Apple розповіла, які зміни чекають iOS у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple регулярно покращує безпеку своїх пристроїв і сервісів: iOS 16 в 2022 році отримала відразу кілька корисних функцій для захисту даних користувача, тому в 2023 році компанія додасть нові, створені на основі існуючих. Так Apple анонсувала оновлення безпеки в iMessage та ключі безпеки для Apple ID. Тільки ці поліпшення навряд чи знадобляться простим користувачам, оскільки носять, швидше, «екстремальний» характер захисту від загроз. Можна сказати, що ці покращення — логічне продовження існуючих. Розповідаємо, за рахунок чого iMessage, Apple ID та iCloud стануть безпечнішими наступного року.

Безпечний месенджер для iPhone

Ви коли-небудь замислювалися над тим, що надсилаєте повідомлення одній людині, але вони потрапляють до третіх осіб? Так ось, саме для цього Apple впроваджує функцію iMessage Contact Key Verification . Працює вона дуже просто: якщо вона включена на смартфонах користувачів, які беруть участь у розмові, то під час прослуховування або стеження внизу екрана з’явиться спеціальне повідомлення, що повідомляє, що невідомий пристрій підключився до одного з облікових записів Apple ID.

Ось такий підпис внизу екрана з’явиться, якщо хтось читатиме ваше листування

Одним із додатків безпеки є можливість порівняти код перевірки контакту під час особистої зустрічі, у FaceTime або за допомогою іншого захищеного дзвінка, щоб переконатися, що розмова проходить тільки з тим, з ким планувалося і треті особи не беруть участі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Правда, ця можливість давно використовується в Телеграмі – ви можете порівняти набір емодзі під час відеодзвінка вгорі екрана з набором у співрозмовника, щоб переконатися в захищеності з’єднання. Тому Apple традиційно перебуває в ролі наздоганяючого. З іншого боку, самі купертинівці визнають, що переважна більшість користувачів ніколи не зіткнуться з такими кібератаками та й iMessage — далеко не найпопулярніший спосіб зв’язку навіть у власників iPhone.

Як захистити Apple ID

Акаунт Apple ID, здавалося б, і так добре захищений. Увійти в нього, особливо, маючи відразу кілька пристроїв, іноді настільки складно, що деякі користувачі створюють новий акаунт. Тому зламати Apple ID навряд чи хтось наважиться, хіба що, у публічної людини. Саме для них у Apple вирішили збільшити надійність до максимального рівня: для користувачів, що включили нову функцію Apple ID, потрібно підключити до iPhone апаратний ключ як заміну традиційного код-паролю.

Для входу до Apple ID смартфон запропонує підключити апаратний ключ

Ключ безпеки – це маленька смарт-карта, що нагадує флешку, яка працює на основі криптографії, тому за її допомогою можна ідентифікувати особистість. Вхід до Apple ID навіть доступний за допомогою апаратних ключів із NFC, які потрібно підносити до iPhone замість підключення через Lightning.

За словами Apple , такі заходи безпеки призначені для публічних персон на кшталт знаменитостей чи політиків, які можуть зіткнутися з погрозами злому облікового запису ззовні. А підтримка апаратного ключа Apple ID не дозволить навіть просунутому зловмиснику отримати доступ до вашого облікового запису, оскільки він фізично знаходиться у вас. По суті, це все та ж двофакторна автентифікація Apple ID , але в більш надійному виконанні.

Наскрізне шифрування в iCloud

Більшість даних у iCloud захищена наскрізним шифруванням. Це означає, що тільки ви можете прочитати їх, оскільки ключ шифрування знаходиться на вашому пристрої. Але дані багатьох програм, що зберігаються в iCloud, використовують слабке шифрування – це підтверджує сама Apple у своєму огляді . Пам’ятаєте, у свій час фотографії багатьох знаменитостей з iCloud, витікали в мережу? Так от такого більше не буде.

iCloud тепер шифрує набагато більше типів даних — цілих 23

Завдяки розширеному захисту даних iCloud збільшується кількість категорій даних, які зберігаються у хмарі — з 14 до 23: тепер резервні копії повідомлень , фотографій і навіть самого пристрою будуть захищені наскрізним шифруванням. Це означає, що Apple більше не зберігатиме ключі шифрування на своїх серверах, а для відновлення вам знадобиться пароль, довірений контакт або особистий ключ.

Правда, той же пароль від iCloud легко забути: саме для цього перед включенням функції з’явилася можливість додати контакт для відновлення , щоб у вас залишалася легальна лазівка ​​отримати доступ до даних через довірений пристрій.

Поки що ця функція не поширюється на дані з програм Здоров’я, Пошти, Контакти та Календарі через необхідність взаємодії між цими службами. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.