Названо 5 причин, чому ви повинні радіти переходу iPhone на USB-C

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вже не перший рік йдуть розмови про те, що Apple відмовиться від роз’єму Lightning для своїх смартфонів. Але досі не було жодних підтверджень від американської компанії. Була навіть думка, що у відповідь на ухвалений Європарламентом закон про обов’язкове до 2024 року використання USB-C як інтерфейс для мобільних пристроїв купертинівці знову всіх переграють і позбудуться будь-яких роз’ємів, зосередившись на бездротових технологіях. Однак 26 жовтня всі сумніви розвіялися, і старший віце-президент Apple з міжнародного маркетингу Грег Джозвіак зі словами на кшталт «нам не залишили вибору» підтвердив перехід iPhone на USB-C.

Apple довгий час трималася за свій інтерфейс із дуже простої причини. Виробники, які бажають випускати свої кабелі та гаджети з Lightning , були змушені платити комісію за доступ до програми MFi. З переходом на стандарт USB-C, що не вимагає додаткових виплат, компанія безперечно не дорахується однієї зі статей своїх доходів. Проте звичайні користувачі від цього тільки виграють. І ось 5 причин, що доводять позитивний вплив переходу з Lightning та USB-C.

Надійний USB-кабель

Lightning – закритий стандарт, тому Apple не публікує інформацію про довговічність роз’єму. USB-C у цьому сенсі є набагато чеснішим. Офіційна інформація свідчить, що подібні роз’єми здатні витримати щонайменше 10 тисяч підключень, у тому числі трохи більше 500 протягом години.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Отримати хоч якісь відомості щодо Lightning можна лише на сторінках магазинів, де продають кабелі для iPhone . І в кращому випадку ви знайдете інформацію про 5 тисяч підключень. Але все це — цифри, які насправді можуть відрізнятися. Як показало порівняння, після 1 тисячі підключень у Lightning виникли проблеми із синхронізацією iPhone з ПК . Передача даних переривається навіть після невеликого похитування конектора.

Крім того, проблема конектора Lightning полягає у відкритих контактах. Згодом вони окислюються, через що вам часто доводиться міняти кабель. USB-C надійніший, адже його контакти розташовуються всередині, а не зовні.

Головний плюс USB-C – універсальність

Минув той час, коли роз’єм USB Type-C вважався новим і незвіданим, а його поява в 12-дюймовому MacBook 2015 викликало скоріше обурення, аніж позитивні емоції від довгоочікуваного нововведення. До 2022 року ситуація змінилася. Нині переважна більшість смартфонів, бездротових навушників, колонок та іншої техніки випускаються з USB-C, і це по-справжньому універсальний роз’єм.

Apple навіть без зайвого стусану від Європарламенту до 2022 року перевела на USB-C усі свої планшети, включаючи базовий iPad 10. Словом, поява нового для iPhone роз’єму не повинна стати для вас неприємним відкриттям. Навпаки, ви можете викинути купу зайвих кабелів, що завалялися вдома. І, чорт забирай, це буде куди більш вагомий прояв турботи про екологію, ніж відмова від зарядки в комплекті, що все одно змушує купувати кабель і блок живлення.

Що можна підключити до Айфону

Плюс USB-C у порівнянні з Lightning полягає не тільки в його універсальності, а й у функціональності. Якщо ви придивитеся до контактів, то побачите, що у Lightning їх 8, а у USB Type-C — 24. Це дозволяє використовувати пристрій з USB у більшій кількості сценаріїв. На відміну від Lightning, Type-C підтримує реверсивну зарядку , роботу в режимі DisplayPort та Virtual Link.

Якщо ж ви продовжуєте вважати, що такі функції є чимось марним, то обов’язково прочитайте текст про гаджети, які можна підключити до iPad через USB-C . Те, про що при живому Lightning ви могли тільки мріяти, стане реальністю, доступною для кожного користувача.

Швидкість передачі даних

Очевидний мінус Lightning – швидкість передачі даних. На Apple iPhone цей показник відповідає стандарту USB 2.0, який видає трохи більше 480 Мбіт/с при підключенні смартфона до комп’ютера. В умовах, коли практично кожен власник Айфона знімає відео в 4K (60 fps), а новий iPhone 14 Pro одержав камеру на 48 МП, це дуже низька швидкість.

А що із USB-C? При використанні стандарту USB 3.2 швидкість може досягати 20 Гбіт/с, а USB4 – 40 Гбіт/с. Втім, не можна зі 100-відсотковою впевненістю сказати, що Apple заявить підтримку USB 2.0, як це роблять багато виробників Android-смартфонів. Адже в останніх iPad Pro, оснащених 16-контактним роз’ємом Lightning , швидкість передачі даних при підключенні до ПК досягала 5 Гбіт/с (стільки ж видає USB 3.0). Отже, зрештою все одно багато залежатиме від бажання Apple.

Швидка зарядка для iPhone

У чому смартфони Apple поступаються своїм конкурентам на Android? Звісно ж, у швидкості зарядки. Хоча для iPhone 14 Pro Max з акумулятором на 4323 мАч заявлено 30-ватну зарядку, як показав недавній тест, у кращому випадку він відновлює енергію за 1 годину 49 хвилин. Наприклад, дешевий POCO M4 Pro 5G , оснащений батареєю на 5000 мАг, зі скромним за нинішніми мірками адаптером живлення на 33 Вт заряджається лише за 1 годину 7 хвилин. І це я не говорю про моделі, що підтримують 120-ватні і навіть 200-ватні зарядки

Очевидно, з переходом на USB-C швидкість заряджання iPhone зросте. Наскільки питання відкрите. Як правильно помітив мій колега Кирило Пироженко, розповідаючи про мінусах відмови від Lightning, наявність Type-C не заважає флагманам Samsung використовувати скромну за нинішніми мірками потужність 45 Вт. Але перехід на USB-C відбувся, і це краще ніж топтання на місці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.