Чим відрізняється iPhone 14 від iPhone 14 Pro. Чи є сенс доплачувати?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На презентації 7 вересня купертинівці оновили лінійку власних смартфонів. Обидва пристрої вийшли досить цікавими, зі своїми ексклюзивними фішками та опціями.

Ми вже порівняли новинки з попередніми моделями у кожній лінійці, а зараз настав час розібратися у відмінностях гаджетів між собою.

1. Корпус та габарити

Корпус iPhone 14 має розміри 146,7 х 71,5 х 7,8 мм та вага – 172 г . Передня панель покрита захисним покриттям Ceramic Shield, рамка виготовлена ​​з авіаційного алюмінію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пристрій захищений за стандартом IP68 , допускається занурення на глибину до 6 метрів на 30 хвилин .

Смартфон доступний у чорному, перлинному, пурпуровому, синьому та червоному кольорах.

Розміри корпусу iPhone 14 Pro становлять 147,5 х 71,5 х 7,85 мм , а вага – 206 г. Переднє скло має додатковий захист у вигляді покриття Ceramic Shield, заднє скло лінійки, як правило, має матове напилення. Рамка пристрою виконана із хірургічної нержавіючої сталі.

Корпус має захист від вологи та пилу за стандартом IP68 , можливе занурення на глибину до 6 метрів не довше 30 хвилин .

Гаджет доступний у чорному, білому, золотому та фіолетовому корпусі.

У кого зовнішній вигляд краще: габарити пристроїв практично не відрізняються, а ось вага “прошки” помітно більша. Зайві 34 грами спочатку відчуватимуться в руці, якщо раніше не користувалися моделями Plus/Max.

Матеріали дорожчої лінійки виглядають симпатичнішими, а матова задня кришка практично не збирає відбитки пальців. На боці звичайного iPhone 14 більше кольорів.

2. Дисплей

Більшість фронтальної поверхні iPhone 14 займає 6.1-дюймова Super Retina XDR матриця. Це вже звичний OLED-дисплей з роздільною здатністю 2532 х 1170 пікселів і щільністю 460 пікселів на дюйм .

Підтримуються технології HDR, True Tone та широкий колірний охоплення (P3). Максимальна яскравість екрана 800 нит , а пікова в режимі HDR – 1200 нит .

У верхній частині екрану знаходиться звична чубчик.

Екран iPhone 14 Pro має таку саму діагональ 6.1”. Це аналогічна матриця Super Retina XDR з роздільною здатністю 2532 х 1170 пікселів і щільністю 460 пікселів на дюйм .

Є підтримка HDR, True Tone та широкий колірний охоплення (P3). Максимальна яскравість 1000 ніт , а піковий показник може становити до 2000 ніт .

Важливою відмінністю є підтримка опції ProMotion , що змінює частоту оновлення екрана від 1 до 120 Гц. Цього року додалася підтримка режиму Always-On , при якому картинка затемнюється, а частота оновлення знижується.

Замість звичної чубчика купертинівці додали овальний виріз для блоку камер та датчиків, програмно обігравши його у різних режимах роботи. Фішка отримала назву динамічний острів.

У кого екран краще: за розміром, роздільною здатністю та щільністю пікселів матриці смартфонів ідентичні. Прошка виграє за рахунок більшої яскравості, підтримки ProMotion, Always-On і нового вирізу для камери.

Екран iPhone 14 Pro буде виглядати привабливіше і зацікавить всіх любителів технологій, тоді як звичайний iPhone 14 отримав давно відому всім матрицю без цікавих фішок.

3. Процесор та начинка

Лінійка iPhone 14 працює під керуванням торішнього 5-нанометрового чіпа A15 Bionic . На борту 5-ядер GPU та 16-ядерна система Neural Engine. Завдяки покращеному компонування елементів і збільшеному об’єму ОЗП ( 6 ГБ замість 4 ГБ у iPhone 13 ) гаджет буде продуктивнішим за свого попередника, але не на багато.

На вибір доступні модифікації 128, 256 або 512 ГБ .

iPhone 14 Pro отримав найновіший на даний момент мобільний 4-нанометровий процесор Apple A16 Bionic . Він також має 5 ядер GPU і 16-ядерну систему Neural Engine.

Чіп однозначно продуктивніший і потужніший, але проявити весь потенціал вийде лише в найважчих іграх. В інших завданнях приріст не відчуватиметься.

Об’єм оперативної пам’яті 6 ГБ , на вибір доступні модифікації з чотирма обсягами накопичувачів: 128, 256, 512 ГБ або 1 ТБ .

У кого начинка краща: перевага на боці iPhone 14 Pro за рахунок нового 4-нанометрового чіпа. Критичним цей момент назвати не можна, адже торішній A15 Bionic досі дуже гарний.

4. Камери

iPhone 14 має здвоєний модуль 12-мегапіксельних камер: надширик ƒ/2.4 і ширик ƒ/1.5 . Є оптична стабілізація матриці Sensor-shift.

Підтримуються фотографічні стилі, нічний режим та нова опція покращення картинки Photonic Engine .

Можливий запис відео в максимальній роздільній здатності 4K з частотою до 60 кадрів в секунду , є нова фішка Action mode для стабілізації динамічних сцен.

Фронтальна 12-мегапіксельна камера ƒ/1.9 отримала автофокус і підтримку Photonic Engine . Доступна зйомка в кінематографічному режимі з роздільною здатністю 4K HDR у 30 кадрах на секунду.

iPhone 14 Pro отримав найбільший апгрейд камери за останні роки. Матрицю основного модуля вперше збільшили до 48 МП ƒ/1.78 . Трохи покращили і кілька основних матриць. Це 12-мегапіксельні надширики ƒ/2.2 і телевізор ƒ/2.8 .

Є оновлена ​​система оптичної стабілізації Sensor-shift . Підтримуються нові технології зйомки фото та відео: Photonic Engine та Action mode . Є лазерний далекомір LiDAR .

Камера дозволяє знімати в Apple ProRAW до 48 МП та відео 4K при 30 кадрах на секунду .

Фронтальна камера має матрицю 12 МП /1.9 з підтримкою Photonic Engine і зйомкою в Cinematic mode в 4K .

У кого камера краща: зрозуміло, камера iPhone 14 Pro перемагає за всіма статтями. Основний 48-мегапіксельний модуль легко обходить звичайний 12 МП ширик. Надширик “прошки” має кращу світлосилу та покращений макро-режим, а аналогів телевізору та сенсору LiDAR зовсім немає в моделі iPhone 14.

Всі відмінності коротко

▶ Габарити пристроїв практично не відрізняються. Прошка виграє за рахунок найкращих матеріалів рамки та матового покриття задньої кришки. На боці iPhone 14 більша кількість варіантів забарвлення.

▶ Екрани пристроїв однакові за розміром і роздільною здатністю, але решта параметрів краще у iPhone 14 Pro. Це і підтримка частоти оновлення 120 Гц, опція Always-On, і новий виріз для камери з програмними фішками.

▶ Начинка iPhone 14 Pro теж виглядає перспективнішою. Це новий процесор Apple A16 проти торішнього A15 та додаткова модифікація на 1 ТБ. Критичними відмінностей вважати не варто, обидва гаджети мають достатню продуктивність.

▶ Камери однозначно кращі у “прошки”. Модель в першу чергу розрахована на професіоналів та любителів ручної постобробки знімків. В автоматичному режимі зйомки різниця між професійною та звичайною лінійками смартфонів буде не такою помітною.

Інших відмінностей між новими пристроями немає. Всі заявлені фішки, як супутниковий зв’язок, виявлення автомобільних аварій або оновлених модулів (Bluetooth 5.3, покращеного акселерометра і гіроскопа) є як у звичайному iPhone 14 , так і в моделі iPhone 14 Pro .

Враховуючи той факт, що лінійка iPhone 14 Pro не подорожчала (ціна в США, як і раніше, стартує від $999 ), різниця в ціні між моделями виправдана.

За додаткові $200 ви отримаєте кардинально оновлений зовнішній вигляд (динамічний острів з програмними фішками), камеру 48 МП , що значно прокачається , новий процесор Apple A16 Bionic . При цьому звичайна модель iPhone 14 за свою ціну виглядає цілком прийнятно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.