Найкращі компактні смартфони 2022 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компактні смартфони – це майже вимираючий вигляд, оскільки виробники з кожним роком лише збільшують розміри дисплеїв. Але є люди, які не люблять великих смартфонів через незручність використання. А ось компактний гаджет можна тримати однією рукою та носити у будь-якій кишені. Спеціально для любителів невеликих смартфонів ми склали рейтинг компактних смартфонів, актуальних у 2022 році.

Мініатюрний флагман iPhone 13 mini

Випуск цього смартфона був під питанням, оскільки багато ЗМІ писали про малий попит на попередника iPhone 12 mini . Незважаючи на це, 13 серія в мініатюрному корпусі з’явилася на ринку.

Екран iPhone 13 mini становить 5,4” – такий самий розмір, як у попередника. При цьому додалася яскравість: у 12-ї серії було 625 кд/м2, а стало 800 кд/м2. Роздільна здатність дисплея – 2340×1080 пікселів. У смартфон встановили новий чіп Apple A15 Bionic з великим запасом потужності. Він тягне всі сучасні ігри та програми, у тому числі ресурсомісткі (наприклад, для обробки графіки або відео).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Подібно до попередника, в пристрої залишилася подвійна камера, але розмір матриці в обох сенсорів збільшився. Якість зйомки покращала, що особливо помітно вночі. Дозвіл усіх камер (двох основних та однієї фронтальної) однаковий – 12 Мп.

У смартфона компактні розміри: 131,5 х64, 2х7, 65 мм при вазі в 140 г. У телефоні 256 Гб постійної і 4 Гб оперативної пам’яті. Точна ємність акумулятора iPhone невідома – виробник не публікує цю інформацію, але за приблизними підрахунками батарея має 2440 мА · год.

Вартість смартфона складає близько 40 тисяч гривень.

Переваги:

  • енергоефективний процесор;
  • продуктивність на рівні старших моделей iPhone;
  • камера від повноцінного iPhone 13

Недоліки:

  • висока ціна;
  • немає слота для картки пам’яті, але можна скористатися сервісами від Apple.

Asus Zenfone 8 – компактний смартфон з топовими характеристиками

Цей смартфон за невеликих розмірів отримав досить потужну технічну начинку – чіп Snapdragon 888 і до 16 Гб оперативної пам’яті. Цей процесор встановлений також у смартфонах Xiaomi Mi 11 Pro, OnePlus 9, Samsung Galaxy S21, S21+ та S21 Ultra. Діагональ екрану становить 5,9” – це Super AMOLED матриця роздільною здатністю 2400×1080 пікселів.

Максимальна частота поновлення кадрів становить 120 Гц. Є підтримка HDR10+, а гранична яскравість дисплея становить 1100 ніт. Також смартфон оснастили хорошими стереодинаміками, а корпус вологозахищений за стандартом IP68. Це означає, що його можна занурювати у воду на глибину до 1 метра на півгодини.

На тильній стороні смартфона розмістили блок із основними камерами — їх дві: ширококутна Sony IMX686 на 64 Мп та надширококутна Sony IMX363 на 12 Мп.

Як модуль фронтальної камери виробник обрав Sony IMX663, роздільна здатність якої становить 12 Мп. Селфі-знімки виходять з гарною деталізацією та природним перенесенням кольорів. Вдень камера знімає відмінно, а з настанням темряви якість знімків знижується.

У телефон встановили акумулятор на 4000 мАг – це непогано для одного з кращих компактних смартфонів 2022 року. Нічого особливого від батареї не варто очікувати. Заряду акумулятора вистачає на повний день, а в режимі використання смартфона акумулятора вистачає майже на два дні. До 100% батарея заряджається за 1 годину 20 хвилин.

Смартфон коштує близько 28 000 грн. за топову версію 16/256 Гб.

Переваги:

  • потужний процесор Snapdragon 888;
  • пило- та вологозахист IP68;
  • до 16 Гб ОЗП.

Недоліки:

  • слабка автономність;
  • немає телевізора-об’єктива.

Торішній компактний флагман iPhone 12 mini

Це один із найкомпактніших смартфонів у нашій добірці. Він також є найменшим у лінійці Apple за останні кілька років. Він навіть менший за iPhone SE з екраном 4,7”, але має потужність майже як у флагманів. У смартфон встановили процесор A14 Bionic, 4 Гб ОЗУ та від 64 до 256 Гб постійної пам’яті, залежно від версії. Діагональ екрану – 5,4”. Це Super Retina XDR дисплей з роздільною здатністю 2340х1080 пікселів.

В руці iPhone 12 mini відчувається, як старенький iPhone п’ятої серії. При цьому виглядає смартфон сучасно. На тильній стороні корпусу глянсове скло та блок із двома модулями камерами. По пило- та вологозахисті смартфон відповідає вимогам стандарту IP68 (занурення на глибину до 1 м на півгодини).

У урізану версію iPhone 12 mini виробник встановив такі ж камери, як у повноцінному iPhone 12. У головному блоці два об’єктиви по 12 Мп. Це сенсори з широкою діафрагмою: f/1.6 у головному модулі та f/2,4 у надширококутному.

Вартість одного з найкращих компактних смартфонів 2022 становить близтко 25 000 грн.

Переваги:

  • довга зарядка щодо конкурентів — до півтори години до 100%;
  • гарні камери;
  • потужний процесор.

Недоліки:

  • висока ціна;
  • слабка автономність.

Google Pixel 5 — компактний флагман із просунутою камерою

Ще наприкінці 2020 року компанія Google випустила свій новий фотофлагман.Pixel 5. Це компактний смартфон, корпус якого захищений від пилу та вологи відповідно до стандарту IP68 (занурення на глибину до 1 м на півгодини). Він оснащений якісним OLED-дисплеєм із частотою кадрів 90 Гц та порівняно невеликою діагоналлю в 6”. Роздільна здатність FullHD+ екрану складає 2340х1080 пікселів.

Дисплей захищений надміцним склом Gorilla Glass 6, а по периметру оточений тонкими рамками завтовшки менше 1 мм. Корисна площа екрану займає 86% від усієї поверхні.

Головна перевага Google Pixel 5 – просунуті камери. У смартфоні всього два модулі:

  • Sony IMX363 на 12,2 Мп з кутом огляду 77 ° та діафрагмою f/1.7;
  • Sony IMX481 на 16 Мп з кутом огляду 107 ° та діафрагмою f/2.2.

У цьому компактному смартфоні з топу є оптична система стабілізації, що працює навіть під час зйомки відео у форматі 4К при 60 кадрах на секунду.

Для селфі-знімків призначена камера на 8 Мп. Вона вбудована у верхній лівий кут дисплея. У смартфоні реалізовано три режими стабілізації кадру, а ще він вміє робити якісні портрети за слабкої освітленості.

З недоліків можна назвати розташування динаміка. Його розмістили під екраном, тому його гучності іноді не вистачає, особливо якщо довкола шумно.

У телефоні не найпотужніший за нинішніми стандартами процесор – Snapdragon 765G. Його вистачить для не найвибагливіших і ресурсомістких ігор та додатків. Його доповнюють 8 Гб оперативної та 128 Гб постійної пам’яті. Місткість акумулятора становить 4080 мА·год. Підтримується швидке заряджання до 18 Вт і бездротове на 11 Вт. Акумулятора вистачає на півтора-два дні роботи смартфона у звичайному режимі використання: дзвінки, соцмережі, месенджери.

Вартість Google Pixel 5 складає 20 тисяч гривень..

Переваги:

  • якісна основна та фронтальна камери;
  • безпровідна зарядка;
  • гарна автономність.

Недоліки:

  • немає слота для картки пам’яті;
  • недостатня гучність динаміка.

Бюджетний компактний смартфон Xiaomi Mi 9 SE

Xiaomi Mi 9 SE існує на ринку більше двох років, але досі залишається популярним. Справа в тому, що останніми роками китайська компанія випускає смартфони з більшими дисплеями, серед яких любителі компактних гаджетів нічого підібрати не можуть.

Xiaomi Mi 9 SE – це компактний смартфон до 6 дюймів із бюджетного сегменту. Діагональ екрану складає 5,97”. Це AMOLED-дисплей роздільною здатністю 2340х1080 пікселів. Об’єм оперативної пам’яті у всіх версіях – 6 Гб, а вбудована буває 64 або 128 Гб. Підтримки microSD карт немає – це серйозний мінус при такому розмірі внутрішнього сховища.

У смартфоні встановлений середньопотужний чіп Snapdragon 712. Для сучасних вимогливих ігор його не вистачає, але з повсякденними завданнями на кшталт перегляду відео, обробки фото чи спілкування в соцмережах його продуктивності вистачає.

У Xiaomi Mi 9 SE вбудували три тильні та одну фронтальну камеру:

  • Sony IMX586 на 48 Мп з діафрагмою f/1.8;
  • Omnivision OV8856 – телефото об’єктив на 8 Мп з апертурою f/2.4;
  • Samsung S5K3L6 — сверхширокоугольник на 13 Мп с апертурой f/2.4;
  • Sony IMX576 – фронтальна камера на 20 Мп з апертурою f/2.0.

Вдень смартфон фотографує чудово – з гарною деталізацією та різкістю. У вечірній час з’являються шуми, а дрібні деталі замилюються. Фотофлагманом цей телефон не назвеш.

У телефон встановили батарею на 3070 мА·год, ємності якої вистачає на 11 годин перегляду відео або 6-7 годин ігор. У звичайному режимі використання з періодичними дзвінками, зйомкою фото та використанням месенджерів акумулятор легко витримує добу.

Вартість Xiaomi Mi 9 SE – близько 10 000 грн.

Переваги:

  • бюджетна вартість;
  • якісний AMOLED-дисплей;
  • Короткий дизайн.

Недоліки:

  • максимальний обсяг пам’яті – всього 128 Гб;
  • відсутня слот microSD.

Який компактний смартфон купити у 2022 році

Вибір компактного телефону в 2022 році – складне завдання, оскільки багато виробників відмовилися від випуску таких гаджетів. І все ж таки на ринку присутні кілька цікавих моделей. Якщо потрібний недорогий компактний телефон, найкращий вибір – це Xiaomi Mi 9 SE.

Коли на першому місці стоїть якість зйомки, потрібно придивитися до Google Pixel 5, щоб купити iPhone 12 mini або топовий iPhone 13 mini. Також у продажу є Asus Zenfone 8 – Android-смартфон з топовими характеристиками.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.