Чому iPhone 12 кращий за новий iPhone 14 – детальне порівняння

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Іноді, дивлячись на лінійку Айфонов, складається відчуття, що базові версії в Купертіно перестали звертати увагу. Причому, зрозуміти таку політику досить складно. Адже чим дешевше Айфон, тим більший продаж він робить для компанії. Однак весь фокус спрямований саме на прошки, які серед усіх пристроїв Apple ніколи не були продаваними. Ось і цього року вийшло також. 7 вересня Apple представила нову лінійку Айфонів, до якої увійшли чотири смартфони: iPhone 14 , iPhone 14 Plus , iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max .

Якщо з прошками все зрозуміло, вони отримали найпотужніше оновлення за останні роки завдяки рятуванню чубчика. iPhone 14 Plus — просто новий пристрій у всій лінійці раніше за стандартну версію з такою діагоналлю не було. То ось iPhone 14 викликає дуже багато питань. Давайте постараємося розібратися, чим відрізняється iPhone 14 від iPhone 12 і чи варто переплачувати за новинку чи стара модель все ще нічого.

iPhone 14 – що нового

Якщо ви регулярно стежите за виходом нових айфонів, то пам’ятайте перехід від покоління до покоління. Повернемося трохи назад, у 2020 рік. Apple повертається до дизайну смартфонів з плоскими гранями і додає до всіх моделей OLED-екран. У 2021 році виходить iPhone 13, який отримує той самий корпус, але зменшену чубчик під Face ID та інше розташування камер. У цьому силует пристрою визначається абсолютно чітко.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Переплутати iPhone 12 або 13 зі смартфонами інших виробників просто неможливо. При цьому у самих користувачів починають виникати питання. А чи коштує змінене розташування камери, менший виріз під Face ID та трохи кращий процесор переплати за нову модель? Навіть у минулому році покупка iPhone 13 за великі гроші була сумнівним заходом. Але хоч і незначний зовнішній вигляд робив свою справу, і покупці все одно набували новинку.

Коли на останній презентації Apple показала нам знову iPhone 13 і назвала його iPhone 14, то багато хто взагалі не зрозумів, що сталося. Жодних зовнішніх змін, той же процесор, хоч і з одним додатковим графічним ядром, і мінімальні софтові поліпшення. З урахуванням того, що Apple залишила в лінійці і iPhone 12, і iPhone 14, питання, який з цих смартфонів купити, постає дуже гостро. Різниця у ціні між ними у США становить 200 доларів. Це досить суттєвий розбіг, і слід достеменно розуміти, що дає вам новинка.

Чим відрізняється iPhone 12 від iPhone 14

Перше, що слід зазначити, — це розміри. Вони у цих пристроїв абсолютно однакові, крім товщини. Тому чохли від iPhone 12 та 13 до iPhone 14 не підійдуть. В іншому це ідентичні пристрої з екраном 6,1 дюйми. При цьому самі дисплеї смартфонів теж практично однакові. Це OLED-панелі з роздільною здатністю 2532 на 1170 пікселів при щільності 460 пікселів на дюйм. Єдине, що відрізняється – це максимальна яскравість у ручному режимі. 800 ніт в iPhone 14 проти 625 ніт в iPhone 12. Погодьтеся, що не така важлива відмінність, яка змусить переплатити 200 доларів за новинку.

Айфон 14 отримав більш світлосильну камеру з апертурою f/1,5. При цьому в дверці встановлена ​​камера з тією ж роздільною здатністю, але апертурою f/1,6. Звичайний користувач смартфона такої відмінності навіть не помітить. Що точно стало краще в новинці, так це стабілізація зі зсувом датчика. Відео на нові Айфони виходитиме більш плавним. Хоча претензій до стабілізації відео в iPhone 12 я не бачив.

Окремо слід зазначити процесор у цих смартфонах. У iPhone 12 встановлений Apple A14, а в iPhone 14 – Apple A15. Щоб ви розуміли різницю між цими чіпсетами, пропоную звернутися до бенчмарку GeekBench 5:

  • Apple A14: 1584 у SingleCore; 4075 в MultiCore.
  • Apple A15: 1741 у SingleCore; 4815 в MultiCore.

Як бачите, різниця між процесорами мінімальна. Помітити її звичайному користувачеві у повсякденних завданнях практично неможливо.

Як завжди, Apple змінює відтінки кольорів, щоб було зрозуміло, що ви власник найновішої моделі.

Ну і головне, що кинеться в очі, – це зменшена чубчик і розташування камер iPhone 14. У дверях камери розташовані один над одним, а в новинці – по діагоналі. Якщо вам важливо, щоб всі бачили, що у вас найновіший Айфон, то, безумовно, варто придивитися до iPhone 14. Однак його дуже легко переплутати з iPhone 13, який виглядає абсолютно ідентично.

Як бачите, відмінності між цими пристроями є мінімальними. Тим більше, що прямо зараз iPhone 12 можна купити за 30 тисяч гривень. Якщо взяти ціни на iPhone 14 , які озвучили вітчизняні рітейлери від 48 999 грн, то різниця між пристроями становить майже вдвічі. Чи варті такі мінімальні покращення такої переплати? Мені здається що ні. Якщо ви відкладали покупку нового Айфона до презентації новинок, то раджу зараз придбати iPhone 12. Я більш ніж впевнений, що ви не пошкодуєте. При цьому вдасться заощадити дуже відчутну суму. А якщо трохи додати, то вийде взяти два iPhone 12 для себе та своєї другої половинки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.