Смартфони

iPhone 14 Pro Max з 6 ГБ ОЗП обходить топові Android-флагмани за швидкістю роботи

Share
Час читання: 3 хв.

Скільки себе пам’ятаю, користувачі iOS та Android постійно сперечалися, чия платформа краща. Але скільки б вони не сперечалися, народити істину ні в тих, ні в інших так і не виходило. Одні напирали на оптимізацію та плавність своєї операційної системи, а інші запевняли, що визначальне значення має не краса анімації, за якою ховаються підлагодження інтерфейсу, а великий обсяг оперативної пам’яті та обчислювальна потужність процесора, який кермує операційною. Незважаючи на те, що сьогодні ніяких зіткнень між фанатами ОС від Apple і Google вже не відбувається, питання, що швидше – iPhone або Android – як і раніше, представляє для багатьох серйозний інтерес.

Що краще: iPhone чи Android

Сучасні флагманські смартфони незалежно від платформи, на базі якої вони працюють, мають плюс-мінус порівнянну продуктивність. Не тому, що їхні виробники не хочуть конкурувати один з одним. Навпаки, хочуть, дуже хочуть. Але їхнє бажання впирається в однакові технології виробництва процесорів, доступ до яких вони мають.

Навіть Apple, яка робить свої власні процесори, використовує ідентичні процесорні ядра і будує їх за тим же техпроцесом, що і Qualcomm. Тому, забігаючи наперед, скажу, що різниця у швидкодії, яка є маркером переваги, між флагманами різних брендів прагне статистичної похибки. Але без нюансів не обійшлося.

Найшвидший смартфон 2022

Найуніверсальніший спосіб виміряти швидкодію смартфона – це банальний запуск додатків. До того ж робити це потрібно двічі. Перший раз – на холодну, коли у фоні нічого немає. Так смартфон покаже скільки часу у нього займає обробка програми. А вдруге – на гарячу. Це дозволить зрозуміти скільки позицій апарат може утримати в оперативній пам’яті, що дуже актуально при перемиканні між додатками.

Колеги з GizmoChina взяли на тест 4 апарати: iPhone 14 Pro Max , Vivo X80 Pro , Xiaomi 12S Ultra та Oppo Find X5 Pro, на яких послідовно запускали 16 різних додатків. Це і соціальні мережі, і відеохостингу, і ігри, і фоторедактори, щоб не зациклюватися на софті зі специфічною функціональністю, в якій один апарат виявив би себе краще, ніж інший.

Який смартфон потужніший

На першому етапі програми запускали на холодну, і 11 із 16 позицій iPhone запустив першим. Різниця у часі запуску була мінімальною, але вона була. Незрозуміло, що стало причиною перемоги смартфона Apple: чи то процесор з більшою продуктивністю, чи то найкраща оптимізація. Однак результат виявився очевидним. Другий рядок рейтингу зайняв Vivo X80 Pro, хоча автор відео чомусь назвав найшвидшим смартфоном саме його. Третє та четверте місця посіли Xiaomi 12S Ultra та Oppo Find X5 Pro.

Що дивно, iPhone виявився найкращим і в другій частині експерименту, метою якої було виявити, як багато програм із 16 запущених кожен смартфон зможе утримати у фоні. При 6 ГБ оперативної пам’яті він вивантажив з режиму багатозадачності лише одну програму, тоді як 15, що залишилися, справно працювали і запускалися без повторного завантаження. З апаратами на Android, які мають по 8-12 ГБ ОЗУ, виявилося не так однозначно.

Порівняння флагманів на Android

iPhone розпоряджається оперативністю краще, ніж Android-смартфони

Xiaomi 12S Ultra, який на сьогодні є найпросунутішим апаратом Xiaomi, утримав у пам’яті 14 з 16 запущених додатків, посівши друге місце. З одного боку, гідно. А з іншого, це все-таки флагман з 12 ГБ оперативної пам’яті , що вдвічі більше, ніж у переможця. Тобто виходить, що або Xiaomi не вміє грамотно витрачати доступні йому ресурси або софт на Android споживає більше ОЗП, ніж на iOS , що для користувача в принципі те саме.

Vivo X80 Pro, що залишилися, і Oppo Find X5 Pro прийшли до фінішу ніс до носа, утримавши в пам’яті по 2 додатки з 16. Результат, відверто кажучи, слабкий, навіть незважаючи на те, що в рамках експерименту на пристроях запустили кілька ігор. Адже якщо Genshin Impact дійсно займає чимало місця в пам’яті, то рядові програми соціальних мереж і фоторедакторів, очевидно, не витрачають у загальному масштабі майже нічого.

Який Android-смартфон краще

Проте про цю проблему Android-смартфонів відомо вже давно. І справа тут зовсім не в нераціональному витрачанні доступних ресурсів, а у конфлікті механізмів контролю енергії. Тому що і Google, і самі виробники використовують власні інструменти підвищення енергоефективності, які часто не можуть працювати в парі, через що навіть якщо оперативної пам’яті в достатку вони вивантажують запущені додатки, не даючи їм працювати в фоні.Чому виробники не намагаються вирішувати цю проблему, незрозуміло. Тим більше, що вирішити її, як свідчить досвід Xiaomi, можливо. Достатньо або заглушити штатний механізм Android програмними способами, або зробити свій фірмовий інструмент контролю за оперативною оперативністю. Але, що б виробники не робили, зменшити витрату пам’яті самими додатками їм буде не під силу, а значить, iPhone ще довго виходитиме переможцем з таких порівнянь.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Вибух навушників Samsung призвів до втрати слуху у дівчини

    На одному з форумів південнокорейської компанії Samsung з’явився незвичний пост зі скаргою. 24-річний чоловік розповів,…

    24.09.2024

    AirPods Pro 2 отримали новий режим в бета-оновленні iOS 18.1

    Apple почала активно тестувати режим слухового апарату на iOS-пристроях. Як повідомляють джерела, цей режим було…

    24.09.2024

    Експерт порадив користувачам Android обов’язково встановлювати антивірус

    IT-експерт рекомендує встановлювати антивіруси на смартфони з відкритими операційними системами, такими як Android і Linux,…

    24.09.2024

    Не варто чекати на Galaxy S25 і S26 – флагмани Samsung можуть розчарувати

    Відомий інсайдер під ніком Ice Universe повідомляє, що Samsung вирішила залишити в майбутніх моделях Galaxy…

    24.09.2024

    Нове відео розпакування Samsung Galaxy S24 FE потрапило в мережу

    Нещодавно ми стали свідками офіційного відео розпакування Samsung Galaxy S24 FE, яке було опубліковане Еваном…

    24.09.2024

    TikTok заблокував акаунти російських ЗМІ

    TikTok видалив акаунти російських державних ЗМІ разом з усіма відео, звинувативши їх в участі в…

    24.09.2024