Топ-5 функцій безпеки iPhone, про які має знати кожен

Багато користувачів помилково вважали, що головною відмінністю iOS 16 від попередніх версій є лише змінений екран блокування, але це не так: між іншим, Apple серйозно покращила безпеку користувачів у новій версії операційної системи. Ці покращення допоможуть вам зберегти свої дані не тільки від інших користувачів, але й захистити себе від атак хакерів і витоків. В цілому, багато функцій вийшло досить специфічним, так би мовити, на випадок крайньої необхідності, тому сподіваємося, що вам ніколи ними не доведеться користуватися. Втім, знати про них все одно потрібно: вибрали найкращі функції захисту даних в iOS 16.

Відповіді на загрози та системні файли

В iOS 16, а також iPadOS 16 та macOS Ventura Apple впровадила нову функцію для швидкого реагування систем безпеки під назвою «Відповіді на загрози та системні файли». Ця, на перший погляд, маленька і непомітна фіча дозволяє Apple виправляти різні помилки та критичні вразливості, на кшталт «Нульового дня», моментально встановлюючи його на мільйони смартфонів у фоновому режимі.

Виправлення помилок безпеки встановлюються без участі користувача, тому не вимагають будь-якої взаємодії чи згоди. Крім, звичайно, включення самої функції. Крім того, Apple встановлює на ваш смартфон деякі системні файли і без включення цього параметра. Наприклад, бета-тестерам iOS 16.2 вже надійшов тестовий апдейт у фоновому режимі, але виправлень помилок безпеки воно не містило.

Режим блокування в iOS 16

Ще одна класна функція безпеки iOS 16 – це режим блокування. Вона створена для того, щоб убезпечити користувачів від шпигунського ПЗ, такого як Pegasus, та кібератак. Режим блокування обмежує функції iPhone, що часто використовуються, фактично переводячи його роботу в автономний режим: перегляд веб-сторінок, повідомлення працюють з обмеженнями, ускладнюючи роботу шкідливих програм.

Як уже говорилося вище, функція досить специфічна і навряд чи знадобиться кожному з нас, оскільки жертвами таких атак найчастіше стають публічні особи, але включити її досить просто.

  • Зайдіть у Параметри, виберіть «Конфіденційність та безпека».
  • Внизу натисніть «Режим блокування».
  • Потім натисніть “Увімкнути режим блокування”.

Passkeys iOS 16 – що це

У новій версії iOS Apple також спростила вхід на сайти, замінивши традиційний метод аутентифікації через пароль Passkeys. Ця функція розроблена в кооперації з Google і Microsoft і досить проста у використанні: користувач реєструє обліковий запис на сайт як завжди, а потім зберігає пароль у спливаючому вікні.

При повторному вході на цей сайт може знову вибрати збережений пароль, підтвердивши вхід за допомогою Face ID або Touch ID. Замість пароля створюється ключ доступу, який зберігається на пристрої. Єдиний аспект — важливо, щоб потрібний сервіс підтримував Passkeys. Випробувати демо-версію Passkeys можна прямо на сайті розробника , не побоюючись за власні дані.

Як заблокувати Нотатки на Айфоні

Однією з найзручніших фішок є і блокування Нотаток: функція не така вже й нова, зате завжди корисно нею користуватися для захисту даних. Запаролені записи зашифровані та можуть бути переглянуті лише після успішного розблокування через Face ID або Touch ID. Для захисту використовується безпечний шифр AES-GCM , який набагато швидше за аналоги.

Спроба злому, теоретично, може зайняти мільярди років з допомогою спеціальних обчислювальних програм. У будь-якому випадку, це дуже безпечно, тому що в одній Нотатці можна зберігати не лише текст, а й зображення. Отже, заздалегідь подбайте про захист своїх даних — для цього достатньо лише утримувати Нотатку і вибрати «Встановити захист».

Перевірка безпеки iOS 16

Ще один зручний інструмент призначений для тих, хто зазнає домашнього насильства: Перевірка безпеки допомагає обмежити будь-які повідомлення, дзвінки FaceTime, змінювати коди доступу, пов’язані з Apple ID, та багато іншого для людей, які мають доступ до ваших облікових записів. Звичайно, збоку здається досить дивним, що хтось ділиться аккаунтами з близькими, але насправді це досить часто. Знайти її дуже просто.

  • Зайдіть у Параметри, виберіть «Конфіденційність та безпека».
  • Виберіть пункт «Перевірка безпеки».
  • Натисніть “Вийти зараз”.

Фактично функція перетворюється на таку тривожну кнопку на випадок, коли потрібно вимкнути доступ. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я