки все індивідуально.

Флагманські смартфони – від 1000 доларів

Говорити про потужність процесорів (понад мільйон балів в AnTuTu), швидкість читання та запису пам’яті, наявність технологій захисту від води та пилу (не нижче IP68), а також наявність бездротової та реверсивної зарядок у цьому сегменті не доводиться. Практично  всі компанії, що пропонують смартфони топ-рівня, намагаються вмістити в гаджети максимум від технологій, що є на момент релізу  — йти на компроміси погоджується мало хто з виробників.

Важливо : це не означає, що проблем як апаратного, так і софтверного характерів у цих пристроях не буває:  складнощі як з оптимізацією ПЗ, так і, наприклад, не до кінця продуманою системою охолодження трапляються. Але флагманам, як пристроям, які просувають репутацію компаній, у цьому плані приділяється більше уваги. Шанс натрапити на проблеми щодо базових сценаріїв (неякісно зібраний корпус, дисплей з яскравістю нижче комфортної для читання під прямим сонячним промінням, повільний екранний сканер відбитків пальців, батарея, що не витримує повний робочий день) — менше.

Боротьба йде в системах основної камери:  вендори намагаються заручитися підтримкою інших компаній, які займаються цією сферою професійно (наприклад, Leica та Hasselblad), впровадити перископічні фотодатчики для зйомки як з 3-кратним, так і з 10-кратним оптичним наближенням без втрати якості деталізації. Ноу-хау останніх років — запис відео з роздільною здатністю 8K (або 4K/60 fps, але з оптичною стабілізацією).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Анонсовано геймерський смартфон Infinix GT 20 Pro з кібердизайном

    Ігровий телефон Infinix GT 20 Pro офіційно представлений у Саудівській Аравії. Наступник торішнього GT 10…

    29.04.2024

    Microsoft представила невелику модель ШІ, але потужну як ChatGPT і здатну працювати на телефонах

    Інструменти штучного інтелекту, такі як Microsoft Copilot, OpenAI ChatGPT або Google Gemini, та моделі, що…

    28.04.2024

    Що робити, якщо телефон не вмикається

    Деколи дуже часто телефон може давати збої і він перестає вмикатися. Що це може бути?…

    28.04.2024

    Інсайдер розкрив новий колір Nothing Phone (2a)

    Компанія Nothing оголосила про свої плани випустити нову версію Nothing Phone (2a) в Індії 29…

    28.04.2024

    Apple назвала найшкідливішу звичку користувачів iPhone

    Компанія Apple оновила свій сайт підтримки для iPhone та додала інформацію про правильне використання диспетчера…

    28.04.2024

    Xiaomi випустила розумну напувалку для вихованців

    Китайський технологічний гігант Xiaomi представив бездротовий інтелектуальний диспенсер води для домашніх тварин Mijia Smart Pet…

    28.04.2024