Який MacBook на M2 вибрати у 2022 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На нещодавній презентації Apple представила відразу два нові ноутбуки MacBook Pro 13 та MacBook Air 13 на новому процесорі M2. При цьому час, приділений Pro-версії ноутбука, був таким невеликим, що у користувачів з’явилися сумніви, а чи потрібно таке оновлення. У свою чергу MacBook Air, крім нового процесора, отримав ще й новий дизайн у стилі Pro-ноутбуків. Виникає питання, а який таки вибрати?

Ми вирішили розібратися, який ноутбук вибрати, якщо ви вирішили зупинити свій вибір саме на процесорі М2. Погляньмо, що ці пристрої можуть нам запропонувати.

MacBook Air або Pro 2022

Безперечно, основне місце на презентації заліза було відведено MacBook Air 2022. Новий ноутбук отримав як новий процесор, а й новий дизайн. Комп’ютер тепер оснащується не класичним для серії Air клиноподібним корпусом, а квадратним з однаковою товщиною по всьому периметру. Виходить, що Apple уніфікувала дизайн усіх власних ноутбуків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Новий MacBook Air, крім нового корпусу, отримав і новий екран діагоналлю 13,6 дюйми з піковою яскравістю до 500 ніт. Що засмутило в новому ноутбуці, так це виріз, що з’явився в екрані для фронтальної камери. Так, вона стала кращою, підтримує тепер дозвіл 1080p, але наявність чубчика не виправдовує таке покращення.

Крім двох USB-C Apple і 3,5 мм, Apple повернула в серію Air MagSafe-порт для швидкої зарядки. MacBook Air 2022 надійшов у продаж за ціною 1199 $ за версію 8 Гб оперативної пам’яті + 256 Гб SSD та 8-ядерним графічним процесором. Доступно відразу чотири кольори: Space Gray, Silver, Starlight та Midnight.

Більший екран та потужність процесора М2 дозволяють вирішувати досить великий спектр завдань. Завдяки тому, що новий чіп підтримує механізм Media Engine, який був представлений у М1 Pro та M1 Max для обробки, кодування та декодування відео, включаючи відео ProRes, продуктивність MacBook Air підійде для обробки відео та фото.

Текстові документи, програмування та звичайний веб-серфінг ноутбук відпрацює граючи. У багатоядерному тесті Geekbench MacBook Air набирає 9801 бал проти 10287 у MacBook Pro. У одноядерному відрив і того менше 1601 проти 1693. Дивлячись на результати бенчмарку можна сказати про те, що за продуктивністю Air практично не поступається Pro. Таким чином, новий Air можна використовувати практично у всіх сценаріях. Щоправда, довго на піку «повітряний» лептоп працювати явно не зможе – неминуче почне тротлити.

Якщо додати до цього швидку зарядку через найзручніший MagSafe , нову веб-камеру, збільшений екран, час роботи і абсолютно безшумну роботу завдяки відсутності кулера, то можна сказати чесно – у Apple вийшов дійсно універсальний ноутбук.

MacBook Pro M2 – чи варто купувати

По інший бік від Air стоїть новий MacBook Pro 13. Apple не стала міняти звичний дизайн, залишила все як є. Ноутбук оснащений 13,3-дюймовим екраном, таким, як у минулому поколінні. Причому MacBook Air M1 також має дисплей 13,3 дюйми. Яскравість екрану в піку досягає 500 нит, немає жодних вирізів, рамки класичні. Це може порадувати деяких користувачів, але за все, як кажуть, прийнято платити. У цій ситуації жертвою впала камера. Вона тут стара 720p.

Цікавим моментом є те, що саме в цьому ноутбуці Apple зберегла Touch Bar, який був безжально прибраний із старших і потужніших моделей на 14 та 16 дюймів. MacBook Pro M2 оснащений двома портами USB-C, 3,5 мм і все. Ні тобі MagSafe, ні HDMI, ні SD-рідер. Не найкращий ноутбук для професіоналів виходить.

Але більшість мінусів, перекривається одним плюсом. Новий MacBook Pro 2022 має активну систему охолодження, якої немає Air. Це дозволить процесору значно довше утримувати продуктивність на високому рівні ресурсомістких задачах. Безумовно, енергоефективність у такому разі відійде на другий план, але найімовірніше найкраща потужність буде досягнута саме в цьому комп’ютері.

Новий MacBook Pro з чіпом M2 надійшов у продаж за ціною 1299 $ за версію з 8 Гб оперативної пам’яті + 256 Гб SSD та 10-ядерним графічним процесором.

Подивившись характеристики цих комп’ютерів, в повному обсязі буде однозначним. На стороні Air більший екран (нехай і незначно), на боці Pro потужніша начинка з активним охолодженням і можливістю довше працювати на піковій потужності. Під навантаженням MacBook Pro вестиметься краще і обробка важких файлів дасться йому легше.

MacBook Air не можна назвати малопотужним, просто на виконання ресурсомістких завдань, розтягнутих у часі, йому доведеться витратити трохи більше часу, але результат все одно буде отримано. При цьому переваги Ейра явно компенсують ці недоліки. У зв’язку з цим для себе не бачу сенсу переплачувати за Pro-версію і рекомендую зупинитися на MacBook Air у кольорі Midnight, щоб було видно здалеку, що у вас остання модель.

Але, об’єктивно кажучи, Pro значно довше зможе працювати під навантаженням, тому для обробки відео та фотографій у високій якості краще брати його.

Вважаю, для користувачів, які працюють із графікою, відео, 3Д-моделюванням та іншими подібними завданнями, комп’ютер Pro-серії стане оптимальним вибором. Інше питання – якщо вам цього не потрібно. Крім трохи більшої продуктивності виділити MacBook Pro M2 більше нема чим. Touch Bar не потрібен більшості користувачів, камера звідкись із минулого, зарядка тільки через USB-C, та інших варіантів немає, а найголовніше – шум системи активного охолодження в ресурсомістких задачах.

Якщо різниця у продуктивності в 6% для вас має принципове значення, то безумовно MacBook Pro 13 ваш вибір, але якщо ви людина раціональна, то не станете переплачувати 100 $ за таку скромну перевагу. Краще зупинити свій вибір на новому Air і насолоджуватися справді новим ноутбуком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.