Android-смартфон у 2023 році: як вибрати оптимальний гаджет, щоб не переплатити та купити хорошу модель

Нещодавно ми  говорили, на які моменти варто звернути увагу при виборі iPhone у 2023 році. Одне з основних питань звучало так: смартфон Apple вам точно потрібен? Вибір гаджета багато в чому залежить від вашого оточення, так що апаратів на Android навколо виявиться явно не меншим. Сьогодні обговоримо, що треба мати на увазі при покупці телефону на цій ОС.

  • Перша рекомендація. У власники апаратів якої платформи переважають у вашому оточенні?  Популярні крос-платформні програми (на зразок Telegram) доступні на смартфонах обох платформ, але користуватися перевагами фірмових сервісів (як iMessage) із родичами, колегами та друзями на пристроях з різними ОС буде складно.
  • Друга рекомендація.  Якою ще технікою певного виробника ви користуєтесь?  Якщо вже є смарт-годинник, планшет або TWS-навушники від Samsung (Xiaomi, Huawei чи Oppo – не важливо), то й покупка смартфона такого ж бренду – логічна. Крім того, повністю перенести дані (включаючи налаштування по Bluetooth, Wi-Fi та положення іконок на робочому столі), легше між пристроями одного бренду.

Але зазначимо: на відміну від екосистеми Apple, в якій гаджети сторонніх компаній (не беремо до уваги «розумний дім») вписуються насилу, у світі Android ситуація, при якій смарт-годинник Xiaomi в принципі не зможе працювати в парі з телефоном Honor, навряд чи можлива. Просто інтеграція між девайсами однієї компанії, як правило, сильніша.

Бюджетний сегмент – до 5000 гривень

Від смартфонів ціною до $150 за курсом чекати чогось видатного, ймовірно, не варто — такі гаджети зазвичай купують як «носій» для додаткової SIM-карти (або як девайс для дитини та/або батьків, які не мали справи з подібною технікою, як перший пристрій).

Які плюси є у смартфонів цієї категорії

  • Дизайн.  Виробники (особливо якщо мова про B-бренди а-ля Infinix, Tecno, TCL, що заходять на наш ринок) намагаються зробити пристрої зовні максимально схожими з телефонами вищого класу. Обманюватися не варто: у 99% випадків корпус виявиться повністю пластиковим, але неякісно зібраної конструкції не потрібно очікувати.
  • Наявність сканера відбитків пальців.  Нарешті, цей спосіб аутентифікації дістався і до апаратів початкового рівня. Близько півтора року тому смартфони з такою ціною, як правило, задовольнялися максимум розблокуванням по обличчю. Але йшлося про «сканування» у двовимірному просторі. По суті, фотографії у базі даних. Про безпеку в цьому випадку не йдеться.
  • Великий екран.  Як і у випадку з дизайном, діагональ дисплея початкового рівня смартфона зараз часто стартує з 6,5-6,6 дюйма. Принцип приблизно такий самий: великий екран у поданні багатьох користувачів – прерогатива дорожчих моделей.
  • Час роботи на одному заряді.  Акумулятори в 4500-5000 мАг цілком звичні за обсягом батарейки для гаджетів цього класу. Можна розраховувати на день-півтора при середньо-високому навантаженні.

Які мінуси є у смартфонів цієї категорії

  • Дуже низька продуктивність.  Напевно, один із головних елементів, що зупиняють від покупки, — розраховувати на запуск програми складніше Telegram (причому одномоментно, не тримаючи в оперативній пам’яті Instagram або тим більше гру) не варто. Операційною системою може виявитися Android Go – урізана за функціями версія ОС для смартфонів із малопотужним залізом.
  • Низька роздільна здатність екрана.  Майже напевно воно становитиме максимум HD+ (близько 1600 на 720 пікселів). Загалом, «драбинку» з пікселів можна побачити (наприклад, на шрифті) навіть з відстані витягнутої руки.
  • Застарілий порт для заряджання та синхронізації  micro – USB . Чому виробники не хочуть переходити на більш сучасний та універсальний USB-C – не зрозуміло.
  • Камера для галочки. Можливості фото- та відеозйомки сильно обмежені. Швидше за все, камера виявиться одинарною, записи в роздільній здатності 4К – ні, HDR-фото – ні. Зйомка при нестачі світла — з «артефактами» на зразок шумів та/або пересвітів.

Середній сегмент – до 12000 гривень

У категорії смартфонів ціною близько $280—300 за курсом починає розгортатись основна боротьба за увагу покупців, які шукають «народні» моделі для постійного використання. Коротко: такий смартфон, нехай і з деякими застереженнями, відповідає більшості сучасних вимог — від продуктивності до камери, здатної зробити пристойний знімок у вечірній час. Основну масу займають гаджети трохи більш іменитих китайських А-брендів (Xiaomi, Honor, Realme та Huawei).

Які плюси є у смартфонів цієї категорії

  • Матеріали корпусу та захищеність.  З великою ймовірністю гаджет залишиться пластиковим, але, крім сканера відбитків пальців, з’явиться і захист від води та пилу за стандартом IP53. Тобто девайс «офіційно» зможе пережити дощ або кухоль з напоєм, що розлився на нього.
  • Роздільна здатність екрана — не нижче  Full HD +.  Про жодні «лесенки» не йдеться — зображення чітке. Крім того, майже напевно в активі виявиться AMOLED-матриця – контрастніша і, що важливіше, енергоефективна. 
  • Продуктивності вистачить для гри в C oD Mobile на середніх налаштуваннях. У бенчмарку AnTuTu телефони з процесорами Snapdragon (шостої чи сьомої серії) або аналогічним MediaTek вибивають приблизно по 300—400 тисяч очок — до рекордів досить далеко, але цілком достатньо, щоб без запинок вистачало на всі базові завдання та 3D-ігри на середніх параметрах графіки . А ще щоб виробник підтримував смартфон оновленнями рік-два.  
  • Збільшений обсяг пам’яті та прискорена провідна зарядка.  У більшості апаратів вдасться встановити карту пам’яті microSD, але й обсяг постійного сховища зазвичай стартує з позначки 128 ГБ. Об’єм акумуляторів залишиться колишнім (до 5000 мАг), але в комплект поставки додадуть адаптер живлення (зазвичай на 33 Вт) – на зарядку буде йти трохи більше години.

Які мінуси є у смартфонів цієї категорії

  • Збільшена частота екранів (90/120 Гц) швидше за бонус, а не необхідність. Потужності для відтворення ААА-ігор при збільшеній частоті не вистачить, відчути роботу 120 Гц вийде при перегортанні списків (стрічки соцмережі), і то не завжди.
  • Додаткові модулі основної камери – для галочки. Як правило, третій (а іноді і четвертий) фотодатчики по 2 Мп або 5 Мп встановлюють у маркетингових цілях. У житті користі вони майже несуть. А ось «ширик», навпаки, виявляється потрібним. А ще в камері навряд чи виявиш систему оптичної стабілізації (OIS) та режим відеозапису в 4K. Перемикатися з одного модуля на другий (з головного на «ширик» і назад) під час одного запису також не вийде доведеться зупинити зйомку і почати заново з потрібним модулем.

Середньо-високий сегмент – до 20000 гривень

Коротко: апарати з цієї категорії відрізняються всіма плюсами попереднього сегмента, але при цьому оснащуються ще більш продуктивною начинкою та камерами, що знімають в умовах недостатнього освітлення не лише з набагато меншою кількістю шумів, але й відчутно швидше (за рахунок вдосконаленого заліза). Основна маса смартфонів представлена ​​вже не лише китайськими брендами, а й відомішими (Samsung, Google).

Які плюси є у смартфонів цієї категорії

  • У деяких моделях (наприклад, Galaxy A53/73 від Samsung або Pixel 6a від Google) стає доступним  покращений захист від води та пилу —  IP 67.  Ця сертифікація дозволяє не тільки не боятися дощу, але навіть занурювати телефони в прісну воду на глибину до метра. до півгодини. По-справжньому флагманська особливість.
  • Камери – основний козир.  Тут обмежень на зйомку в 4K-дозвіл (або на автоматичний HDR) немає. Крім того, алгоритми не тільки роблять кадри якіснішими, а й витрачають на створення такого фото менше часу — упустити потрібну сцену (наприклад, дитину, яка біжить кудись), складніше. У випадку зі згаданим Google Pixel 6a йдеться і зовсім не про один із найкращих камерофонів у світі — телефон  обійшов  у сліпому тесті фотографій, зроблених відомим блогером MKBHD, «Айфони» останніх поколінь із вищою ціною.
  • Система безконтактних платежів, що працює в Білорусі (у випадку  Samsung ). Ідеться про фірмову систему оплати Samsung Pay, яка доступна в нашому регіоні. На інших пристроях доведеться користуватися “милицями” (на зразок програми “Оплати”) навіть за наявності в телефоні NFC-модуля.
  • Збільшена швидкість провідної зарядки.  У пристроях китайських брендів (наприклад, Xiaomi, Huawei, Honor, але не корейського Samsung) у цьому ціновому сегменті з’являється підтримка адаптерів живлення потужністю 66-67 Вт, що забезпечують повну зарядку за 40-45 хвилин. А іноді взагалі на 120 Вт.

Які мінуси є у смартфонів цієї категорії

  • Найчастіше корпуси все ще пластикові.  Істотним недоліком таке не назвеш, але в пристроях майже за $500 за курсом очікуєш побачити корпус трохи більше преміальних матеріалів (скла).
  • Відсутність бездротової зарядки.  Ця особливість все ще залишається доступною лише для апаратів вищого класу.
  • Відсутність можливості підключення вбудованих  eSIM -карток.  Ситуація приблизно така сама, що і з бездротовою зарядкою (за деякими винятками в особі Pixel 6a).

Майже флагмани” – до 30000 гривень

Різниця з пристроями ціною від $1000 за курсом стає все менш істотною – вибір розширюється як іміджевими девайсами на зразок Nothing Phone (1), так і молодшими представниками флагманських серій (приклади: Samsung Galaxy S21 FE, Xiaomi 12/12T/12T Pro, Honor.

Загальні плюси смартфонів цієї категорії:  якісні AMOLED-екрани з високою частотою (її помітно вже не тільки у звичайних додатках, а й у деяких іграх), продуктивне залізо (все залежить від конкретної моделі, але нижче 500—600 тисяч балів у AnTuTu зустріти не вдасться) ), акумулятори з потужними зарядками (як правило, від 66 Вт, але є винятки – в особі апаратів Samsung), камери з покращеними алгоритмами постобробки.

Говорити про  загальні мінуси,  властиві більшості смартфонів цього цінового сегмента, складно: як правило, вони точкові. Приклад: одні моделі мають бездротову зарядку, але не мають eSIM. Другі – навпаки. Подібна ситуація – і з системами безконтактної оплати (у Білорусі на момент публікації матеріалу серед гаджетів на Android робоча є тільки Samsung). Крім того, деякі смартфони через більш високу продуктивність можуть відрізнятися процесорами, що перегріваються (а точніше, SoC). Але знову ж таки все індивідуально.

Флагманські смартфони – від 1000 доларів

Говорити про потужність процесорів (понад мільйон балів в AnTuTu), швидкість читання та запису пам’яті, наявність технологій захисту від води та пилу (не нижче IP68), а також наявність бездротової та реверсивної зарядок у цьому сегменті не доводиться. Практично  всі компанії, що пропонують смартфони топ-рівня, намагаються вмістити в гаджети максимум від технологій, що є на момент релізу  — йти на компроміси погоджується мало хто з виробників.

Важливо : це не означає, що проблем як апаратного, так і софтверного характерів у цих пристроях не буває:  складнощі як з оптимізацією ПЗ, так і, наприклад, не до кінця продуманою системою охолодження трапляються. Але флагманам, як пристроям, які просувають репутацію компаній, у цьому плані приділяється більше уваги. Шанс натрапити на проблеми щодо базових сценаріїв (неякісно зібраний корпус, дисплей з яскравістю нижче комфортної для читання під прямим сонячним промінням, повільний екранний сканер відбитків пальців, батарея, що не витримує повний робочий день) — менше.

Боротьба йде в системах основної камери:  вендори намагаються заручитися підтримкою інших компаній, які займаються цією сферою професійно (наприклад, Leica та Hasselblad), впровадити перископічні фотодатчики для зйомки як з 3-кратним, так і з 10-кратним оптичним наближенням без втрати якості деталізації. Ноу-хау останніх років — запис відео з роздільною здатністю 8K (або 4K/60 fps, але з оптичною стабілізацією).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.