Чому всі хвалять Dynamic Island – це ж повна нісенітниця

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До 2022 року iPhone були єдиними смартфонами на ринку, які мали такий значний виріз в екрані під фронтальну камеру і датчики Face ID. Навіть зменшення чубчика в серії iPhone 13 принципово не змінило ситуації. Це була стара добра чубчик, до якої ми звикли ще з часів iPhone X. Але час не стоїть на місці, як і технології. Добре, що в Apple це розуміють і вирішили поступово відмовлятися від звичного вирізу. Так як саме завдяки йому Айфон в руках користувачів завжди можна було дізнатися безпомилково, то компанії з Купертіно потрібно щось таке ж впізнаване.

Так і з’явився Dynamic Island. Він поєднує в собі звичну по Андроїд-смартфонах точку під фронтальну камеру та окремий виріз під датчики Face ID. При цьому, якщо виробники Андроїдів всіляко намагаються зробити свої фронталки непомітними, Apple пішла іншим шляхом. Об’єднавши два вирізи в єдину область і додавши різні ефекти, він став максимально помітним. Одразу після презентації таке рішення назвали революцією. Але чи це так насправді? Давайте розберемося.

iPhone 14 Pro – виріз

Завдяки Dynamic Island інтерфейс iPhone зазнав серйозної зміни вперше з моменту виходу iPhone X, в якому відмовилися від кнопки “Додому”. На той момент перехід на безрамковий дизайн дуже серйозно змінив принцип взаємодії користувача зі смартфоном. З’явилися жести, побільшало корисної площі на лицьовій панелі, і Face ID прийшов на заміну Touch ID. Всі ці нововведення були справді серйозними. Користувачі, купуючи Айфон з Face ID, після класичного з кнопкою “Додому” , реально отримували абсолютно новий пристрій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Загалом це був звичний Айфон, але більшість звичних дій стала іншою. Чи можна також сказати про Dynamic Island в iPhone 14 Pro? Мені здається що ні. Проте у недавньому інтерв’ю японському журналу Axis Крейг Федерігі, який займається розробкою iOS, і Алан Дай, який презентував Dynamic Island 7 вересня, сказали, що ця функція докорінно змінює методи роботи з iPhone.

Але чи це так? Так, острів справді інтерактивний. Частина елементів інтерфейсу, наприклад індикатор розблокування Face ID, перемістили туди. Це реально зручно, особливо з урахуванням того, що в iOS 16 замочок, в принципі, поменшало і пропадає з екрана відразу ж після розблокування. Але саме через його зникнення переносити його до Dynamic Island не було жодного сенсу. Туди ж вирушили і індикатори працюючого мікрофона та камери. Саме це переміщення стало одним із найкорисніших. Але чи так часто ви включаєте камеру та мікрофон, щоб серйозно дбати про те, де знаходяться жовта та зелена точка? Швидше за все, ви взагалі раніше не звертали на них уваги.

Плюс до всього, Dynamic Island може змінювати форму залежно від запущеної програми. Якщо ви встановили таймер, то на острівці відображатиметься кнопка його зупинки та зворотний відлік часу. Ви вважаєте, що це зручно? Мені здається що ні. Якби я хотів, щоб таймер постійно знаходився у мене на екрані, то не став би згортати програму. Так, його можна змахнути і закрити, і острів перестане відображати час, але це доведеться робити щоразу після запуску.

Навіщо потрібний Dynamic Island

У тому ж інтерв’ю Федеріги і Дай повідомили, що Dynamic Island – це результат багаторічної роботи, і результат вийшов “у дусі Apple”. Мені здається, вони забули, що «у дусі Apple» завжди були інновації, а не банальне перенесення повідомлень вище на екран, зменшення корисної площі дисплея через зміщення вирізу вниз і факт використання двох додатків на одному екрані. Так як за керування Dynamic Island відповідає окремий процесор, то можна сміливо назвати його окремою програмою, яка підлаштовується під поточні сценарії.

Мені, як користувачу техніки Apple вже одинадцять років, хотілося б побачити від улюбленої компанії щось у стилі підекранних камер, які видаватимуть картинку, яка не поступається звичайним рішенням. Або хоча б інтеграцію датчиків Face ID під екран. Адже їм не потрібно показувати зображення користувачеві, а тієї якості, яка є зараз, вистачить для створення моделі голови користувача. Ось це була б інновація, це було б справді круто і багатьох змусило піти за смартфоном.

Але останні роки компанія з Купертіно перетворюється на машину із заробляння грошей з мінімумом чогось дійсно крутого. Єдине застосування, яке чудово обіграли для Dynamic Island – це живі віджети Live Activities. Я люблю спорт, і було б цікаво спостерігати за рахунком в режимі он-лайн, продовжуючи використовувати смартфон. А еквалайзери, таймери, відсоток заряду навушників та повідомлення про постановку на зарядку виглядають якось зовсім слабко, щоб вважати це крутою інновацією. Можливо, що сторонні розробники зможуть задіяти острів якось цікавіше за Apple, але дуже слабо в це віриться.

Найцікавіше, що більшість тих, хто вже придбав собі iPhone 14 Pro або iPhone 14 Pro Max говорять про те, що цікаво погратися з Dynamic Island приблизно один день. Потім він не викликає абсолютно ніякого інтересу і все частіше хочеться обмежити активність деяких додатків на ньому. Розповідайте у коментарях, що ви думаєте про Dynamic Island. Чи це революція у світі повідомлень чи просто уявлення про прекрасне у багатьох відсутня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.