Який смартфон на Android вибрати замість iPhone у 2022 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувачі техніки Apple звикли до справжньої винятковості своїх пристроїв. Топова підтримка, широкий вибір софту та сервісів, зручність оплати в один дотик. Однак з недавніх пір не залишилося ні того, ні іншого, ні третього. На Android, звичайно, справи помітно краще. Але ж не купиш якийсь Xiaomi або Realme замість функціональних можливостей Айфона . Отже, потрібно підійти до вибору відповідальніше.

Чи варто купувати Google Pixel

Логічним претендентом на заміну Айфон завжди виглядав Google Pixel. Ну а що? Чистий Android, топова камера, підтримка що треба, та й дизайн цілком собі на рівні — хоч у Pixel 6, хоч у Pixel 7. Щоправда, і ті, й інші мають кілька істотних недоліків, які роблять їх далеко не кращим вибором.

По-перше, це екран. Незрозуміло чому, але Google рік у рік оснащує свої «пікселі» досить посередніми — принаймні порівняно з iPhone — матрицями. Так, це завжди AMOLED-панелі з високою роздільною здатністю, яскравістю та контрастністю. Але, яку б модель Google Pixel ви не взяли, вона незмінно страждатиме від високого ШІМ, також відомого як мерехтіння, без натяку на захисний механізм DC Dimming .

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ШІМ (широтно-імпульсна модуляція) – технологія регулювання яскравості AMOLED-матриць, яка полягає в тому, щоб запалювати та гасити пікселі, що формують екран. Чим коротший часовий інтервал між включеннями, тим вища яскравість, а чим довша – тим вона нижча. Найпомітніше ШИМ, або мерехтіння, виявляються на низькій яскравості, і деякі люди це бачать, що провокує у них головний біль і навіть нудоту.

По-друге, «пікселі» (це я зараз про смартфони) гріються як не в собі. І оглядачі, і реальні користувачі постійно нарікають на перегріви. Причому проявляється цей дефект у різних сценаріях використання — від роботи з нескладними додатками до банальної зарядки, яка розкочегарує апарат настільки, що до нього стає банально неприємно торкатися. Подейкують, що вся справа у фірмових процесорах Google Tensor . Але нам якась різниця? Тримати в руці портативний радіатор опалення ніхто не захоче.

По-третє, у смартфонів Google Pixel – принаймні шостого покоління – досить посередній NFC. Про це чомусь мало хто говорить, але для безконтактної оплати доводиться елозити апаратом прямо по терміналу, тоді як решта дозволяє платити з відстані 5-10 см. Начебто дрібниця, але практика показує, що це досить незручно, тому що доводиться шукати ту заповітну точку, з якою оплата пройде.

Nothing Phone 1 – переваги

На мій погляд, набагато цікавіше в цьому плані виглядає Nothing Phone 1. Це не найочевидніший вибір, та й взагалі не найпопулярніший смартфон. Але, як на мене, він найкраще підходить для заміни iPhone.

Nothing Phone 1 круто виглядає і спереду, і ззаду

Перше, що однозначно виділяє його на тлі конкурентів, це нормальний дизайн фронтальної панелі. Я не беруся судити прозорий задник, який може подобатися, а може не подобатися, але відсутність характерного для Android-смартфонів дорогого підборіддя коштує. Для цього Nothing довелося взяти таку ж матрицю, яку Apple використовує в iPhone з гнучкими краями і підвернути їх, щоб домогтися ідентичних граней по периметру дисплея. А коштує вона, за різними даними, від півтора до двох разів дорожча за звичайні AMOLED-панелі.

Незважаючи на те, що технологічно матриці в Nothing Phone 1 і iPhone плюс-мінус схожі, «китаєць» використовує рішення з частотою оновлення 120 Гц як у флагманських смартфонів Apple і підтримкою AOD . Екран Nothing Phone має високу контрастність, насиченість та максимальні кути огляду з мінімальним показником ШІМ. Щоправда, яскравість тут трохи нижча, ніж у топових Айфонів, — 720 нит у стандартному режимі та 1000 ніт при відображенні HDR-контенту. Але ж на чомусь треба було заощадити, чи не так?

Корпус смартфона майже повністю повторює силует iPhone 12. Тут ті ж рубані грані (щоправда, скошені з кутів), плоский дисплей і подвійна камера, що складається зі стандартного ширика та надширика на 50 Мп кожен. Мені дуже імпонує підхід Nothing, яка відмовилася від марного за сучасними мірками телевізора та макро-модуля, якими ніхто ніколи не користувався. Тим більше, що їхня відсутність на якість зйомки ну зовсім не впливає, якщо вірити відгукам власників.

Найшвидший смартфон на Android

ПЗ Nothing Phone 1 – це окрема історія. У всьому інтернеті ви не знайдете відгуків, що цей смартфон працює повільно або щось не тягне. Незважаючи на те, що новинка використовує процесор Snapdragon 778G+ , його оптимізували так добре, що він майже не тротліт. Скільки б ви не грали навіть у вимогливі ігри з високим фреймрейтом та потужною графікою, він не скине тактову частоту ні на герц і при цьому майже не нагріється.

Програмне забезпечення Nothing Phone 1, зважаючи на все, оптимізовано краще, ніж у всіх інших Android-смартфонів

Кажуть, що оптимізацією ПЗ для Nothing Phone 1 займалася команда з кількох сотень розробників, яким вдалося досягти неймовірних результатів швидкодії та стабільності. Щоправда, останнім часом творці оболонки грають із продуктивністю і автономністю, роблячи ставку то одне, то інше. Але незалежно від того, який акцент вибирають у новій версії прошивки, смартфон продовжує працювати швидко та безпроблемно. Йому не заважають навіть унікальні дизайнерські фішки інтерфейсу, у тому числі фірмовий шрифт Nothing.

Батарейка Nothing Phone 1, звичайно, замала. Всього 4500 мА * год при 6,5 дюймовому дисплеї з частотою оновлення 120 Гц і нехай не найресуроємнішим, але все-таки досить потужний чіпсет навряд чи забезпечать смартфону хоча б 2 дні повноцінного використання. У кращому разі, що на вас чекає, — від одного до півтора днів автономності. У цілому нині фонтан, але швидка зарядка, що дозволяє апарату відновити 100% ресурсу приблизно годину, хоч трохи, але компенсує брак ємності АКБ. До речі, бездротова зарядка також є. Вона підтримує потужність 15 Вт та заряджається від станцій стандарту Qi.

Чи варто купувати Nothing Phone 1

Взагалі, з погляду підтримки і ПЗ тут все дуже непогано, а обіцяно було ще більше. Nothing не приховує, що надихається пристроями Apple, тому планує додати у прошивку Nothing Phone 1 нативну сумісність із AirPods. Не дуже зрозуміло, як це буде реалізовано, але, зважаючи на все, навушники будуть сполучатися зі смартфоном так само, як з Айфоном, і підтримувати всі налаштування.

Якщо у вас немає AirPods, Nothing випускає власні TWS-навушники

З менш значимих, але обов’язкових для будь-якого користувача фішок відзначимо наступні:

  • Підтримка NFC;
  • Швидкий і точний сканер відбитків – даремно, що вбудований у дисплей;
  • Підтримка 5G;
  • Підтримка всіх мереж 4G;
  • Два фізичні слоти для SIM-карток (eSIM немає);
  • Підтримка адаптованої версії Google Camera;

Але головна риса Nothing Phone 1, яка сприяє тому, щоб купити саме його, це ціна. На АліЕкспрес смартфон продається всього за 15-20 тисяч. Це помітно менше, ніж ціна, за якою апарат надійшов у продаж спочатку, і приблизно вдвічі дешевше, ніж сьогодні коштує найпростіший iPhone 13, не кажучи вже про нові моделі. Тому для себе я вибрав Nothing Phone.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.