Функції iPhone, які реалізовані краще, ніж на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останні роки кількість справді помітних і серйозних нововведень в операційних системах Android та iOS суттєво скоротилася. Компанії доводять до ідеалу ту функціональність, яка вже в них закладена, і пропонують користувачам невеликі, а найчастіше й непомітні оку поліпшення разом із зростанням стабільності та продуктивності. Якщо ви подивітьсянаш матеріал з відмінностями Android 13 від Android 12, то явно зможете в цьому переконатися. Кількість нововведень у різних версіях iOS теж вже зведена до мінімуму.

Саме тому компанії не соромляться копіювати різні функції один одного. При цьому в більшості ситуацій змінюється підхід до реалізації кожної з них. Зібрали функції, які краще реалізовані на Айфоні, ніж на Андроїді, щоб подивитися, як ще може розвиватися операційна система від Google .

Вимкнення звуку — iPhone

Здавалося б, як така проста функція як відключення звуку може бути реалізована не так? Однозначно може. З моменту появи першого Айфона на його корпусі є спеціальний перемикач, пересунувши який, можна одним простим рухом відключити звук на смартфоні. При цьому не потрібно активувати екран і тикати у різні кнопки. На превеликий жаль, щось подібне підтримують лише смартфони OnePlus. При цьому в OnePlus 10T цього перемикача вже немає. Хотілося б, щоб інші виробники також реалізували таку можливість у своїх пристроях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Віджети на iPhone

Apple завжди приділяла багато уваги дизайну своїх продуктів та операційних систем. Не обійшло це стороною і віджети, які з’явилися в iOS. Причому неважливо, на екрані блокування вони розташовані або на робочому столі. Стандартні віджети Apple виконані в єдиному дизайн-коді та дуже добре опрацьовані. Ними хочеться користуватися, і немає потреби звертатися до сторонніх програм. На Андроїді ситуація цілком протилежна. Стандартні віджети прямо кричать відразу після активації пристрою: “Видали мене!”.

Apple ID – сімейний доступ

Однією з найзручніших функцій пристроїв Apple є сімейний доступ. Якщо грамотно зробити всі налаштування, то покупки одного облікового запису можна буде легко переглядати і завантажувати на всі облікові записи, об’єднані в сім’ю. А найголовніше у цій ситуації, що не доведеться повторно витрачати гроші та купувати додатки іншим членам родини. У деяких ситуаціях можна розшарити навіть оформлені передплати.

На Андроїд є щось подібне, але самі налаштування реалізовані значно зручніше на iOS. Немає обов’язкової прив’язки єдиного кошти платежу. Тому облікові записи можуть використовувати кожен свій спосіб оплати. На Андроїді без додавання банківської картки створити сімейну бібліотеку не можна. Тим більше через те, що в Росії відключено оплату в Google Play, можна сказати, що навіть тепер неможливо. У випадку з Apple ID подібних проблем немає.

Переглянути пароль від Wi-Fi

У iOS 16 з’явилася чудова можливість, що дозволяє переглядати паролі збережених Wi-Fi мереж. Найсмішніше, що на моєму Xiaomi Mi 10T Pro з MIUI 13.0.6 подібна можливість досі відсутня. Ви можете переглянути збережені мережі, але не можна розгорнути пароль до них штатними засобами. Безперечно, є способи його витягнути, але це зовсім не наш шлях. Подібні речі мають працювати штатно.

Повідомлення внизу екрана.

Екрани сучасних смартфонів досягли таких розмірів, що керувати ними однією рукою стало практично неможливо. Є, звичайно, люди з такими руками, для них навіть 6,5 дюйма є компактним смартфоном. Але в деяких ситуаціях відповідати на повідомлення доводиться прямо на ходу, і виникає небезпека просто випустити смартфон на асфальт або підлогу.

Розуміючи це, Apple дала користувачам можливість налаштувати повідомлення так, щоб вони розташовувалися внизу екрана блокування. Це дозволяє без будь-яких проблем скористатися швидкою відповіддю без загрози смартфону. У деяких прошивках на Андроїді також є така можливість, але зустрічається досить рідко. Хотілося б, щоб усі виробники взяли цю функцію на озброєння.

Екранний час на iPhone

Останні роки виробники перейнялися тим, щоб ми могли контролювати час, проведений у гаджетах, і обмежити його у разі потреби. Проте далеко не всі надали можливість вводити обмеження та контролювати пристрої дітей прямо зі свого смартфона, як це зробила Apple. На смартфонах Xiaomi отримати доступ до екранного часу без танців із бубнами взагалі не вийде. В окремому матеріалі ми розповідали, як увімкнути екранний час на смартфонах Xiaomi, Redmi або Poco. Хочеться звернутися до всіх виробників: навчайтеся у Apple, як це має працювати.

Фокусування на iPhone

Стандартний режим “Не турбувати” є на всіх пристроях. Він дозволяє вимкнути звук повідомлень у заданий час, щоб ви могли, наприклад, спокійно відпочити або зайнятися своїми справами. Але в Apple пішли далі і дали можливість створювати цілі сценарії, назвавши їх фокусуванням. Тепер вони можуть включатися в певний час або в заданому місці і змінювати практично все в системі аж до шпалер, віджетів, приховувати непотрібні програми і обмежувати коло осіб і програм, які можуть надсилати вам повідомлення. Але апогеєм цієї функції стала можливість змінювати циферблати на Apple Watch відповідно до заданого фокусування. До такого тонкого налаштування не дійшов ще жоден Android-виробник.

Швидкі команди на iPhone

Багатьом користувачам не завжди вистачає стандартної функціональності операційної системи Apple . Щоб централізовано не впроваджувати нові функції і при цьому дати власникам своїх пристроїв можливість отримати те, що їм хочеться, Apple випустила програму “Швидкі команди” . За допомогою нього можна створити автоматизацію, кнопки та різні команди для виконання стандартних дій. Наприклад, можна створити автоматизацію, яка буде запускати музику на вашому смартфоні одразу після відключення будильника. І таких сценаріїв величезна кількість. На Андроїді теж є подібні програми, але підсумкова реалізація за своєю зручністю зовсім не дотягує до Apple. У “Швидких командах” може розібратися навіть найдосвідченіший користувач, у той час як в аналоги на Android без підготовки краще не потикатися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.