Все, що ми знаємо про Android 14. Інформації вже багато

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Android 13 вийшов у серпні після тривалого бета-тестування Google. Сторонні виробники Android все ще працюють і щосили намагаються впровадити оновлення у своє велике портфоліо смартфонів. У будь-якому випадку Google не має майже жодного відношення до цих проблем, а Android продовжує розвиватися. Тим не менш, компанія, безумовно, працює над Android 14 і готується розпочати бета-тестування наступного оновлення. Воно складатиметься з кількох попередніх версій для розробників та бета-версій для телефонів Pixel. Завдяки витокам та звітам ми вже знаємо деякі подробиці про Android 14.

Коли вийде новий Android

Незабаром після стабільного випуску Android 13 Google розпочала розробку Android 14. Згідно з витоком з XDA-Developers, Android 14 носить кодову назву ”Upside Down Cake”. Незважаючи на те, що в стабільних випусках Android 10 компанія відмовилася від назв десертів, у версіях ці імена все ще використовуються для внутрішнього тестування. Так що Android 13 внутрішньо відомий як Tiramisu.

На даний момент точної дати майбутнього оновлення немає. Проте ранні звіти передбачають, що перша попередня версія для розробників з’явиться у лютому 2023 року. Google має випустити дві або три попередні версії для розробників до травня 2023 року. Після цього на Google I/O покажуть усі функції, які з’являться у Android 14.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зовнішній вигляд Android 14

Цього разу ми очікуємо на великі зміни. Компанія показала новий Android 12, а Android 13 став просто доопрацюванням. Тепер ми розраховуємо, що Android 14 сильно відрізнятиметься від попередника .

Ймовірно наявність великих змін у дизайні Android 14, але ми не очікуємо на ще одну революцію. Google розпочала шлях до ”Material design” з Android 5.0 Lollipop. Ми бачили невеликі зміни в Android 7.0 Nougat, 8.0 Oreo та серйозні зміни в Android 9 Pie.

Компанія вдосконалила роботу з Android 10 і 11 і здійснила ще одну велику революцію з Android 12. Тепер настав час знову натиснути в цьому напрямку.

Чи працює Android Beam

Якщо ви новачок в Android, ви, мабуть, навіть не знаєте, що таке Android Beam. В даний час NFC популярний для безконтактних платежів через цифрові гаманці, але раніше були й інші реалізації. Перші дні NFC компанії намагалися ”продати” його як класний спосіб передачі файлів. Android Beam з’явився з Android 4.0 Ice Cream Sandwich і дозволяв користувачам обмінюватися контентом, таким як фотографії, відео та файли між двома телефонами Android. Тоді це було дуже круто, але зараз це схоже на прийом.

Ще за часів Android Beam Samsung завжди намагалася заново винайти Android. Корейська фірма створила кілька програм, щоб виділитися на тлі самої Google. Тепер настав час відмовитися від цього. Як ”фішка”, ця функція мало використовувалася для того, щоб виправдати її існування. На даний момент усі сліди Android Beam видалені зі структури NFC. Враховуючи, що ця функція широко не використовується, ми навіть не знаємо, чи приділить увагу Google її завершення.

Смішний і цікавий факт: тим, хто не пам’ятає або не жив у цей період часу, MediaTek спробувала запропонувати свою альтернативу NFC та Android Beam. Ця функція з’явилася як HotKnot. У той час, як Android Beam вимагав, щоб користувачі з’єднували два телефони ззаду, HotKnot вмикався, коли ви поміщали один екран над іншим… Мені не потрібно говорити, що це вважалося черговим прийомом для користувачів.

Новий кодек AV1

Це може здатися не дуже вигідним для звичайних користувачів, але відеокодек AV1 став актуальним для любителів мультимедіа. Він обіцяє до 30% кращий стиск, ніж кодек VP9. В результаті Google планує зробити декодування AV1 обов’язковим в Android 14.

Фактично нові процесори, такі як Snapdragon 8 Gen 2, поставляються з підтримкою AV1. Якщо Google стимулює цей напрямок, це допоможе новому кодеку завоювати популярність.

Новий кодек має безліч переваг

Звичайно, цей крок має певні наслідки для творців контенту та потокових сервісів. Вони скористаються покращеним стиском і зможуть запропонувати більш високу візуальну якість за більш низьких значень бітрейту. Це означає зниження споживання даних та підвищення якості продуктивності потокової передачі.

Супутниковий зв’язок у смартфонах

Це може бути дуже оптимістично, щоб бути правдою, але ми можемо бачити певний рівень розвитку технологій. Apple представила систему екстреної допомоги SOS на серії iPhone 14. Як завжди, інші бренди захочуть приєднатися та запропонувати свої альтернативи. Huawei вже це зробила, а Samsung представить щось схоже у серії Samsung Galaxy S23.

Хоча Google, можливо, не запропонує його безпосередньо, але компанія може додати вбудовану підтримку для цього в Android 14, що заощадить виробникам час, необхідний адаптації супутникового зв’язку до платформи Android.

Що таке Identity Credential HAL

Google також планує забезпечити обов’язкову підтримку Identity Credential Hardware Abstraction Layer (HAL) з Android 14. Ця функція забезпечить важливий рівень безпеки для пристроїв. Завдяки їй процес автентифікації у службах та на веб-сайтах стане набагато безпечнішим.

Апаратний рівень автентифікації буде захищати безпеку даних користувача. Цей рівень також дозволить користувачам входити до служб та програм без необхідності запам’ятовувати кілька паролів. Ця функція є важливим кроком уперед для безпеки Android. Компанія напевно багато говоритиме про неї на презентації. Тож зачекаємо.

Android 14 для складних телефонів

Починаючи з Android 12L, Google старанно працює над покращенням роботи складних телефонів. Кількість цих пристроїв збільшується з кожним роком, і все більше брендів приєднуються до цієї тенденції. Тим не менш, Google потрібно зробити Android особливим для таких гаджетів.

У Android 14 буде ще більше упору на складні моделі та планшети.

Треба запропонувати інший досвід, який відрізняється від того, що ми отримуємо на звичайних телефонах. В Android 14 ми очікуємо ще більше покращень для розкладачок. Поліпшення у багатозадачності, лаунчері та інших аспектах ОС. Ці зміни також можуть принести користь планшетам, які знову стають популярними.

Нові функції Android 14

Це лише дуже ранній список функцій, які з’являться в Android 14. Ми очікуємо, що в найближчі кілька місяців буде розкрито більше інформації. Потрібно лише дочекатися першої попередньої версії для розробників.

На яких телефонах працюватиме Android 14

Не так просто скласти список телефонів, які матимуть право на Android 14. Як тільки Google розкриє оновлення у всій красі, ми дізнаємося про плани кожного виробника. Samsung, Oppo, Vivo, Realme, Xiaomi та OnePlus, швидше за все, будуть одними з перших, хто його запропонує, але точні моделі будуть відомі пізніше. Втім, якщо у вас модель 2022 року, можете не сумніватися, що, швидше за все, у вас буде можливість встановити Android 14. А такі бренди, як Samsung та OnePlus, пропонують до чотирьох основних оновлень Android своїх флагманів. Xiaomi, Realme, Vivo та Oppo також запропонують Android 14 для більшості своїх флагманів та деяких відносно нових телефонів середнього класу. Очевидно, що це оновлення буде доступним і для всіх телефонів Pixel, починаючи з Pixel 4 і вище.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.