Названо чотири функції iOS 16, які не з’являться разом із релізом

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоразу, представляючи нову операційну систему, Apple повідомляє, які пристрої підтримуватимуть нові функції. Останнім часом до цієї інформації додалася ще одна — про терміни релізу конкретних нововведень. Ця традиція почалася з iPhone 7 Plus . Разом з ним був анонсований портретний режим, який з’явився трохи згодом у світ самого Айфона. З того часу демонстрація якихось функцій на презентації не гарантує того, що вони з’являться на пристрої разом із релізом.

Так вийшло цього року на презентації iOS 16. Реліз операційної системи відбудеться восени, але деякі фічі, продемонстровані нам на WWDC 2022, побачать світ дещо пізніше. Вибрали для вас чотири найцікавіші функції iOS 16 , які потраплять до користувачів через деякий час після релізу самої операційної системи.

Авторизація без пароля

В окремому матеріалі ми розглядали, що таке Apple Passkey та як він працює. У двох словах нагадаємо. Apple Passkey дозволяє авторизуватися на різних сайтах та програмах без використання пароля. Вони будуть замінюватися біометрією за допомогою Face ID або Touch ID залежно від пристрою. Це дозволить власникам техніки Apple не використовувати однакові паролі на різних сайтах, а обходитися дійсно безпечним способом авторизації.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для впровадження цієї функціональності зусиль Apple буде замало. Більшість веб-ресурсів має організувати її підтримку на своєму рівні. І тільки тоді користувачі Айфонов, Айпадов та Маков зможуть їй скористатися.

Припускаю, що процес такого впровадження буде зовсім не швидким. У чомусь нагадуватиме давно створену функцію Sign in with Apple , яка так і не набула бажаного поширення. Швидше за все, більш-менш масовий перехід на безпарольну авторизацію відбудеться протягом півтора — двох років.

CarPlay в iOS 16

Нещодавно ми розбирали, що нового з’явилося у CarPlay на iOS 16. В рамках цього матеріалу нас цікавить не сам CarPlay , який оновиться разом із операційною системою, а його розширена версія.

У розширеній версії CarPlay бере на себе керування всіма екранами, що знаходяться в салоні автомобіля. Саме CarPlay тепер виводитиме на дисплеї такі дані, як:

  • Швидкість.
  • Кількість обертів.
  • Рівень палива.
  • Температуру.
  • Управління клімат-контролем.

Основною вимогою до автовиробників, які хочуть використовувати новий інтерфейс CarPlay у своїх автомобілях, є те, що вони мають відмовитись від власних систем в автомобілі. Не всі компанії готові піти на подібні поступки. Перші автомобілі з CarPlay будуть анонсовані наприкінці 2023 року, а у продаж надійдуть 2024 року.

Повідомлення в Safari

Те, що вже давно є в Chrome на всіх платформах, Apple впроваджує тільки зараз, та й то з великою затримкою. Повідомлення від сайтів через Safari дозволять банкам, чиї програми видалені з App Store, створити веб-програми за функціональністю наближені до звичайних.

Це стосується і не лише віддаленого з App Store софту. Можливо, якийсь із сервісів захоче відмовитися від окремої програми, заощадити гроші на підтримці окремої програми та зосередитися на прокачуванні веб-версії.

Насправді перспектив у повідомлень від браузера дуже багато. Зокрема, пристрої з малим обсягом пам’яті тепер зможуть використовувати виключно веб-версії необхідних ресурсів, не втрачаючи при цьому в функціональності.

На жаль, реалізація цієї функції віднесена на 2023 рік, і невідомо скільки проміжних версій операційної системи встигне вийти до моменту остаточного релізу.

Live Activity в iOS 16

Однією з головних фішок минулої презентації iOS 16 стала можливість кастомізації екрана блокування вашого iPhone. Крім зміни шрифтів, кольору та вибору різних шпалер, з’явилася можливість встановити на локскрин та віджети, що перекочували в iOS з циферблатів watchOS. Про те, що Apple не скопіювала їх з Android, ми розповідали в окремому матеріалі. Але найдоціннішою функцією стала саме Live Activities.

Завдяки відкритому API Live Activities дозволить стороннім розробникам створювати для своїх програм спеціальні банери на екрані блокування, які відображатимуть будь-яку інформацію в режимі онлайн. Наприклад, ви замовили таксі, заблокували ваш смартфон і, не заходячи в додаток з локскрином, можете спостерігати, як машина рухається до вашої адреси. Круто? Безперечно.

Реліз Live Activities намічено на кінець цього року. Судячи з усього, Apple планує підтягнути якнайбільше розробників і додатків, щоб у момент запуску нова функція викликала фурор.

Усі ці нововведення рано чи пізно потраплять до суду користувачів. І сподіваємося, що Apple намагається зробити кожну з них кращою. Десь треба домовитися з розробниками ПЗ, десь з виробниками автомобілів, а в якомусь випадку самим довести функціональність до досконалості. У будь-якому випадку кожна з них набуде популярності, а ми віритимемо, що все працюватиме ідеально.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.