Найгірші процесори Snapdragon, які зіпсують ваш смартфон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На ринку смартфонів вже багато років триває битва Qualcomm (США) та MediaTek (Тайвань) – двох найбільших компаній, які займаються виробництвом мобільних процесорів. Хоча останнім часом ми вже змогли переконатися, що нові китайські чіпи анітрохи не поступаються американським аналогам, а часом виявляються навіть кращими, багато людей все одно принципово купують смартфони на Snapdragon . Причому їхній вибір нерідко спирається лише на назву чіпсету, а не на технічні характеристики системи на кристалі або відгуки людей.

Все це призводить до тотальної помилки, через що користувач розчаровується у покупці та спускає всіх собак на виробника смартфона, а не чіпа. Щоб ви не опинилися в подібній ситуації, розповідаємо про поганих процесорів Snapdragon, які потрібно обходити стороною, а також про хороші рішення, що заслуговують на вашу увагу.

Які процесори Snapdragon бувають

Процесори 200 серії більше не випускаються
  • Snapdragon 4. Процесори початкового рівня призначені для дешевих смартфонів. Відрізняються низьким рівнем продуктивності та слабкими можливостями обробки зображення.
  • Snapdragon 6. Лінійка чіпів для недорогих телефонів, що пропонує достатню для свого класу продуктивність, але дуже погано справляється з графікою, що негативно позначається в тому числі на мобільній фотографії.
  • Snapdragon 7. Чіпсети середнього класу, що являють собою оптимальний вибір для людини, яка не бажає переплачувати за флагманські рішення. Хороша продуктивність, зв’язок, якість фото та відео на місці.
  • Snapdragon 8. Лінійка просунутих чіпів Qualcomm, що використовується в ігрових та флагманських смартфонах. Все найкраще зібрано саме тут.

Перше, на що ви повинні звернути увагу при виборі смартфона процесором – відповідність лінійки чіпсету загальної вартості пристрою. Умовно кажучи, не потрібно купувати девайс за 15-20 тисяч гривень, якщо він працює на Snapdragon 4, а модель на Snapdragon 6 не повинна коштувати більше 20 тисяч. Це основа, від якої слід відштовхуватися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Старі процесори Snapdragon

Насамперед не варто розглядати як купівлю телефони на старих процесорах Snapdragon. Новий апарат не повинен працювати на чіпі 3-річної давності. Можливо, вам не потрібен високий рівень продуктивності свіжих систем на кристалі, проте неактуальний техпроцес і застарілі ядра спричиняють те, що навіть під невеликими за нинішніми мірками навантаженнями пристрій швидко втрачає заряд.

Якщо говорити про конкретні рішення, які досі зустрічаються на ринку смартфонів, то вам потрібно відмовитись від покупки моделей на:

  • Snapdragon 439/450 та нижче;
  • Snapdragon 636/665 та нижче;
  • Snapdragon 712 та нижче;
  • Snapdragon 855 та нижче.

З зрозумілих причин живучість чіпів середнього та високого класу краща. Тому навіть зараз смартфони на Snapdragon 865 (2019) набагато актуальніші, ніж моделі на якомусь Snapdragon 662 (2020). Інша річ, що знайти новий флагман на 865-му “драконі” у вас не вийде, а телефон на Snapdragon 662 – будь ласка.

Snapdragon 695 та Snapdragon 680

Не купувати смартфон на старому процесорі — досить банальна порада, яка застосовується до будь-яких чіпів, а не лише заліза від Qualcomm. Але разом з тим будь-який виробник завжди має нові, але відверто невдалі моделі. Наприклад, процесор Snapdragon 680, якому навіть було присвячено окремий матеріал на нашому сайті.

Зрозумійте мене правильно, Snapdragon 680 – чудовий чіп для смартфона Redmi 10C за 7 000 гривень. Але бачити його в realme 9 4G, чия офіційна ціна становить біля 10 000 гривень щонайменше дивно. На тлі свого попередника Snapdragon 678 «дракон» під номером 680 хизується сучасним техпроцесом 6 нм, що позитивно позначається на автономності. Однак з незрозумілих причин новий чіп оснастили старими ядрами Cortex-A73 замість A76, відеоприскорювачем Adreno 610 замість 612 та модемом X11 замість X12. Все це виливається в загальну повільність і абсолютно безглузді можливості обробки зображення.

Ще один приклад нового, але невдалого процесора – Snapdragon 695. На тлі Snapdragon 690 він виглядає як цілком непоганий апгрейд, однак у багатьох виробників смартфонів 695-й «дракон» прийшов на зміну Snapdragon 732G. Зокрема, це сталося з Redmi Note 11 Pro 5G. Він зовсім трохи потужніший за смартфон Redmi Note 10 Pro, проте менш просунутий нейронний чіп Hexagon 686 поступається в одну хвіртку Hexagon 688 з Snapdragon 732G, а тому свіже залізо отримало обмежені можливості зйомки фото і відео. У зв’язку з цим дуже невелике порівняння Redmi Note 10 Pro і Redmi Note 11 Pro 5G в рамках тексту про характеристики камери.

Snapdragon 888 та Snapdragon 8 Gen 1

Найгірше останнім часом справи у процесорів високого класу від Qualcomm. Саме провал Snapdragon у 2020-2021 роках дав новий виток розвитку компанії MediaTek , чиї чіпи тепер не соромно використовувати навіть у флагманських смартфонах на кшталт vivo X90.

Докладніше про причини невдачі я говорив у тексті про закінчення співпраці Qualcomm та Samsung. Якщо коротко, то корейці, які останнім часом займалися виробництвом флагманських чіпів Snapdragon, погано освоїли техпроцес 4-5 нм, що вилилося в жахливий тротлінг процесорів Snapdragon 888 і Snapdragon 8 Gen 1, який за пару хвилин знижував рівень їхньої продуктивності до показників Sna. При цьому нікуди не поділося нагрівання, яке, зокрема, негативно позначилося на автономності смартфонів на цих чіпах.

Який процесор Snapdragon краще

І як тепер купувати телефони на Snapdragon, якщо старі чіпи не відповідають сучасним нормам, а нові найчастіше виявляються гіршими за своїх попередників. Переходити на бік MediaTek я не пропоную, хоча це теж непоганий варіант, що доводить порівняння Snapdragon та Dimensity. За всіх невдач у лінійці чіпсетів Qualcomm є вдалі рішення, і зараз ми про них поговоримо.

Якщо ви шукаєте недорогий телефон до 10 000 гривень, то сміливо беріть моделі на Snapdragon 480 та Snapdragon 678/680. У діапазоні до 15 тисяч досі чудово почувається Snapdragon 732G, а якийсь realme 9 5G на Snapdragon 695 дуже гарний. Але найзбалансованіший чіп на сьогоднішній день – Snapdragon 778G. Він часто зустрічається в пристроях біля 20 тисяч, як і Snapdragon 870, який у цій ціновій категорії все ще актуальний, а також використовується у досить свіжому смартфоні realme GT Neo 3T.

Великою рідкістю є процесори Snapdragon 6 Gen 1 і Snapdragon 7 Gen 1, але за попередніми тестами вони хороші, тому на них теж варто звернути увагу. А любителям отримати все і одразу можна порадити смартфон на Snapdragon 8 Gen 2 або Snapdragon 8+ Gen 1.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.