Не всі функції iOS 16 будуть доступні одразу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iOS 16 виявилася досить нудним оновленням. Якби не новий екран блокування з можливістю глибокого підстроювання під себе, я сказав би, що презентацію на WWDC 2022 можна було взагалі не дивитися. Так, різко, але ні про що тямущому Apple на заході не розповіла, пробігшись по верхах. Це лише не наступного дня ми дізналися, що в Купертіно вирішили не розповідати все, вирішивши, хай буде сюрприз. Жаль тільки, що багато нововведень, заради яких взагалі мало сенс оновлюватися, відразу з релізом iOS 16 не вийдуть.

Насправді, коли релізна версія iOS включає не всі заявлені функції, — це досить звичайне явище. Так відбувається щороку. Просто Apple не може проводити презентацію, присвячену великому оновленню ОС 10 хвилин, і розповідає про все відразу, навіть якщо планує випускати ці нововведення через 5-7 місяців або навіть більше.

Що нового в iOS 16

  • Live Activities . Це той віджет, який дозволить відстежувати якісь події на екрані блокування в реальному часі. Наприклад, результат спортивного матчу чи просування таксі.
  • Freeform . Додаток для спільної роботи кількох користувачів у реальному часі, що являє собою щось на зразок дошки із завданнями та досягнутим процесом.
  • SharePlay для ігор. Це новий рівень обміну контентом із близькими та друзями, що дозволяє двом користувачам грати один з одним у ігри під час дзвінка по FaceTime.
  • Matter . Це універсальний протокол пристроїв розумного будинку, сумісний із широким переліком гаджетів від різних виробників, створений спільно Google, Apple, Amazon, Яндекс та ін.
  • Tap to Pay . Функція прийому платежів Айфон вже працює в тестовому режимі в деяких магазинах Apple у США, але релізний запуск нововведення відбудеться ближче до кінця року.

Функції, класні, нічого не скажеш. Мабуть, тільки заради них – зрозуміло, крім SharePlay для ігор – і варто було б оновитися на iOS 16 . А так виходить, що половина всіх заявлених функцій відлітає у трубу. Ні, звичайно, вони колись, та вийдуть. Але навряд чи це станеться до кінця цього року. Зазвичай Apple спочатку випускає основне оновлення, потім напівпорожній перший патч, і тільки з другого починає розширювати можливості ОС.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Функції iOS 16 для нових iPhone

Втім, частина функцій, які Apple заявила для iOS 16 не будуть загальнодоступними. Для того, щоб отримати їх, потрібно бути власником щонайменше iPhone XS або новішим. Ось вони:

  • Live Text на відео (визначення тексту, копіювання та переклад);
  • Шорткати для Live Text (швидкі дії на кшталт конвертації валют тощо);
  • Нові мови в Live Text (російська, українська, японська, корейська);
  • Нові можливості Siri (завершити дзвінок голосом, запитати, що може конкретна програма тощо);
  • Просунуте диктування (з переміщенням курсору, вставками тощо);
  • Додавання та відстеження графіка прийому ліків за допомогою камери;
  • Пошук зображень у режимі Live Text через Spotlight;
  • Вирізання об’єктів з картинок з подальшим копіюванням та вставкою.

Але це ще не все. Деякі функції взагалі будуть доступні тільки власникам iPhone 12 і 13:

  • Розмиття переднього плану на портретні фото;
  • Поліпшення якості запису відео в режимі кіноефект;
  • Розпізнавання обличчя Face ID у горизонтальній орієнтації.

Мабуть, найціннішим нововведенням із цього списку є підтримка розблокування iPhone у горизонтальній орієнтації. Досить дивно, що Apple не реалізувала її раніше. Адже в iPad така можливість була доступна від початку, а на смартфонах чомусь обмежувалася. Але, зважаючи на все, в Купертіно зрозуміли, що тягнути з її використанням довше вже не має сенсу, а значить, настав час братися за справу.

Коли вийде iOS 16, точно сказати поки що не можна. Apple може зміщувати дати релізу на кілька тижнів у той чи інший бік. Але немає сумнівів, що це буде середина-кінець вересня. Приблизно в цей час компанія проводить презентацію нового iPhone, а оскільки він виходить відразу на новій версії ОС, то оновлення слід випустити негайно. Тож до настання жовтня, не сумнівайтеся, вже можна оновитися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.