Samsung скопіювала екран блокування iOS 16 у OneUI 5

Дуже давно з’явився жарт, що в Samsung працюють два дизайнери: один тримає Айфон, а інший його обводить. Справді був момент, коли смартфони компаній здалеку були схожі. Але ті роки давно минули, і здавалося, що тепер у команді фахівців, які вигадують зовнішній вигляд пристроїв Galaxy працює трохи більше народу. Як завжди буває, якщо десь прибуває, значить, в іншому місці має зменшитися. Так трапилося з розробниками операційної системи OneUI, яка встановлюється на всі смартфони компанії Samsung. Зважаючи на все, хлопці не стали морочитися і сильно фантазувати. Усіх скоротили, залишивши лише двох: один iPhone тримав, а другий обводив.

Саме так у OneUI 5, яка заснована на операційній системі Android 13, з’явилася можливість налаштування екранів блокування. З урахуванням того, що на Андроїді в цілому більше різних можливостей змінити зовнішній вигляд пристрою, дуже цікаво подивитися на те, як реалізована ця функція там. Давайте разом розберемося, які можливості кастомізації локскрину з’явилися в OneUI 5 і порівняємо їх з iOS 16.

iOS 16 – екран блокування

Головною функцією, навколо якої будувалася вся презентація iOS 16 – це налаштування екранів блокування. Apple дуже докладно зупинилася на всіх можливостях нових локскринів. Якщо коротко узагальнити нові функції, то ось як можна кастомізувати екрани блокування в iOS 16:

  • Змінити шрифт годинника та його колір.
  • Встановити віджети.
  • Вибрати динамічні шпалери, у тому числі астрономічні.
  • Додати інформацію до рядка з датою.
  • Створити глибину на шпалерах, розмістивши годинник на задньому фоні.
  • Налаштувати автоматичну зміну локскринів , циферблатів для годинників та екранів “Додому” , залежно від часу або розташування.

Все це додається до можливості вільно змінювати шпалери. Тих, хто досить давно користується айфонами та технікою Apple в цілому, подібні можливості налаштування смартфона під себе можуть трохи шокувати. Компанія з Купертіно ніколи не відрізнялася тим, щоб надавати користувачам вибір. Тому під час презентації багатьох здивувала така щедрість.

Екран блокування – Samsung

Віджети на Samsung не завезли.

Зважаючи на те, що жоден виробник не дозволяв настільки глибоко штатними засобами налаштовувати екрани блокування на своїх пристроях, було лише питанням часу, коли і хто перший скопіює цю функцію. Як я вже писав вище, таким виробником став Samsung. У OneUI 5 beta 3 з’явилася така сама можливість. На Самсунгах, так само як і на Айфонах, можна змінювати шрифт, колір годинника і встановити динамічні шпалери.

Вибір шпалер збігається практично один на один.

Додатково на смартфонах корейського виробника є налаштування, яких немає в iOS 16:

  • Вибір стилю годинника та дати з п’яти встановлених варіантів.
  • Налаштування ярликів швидкого доступу, які розташовані в правому та лівому нижньому кутах екрана. Їх можна навіть видалити.
  • Встановити написи поверх шпалер.
  • Вибір стилю повідомлень у вигляді невеликих іконок або докладніший вид з текстом.
На Айфоні не вистачає вибору стилю годинника.

Зверніть увагу, що повноцінні віджети на екрані блокування Samsung не з’явилися. Ви можете використовувати рядок віджетів лише для сповіщень. Тобто вивести іконки програм, які будуть показувати, чи є якісь повідомлення у вибраній програмі чи ні.

Samsung троліт Айфон

Режими фокусування для локскрину на Samsung теж не завезли.

Цікавий і той факт, що Samsung не скопіювала одну з найкрутіших фішок локскринів з iOS 16. Це їхня автоматична зміна в залежності від часу або місця розташування. Швидше за все, ця функціональність вимагає глибшої інтеграції з різними режимами, і миттєво це зробити не вдасться. Але не здивуюся, якщо подібна нагода з’явиться з майбутніми оновленнями.

Взагалі, вся ця історія з практично повним перенесенням інтерфейсу налаштування екрана блокування з Айфона на Samsung виглядає дуже кумедно. Особливо на тлі того, як корейці підколювали Apple з презентації лінійки iPhone 14. До честі Apple слід сказати, що в Купертіно не вплутуються в цю боротьбу, чудово розуміючи, що вони були першими в цій гонці і дають користувачам досить багато можливостей. Хоча потролити Самсунг є за що.

Але тепер і для Apple є звідки черпати ідеї. Можливо, що у Самсунга яблучники підглядають можливість видалення іконок швидкого доступу з екрана блокування. Багато користувачів ще з iPhone X дратують випадкові запуски камери та ліхтарика . Я думаю, що як тільки можна буде їх видалити, багато хто скористається цим. Тим більше, що запустити камеру з екрана блокування можна і свайпом від нижнього кута. І навіщо ще додаткова кнопка не зовсім зрозуміло. Не знаю, чи потрібні комусь інші стилі годинника на локскрині, але, можливо, Apple варто розглянути і додавання такої можливості в наступні версії iOS . Мені здається, ця можливість була зайвою, але деяким користувачам може сподобатися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я