З’явився новий метод захистити свій Android смартфон від стеження

Для користувачів смартфонів під керуванням Android стала доступна нова можливість захисту даних від стеження. Подібну технологію запустили розробники програми DuckDuckGo. Основна функція – блокування сторонніх трекерів у той момент, коли користувач ними не користується.

Крім цього можна виділити:

Наявність докладнішої інформації про джерела, які збирають особисті дані користувача. Можна наочно оцінити, що конкретно вимагає той чи інший додаток (стаття, вік, країна, список контактів) і відключити «незручні» функції.

Користувачі вже можуть використовувати нові функції, завантаживши потрібну програму та вибравши відповідний пункт у меню “Налаштування”.

На даний момент цей метод знаходиться в “бета-тестуванні”, а це означає, що DuckDuckGo здатний відстежувати лише частину джерел. Однак програма буде розвиватися з часом і посилювати захист конфіденційних даних.

Використання програми

Подібна технологія нова лише для Android. Користувачі пристроїв, під керуванням iOS, спочатку можуть вибирати, чи надавати ті чи інші дані додатку. У разі відмови інформація не буде передана третім особам.

Але більшість пристроїв працює під Android, тому довгий час власники таких пристроїв були беззахисними. Зараз же за допомогою DuckDuckGo система може стати навіть безпечнішою, ніж у Apple, оскільки функціонал цієї програми ширший.

Проблеми з трекерами

За даними аналітиків, у середньостатистичної людини встановлено близько 35 різних додатків. Всі разом вони щодня роблять від 1000 до 2000 спроб відправити конфіденційні дані 70 стороннім компаніям, які використовуватимуть їх у своїх цілях.

Простий приклад. Якщо уявити, що людина просто використовує телефон, стежачи за цінами на авіаквитки (Southwest Airlines), перевіряє будинок, яких так сподобався його другові (додаток Zillow), дивиться, чи з’явилися квитки на концерт у продажу (SeatGeek). При цьому перевіряючи погоду (Weather Network). У цей момент тільки ці 4 додатки надсилають усі можливі дані про проведені операції в 45 інших компаній. 

Серед доступної інформації:

  • всі особисті дані користувача,
  • номер телефону,
  • точне розташування, 
  • Адреса електронної пошти, 
  • номер телефону, 
  • часовий пояс,
  • відбиток пальця, 
  • дані пристрою (дозвіл екрану, модель, мова, інтернет-провайдер),
  • і т.і.

Де використовується особиста інформація?

Найчастіше подібна інформація обробляється алгоритмами для точної «цільової» реклами. Наприклад, якщо користувач скаржився (у тому числі і вголос. Так, частина додатків отримує постійний доступ до мікрофона) на зубний біль, через якийсь час йому порекомендують у вікні реклами клініки або професійні зубні пасти.

Але не варто забувати і про «злив» даних, якими можуть скористатися шахраї. Знаючи лише ПІБ, номер телефону та деякі інші дані можна представитися будь-ким – від мобільного оператора до співробітника банку.

Постійний захист

DuckDuckGo працює, як постійний посередник між користувачем та будь-яким іншим додатком – чи то гра, чи інтернет-браузер. Це означає, що захист проходить постійно і його алгоритми з часом ускладнюватимуться, посилюючи «стіну» між трекерами та користувачем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.